Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 01-12-2021, 07:52 PM
RMiller3500 RMiller3500 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Dec 2020
Posts: 4
Default Weird start up issue!

Here's a video to properly demonstrate the issue:


I took the truck to my local mechanic and they said they weren't able to reproduce the issue. I thought that was strange but when I got down there I wasn't able to either. The next day, I attempted to start it up and experienced the same issue. Notice that it ALWAYS starts up on the second try.

Any ideas? I'm a total newb and not very mechanic savvy...go easy on me!
__________________
2002 2WD Regular Cab 3.0L
Reply With Quote
  #2  
Old 01-13-2021, 01:17 PM
tomboy tomboy is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,891
Default Re: Weird start up issue!

Kinda sounds like the switch isn't keeping the fuel pump on during the crank mode, instead of just trying to start it, turn the key on for a second or 2, then off and try it.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-14-2021, 10:20 AM
RMiller3500 RMiller3500 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Dec 2020
Posts: 4
Default Re: Weird start up issue!

Thanks! When you mean turn the key on for a second or two do you mean just far enough that the battery is engaged?
__________________
2002 2WD Regular Cab 3.0L
Reply With Quote
  #4  
Old 01-14-2021, 06:18 PM
tomboy tomboy is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1,891
Default Re: Weird start up issue!

Yes, and listen to see if the fuel pump is running.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-16-2021, 01:07 PM
nelbur nelbur is offline
Ford Pickup
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 122
Default Re: Weird start up issue!

I agree with tomboy that it sounds like the fuel pressure is not up when you try to start it cold. Turning the key to on and leaving it there for a couple seconds should cycle the fuel pump