Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! (http://www.fordrangerforum.com/)
-   4-Cylinder Tech (http://www.fordrangerforum.com/4-cylinder-tech/)
-   -   2.3L problem......another one (http://www.fordrangerforum.com/4-cylinder-tech/31308-2-3l.html)

WildlandFirefighter 04-14-2011 07:04 PM

2.3L problem......another one
 
My 2.3l in my 85 Ranger idles rough sometimes and then sometimes it won't.

The oil psi will drop as well and then some of the times it will die on me. I tried adjusting the distributor and notice it a little but then soagain it will want to go dead or will die on me.


I don't know what its problem is.

I don't know if my timing is off but it will speed up and go...just does the idling rough thing and dies occasionally. Just started this.

Gumcrew2 04-14-2011 09:24 PM

Re: 2.3L problem......another one
 
When Cold and warm?

If you didn't change the timing, and it started doing this, then it's probably not the timing. That being said, find a friend with a timing light and use it and see roughly where you'rs is at. Mine seems very happy at 10* BEFORE top dead center.

My 83 idles like a BITCH when its' cold. Until temp gauge is in the center (sometimes 20min when its Cold out).

Oil pressures a big concern. If the oil pressure is matching the RPM then it's really not a big issue as long as it HAS oil pressure. 10-15psi isn't horrible at idle, especially if it's stumbling and stalling I'd expect the oil pressure to dip down.
As long as when you hold it at 1500rpms or more it has at least 1/2way up the oil pressure gauge.
What's the lowest RPM you can hold still with your foot on the gas?

Check the EGR valve for cloggage, check the PCV valve (buried between the distributor and the block covered in filth), the PCV valve should operate like a ball/check valve when you shake it, you should see tha ball move.

On my '83 I can unplug the throttle position sensor and the idle air control valve and nothing changes in the way the motor runs. So it shouldn't be those. The only other sensor on the block that gives anything to the computer is the distributor connection/cam sensor (meaning timing off).

WildlandFirefighter 04-15-2011 03:46 PM

Re: 2.3L problem......another one
 
I'm thinking it is a fuel problem.

If it was an oil problem then it wouldn't be reading at all.

The oil gauge goes up with acceleration good.

It's like when I am driving the truck is good but when I slow down to come to a stop or idling..it spudders and drops oil psi (which would happen since the engine is struggling) and then turns off.


I already bought a $53 MAP sensor and that wasn't it. I don't think it's my knock sensor.

Gumcrew2 04-15-2011 06:30 PM

Re: 2.3L problem......another one
 
Hmmm
mine has done similiar stuff once before. Just did it for a 10mi trip around town and then never again. Literally stalled at every stop sign though.

Vacuum lines all good on carb? No big cracks or leaks?

Take off the air tube, and cover the throttlle body while the motors running. You should feel pretty good suction and the motor should stall pretty damn fast. If it doesn't you've got a vacuum problem.

Mine has fuel issues randomly too so I think your right that it's a fuel issue, clogged fuel-something somewhere

Huck 04-15-2011 06:47 PM

Re: 2.3L problem......another one
 
remove and clean IAC valve if you have one on the '85.
remove and clean EGR valve (I suggest blocking it off)

WildlandFirefighter 04-15-2011 06:53 PM

Re: 2.3L problem......another one
 
I will check on the IAC valve.

Saul, this engine is fuel injection.

----------

There is a vavle under the throttle thing and I don't know what goes there unless its for the canister tube?

----------

EGR valve is blocked.


All times are GMT -7. The time now is 07:38 AM.