Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 05-30-2010, 11:48 PM
mikesturbo94 mikesturbo94 is offline
No foolin it was spoolin
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 1,383
Send a message via MSN to mikesturbo94
Default Trucks acting funny!!!!

Ok so my trucks acting alil odd lately if the trucks cold on first start up it will have a miss, I'll either let it idle or hold it at about 2k and it will start to run fine but smell rich an it's kind of hit and miss most of the time it will do it other times starts right up with no issues, and it's also doing this thing where if it's at running temp (190 thermostat) and I shut it off and it sits for 15 min or less I would say apon restart it puffs out a good size cloud of white sweet smelling smoke that lingers for awhile and that's it doesn't smoke any other time. Doesn't seem to be sucking water or mixing fluids or going thru oil more than usual so any ideas guys? So far I have thought maybe small crack in headgasket or maybe the turbo is leaking coolant internaly any suggestions or possiable ways to figure this out would be greatly apprecaited. I would really like to fix his before it becomes a major issue
__________________
2008 ford escape xlt 3.0 v6 4x4

94 xlt 5spd longbed,
Was a built 2.3 turbo currently no motor or trans
5.0 swap coming soon
6/5 drop with dream beams,8.8 373 posi,17x9 wheels,swp seats,8k hids, autometer guages, Wideband o2, shiftlight, illusive trans x-member, 01-04 4x4 front bumper
PNW Crew
AC
Reply With Quote
  #2  
Old 05-31-2010, 06:14 PM
TheStig TheStig is offline
My truck snorts.
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 820
Default Re: Trucks acting funny!!!!

yeah....i've had the same issue except for the smoke

just after cold start ups i can't go WOT until it warms up otherwise it will miss and spit and sputter. but once it warms up....no problems at all.

i started by changing the coolant temp sensor.......next is O2 sensors
__________________
1996 XLT 2.3T "White Lightning" 5/7 dropped, Turbo street toy
2006 FX4 Off Road, DD, work in progress
1985 XLT 2.8L 4x4 "The Black Pearl" (retired but still around)
1987 XL 2.3L 2wd R.I.P.
Quote:
Originally Posted by RangerAllie View Post
I love me some Stig
Reply With Quote
  #3  
Old 06-01-2010, 04:23 AM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default Re: Trucks acting funny!!!!

Quote:
Originally Posted by TheStig View Post
yeah....i've had the same issue except for the smoke

just after cold start ups i can't go WOT until it warms up otherwise it will miss and spit and sputter. but once it warms up....no problems at all.

i started by changing the coolant temp sensor.......next is O2 sensors
do you have any codes? if you dont have any codes I doubt it is your o2 sensors. You should do a COMPLETE( INCLUSES CLEANING TB, MAF, IACV, ETC) tunup, only use autolite or motorcraft plugs and wires and CHANGE YOUR FUEL FILTER.
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #4  
Old 06-01-2010, 04:47 AM
Coleosis Coleosis is offline
The Sickest
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 451
Default Re: Trucks acting funny!!!!

Sounds like headgasket. If you are losing coolant and cant see it in your oil or on the ground, its more than likely getting burnt up in the exhaust. That would explain the sweet smelling smoke. My ex's vibe did the same thing. Didnt throw codes and ran just about fine, a miss here and there...but after about a month or two after the missing started the coolant started disappearing real fast. headgasket was cracked and the head warped....Take it to a shop and have them put test it. The mechanic we took it to had this chemical. He took the cap off the radiator and replaced it with this cylinder that he filled with this chemical...It turned green a few minutes after running and he said that it meant exhaust was getting in the coolant or something like that...$1300 later it never leaked coolant again.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-01-2010, 06:09 AM
edgeman4.0 edgeman4.0 is offline
THE COMPLAINT DEPARTMENT
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 3,962
Default Re: Trucks acting funny!!!!

sounds like a head gasket to me as well. BUT it could also be an internal coolant leak on the turbo.

i'm leaning more towards heads though.
__________________
2001 Ford Ranger Supercab (4dr), Oxford White, 4.0 Sohc, 4x4, Manual trans (hurst equipped), 4:10's, 3" body lift.
Quote:
Originally Posted by Demon-FX4 View Post
The Edgeman sees his prey and strikes out from the darkness.
Quote:
Originally Posted by Rango88 View Post
Dont f+ck with Ch+ck
Reply With Quote
  #6  
Old 06-01-2010, 06:53 AM
Coleosis Coleosis is offline
The Sickest
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 451
Default Re: Trucks acting funny!!!!

Quote:
Originally Posted by modelageek View Post
only use autolite or motorcraft plugs and wires
I dont get why people on here keep saying this...I use NGK plugs and BWD wires, and my truck runs great and pretty fuel efficient for a 4.0
Reply With Quote
  #7  
Old 06-01-2010, 02:07 PM
mikesturbo94 mikesturbo94 is offline
No foolin it was spoolin
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 1,383
Send a message via MSN to mikesturbo94
Default Re: Trucks acting funny!!!!

I know it's not plugs/wires/gps/fuelfilter/or iac, Thursday I'm going to replace the intake manifold gasket since water runs threw my intake and the jack runs right between cylinders 2&3 so if he gaskets bad could be getting water in the cylinder(s) that way if that doesn't fix it then changing the headgasket friday
__________________
2008 ford escape xlt 3.0 v6 4x4

94 xlt 5spd longbed,
Was a built 2.3 turbo currently no motor or trans
5.0 swap coming soon
6/5 drop with dream beams,8.8 373 posi,17x9 wheels,swp seats,8k hids, autometer guages, Wideband o2, shiftlight, illusive trans x-member, 01-04 4x4 front bumper
PNW Crew
AC
Reply With Quote
  #8  
Old 06-03-2010, 10:27 PM
mikesturbo94 mikesturbo94 is offline
No foolin it was spoolin
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 1,383
Send a message via MSN to mikesturbo94
Default Re: Trucks acting funny!!!!

Good news, changed the headgasket today as well as the head buddy had a head we know was good and i gave him 20bucks and 42lb injectors I wasn't using for it, put it all back together and it runs like a champ no more missing or smoking
__________________
2008 ford escape xlt 3.0 v6 4x4

94 xlt 5spd longbed,
Was a built 2.3 turbo currently no motor or trans
5.0 swap coming soon
6/5 drop with dream beams,8.8 373 posi,17x9 wheels,swp seats,8k hids, autometer guages, Wideband o2, shiftlight, illusive trans x-member, 01-04 4x4 front bumper
PNW Crew
AC
Reply With Quote
  #9  
Old 06-03-2010, 11:01 PM
mickblock mickblock is offline
Get off my lawn
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 1,059
Default Re: Trucks acting funny!!!!

Quote:
Originally Posted by Coleosis View Post
I dont get why people on here keep saying this...I use NGK plugs and BWD wires, and my truck runs great and pretty fuel efficient for a 4.0
I don't wanna break the continuity of the thread, but perhaps you found an exeption or created a good match. I suppose just randomly picking aftermarket wires and plugs can create resistance or electrical interferance issues. I have even read about actual mechanical issues when using other plugs causing piston contact.

I don't know for sure either. But I do hear alot about hard to solve engine problems being caused by AM plugs alone, let alone plug/wires.
__________________
08 4.0 Sport 4x4
Stock
Reply With Quote
  #10  
Old 06-05-2010, 02:38 AM
Coleosis Coleosis is offline
The Sickest
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 451
Default Re: Trucks acting funny!!!!

Quote:
Originally Posted by mikesturbo94 View Post
Good news, changed the headgasket today as well as the head buddy had a head we know was good and i gave him 20bucks and 42lb injectors I wasn't using for it, put it all back together and it runs like a champ no more missing or smoking
Congrats. Now quit screwing around, you kids screw around too much.

Quote:
Originally Posted by mickblock View Post
I don't wanna break the continuity of the thread, but perhaps you found an exeption or created a good match. I suppose just randomly picking aftermarket wires and plugs can create resistance or electrical interferance issues. I have even read about actual mechanical issues when using other plugs causing piston contact.

I don't know for sure either. But I do hear alot about hard to solve engine problems being caused by AM plugs alone, let alone plug/wires.
I would imagine it was probably caused by improper installation or something...Maybe they tried to gap the pregapped plugs and fucked them up. I know we almost did on the 4.0 because the NGK's werent labelled as pregapped, but called the parts store and they said they were all pregapped. Forgot what my wires were on my 3.0, but I know they werent autolite or motorcraft and I never had problems with them either.

Last edited by Coleosis; 06-07-2010 at 06:47 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Funny Prank ranger101 Laugh Factory 5 03-13-2010 02:28 PM
Four Wheel Drive Acting Up cwc ranger Drivetrain Tech 4 02-05-2010 06:08 AM
ok mean but funny!!! lmfao!! Ranger_EDGE Laugh Factory 14 12-29-2009 09:38 PM
dash lights acting wierd Rob Electrical Tech 6 12-15-2009 04:14 PM
funny noises billyjo21 4-Cylinder Tech 11 09-15-2009 05:44 PM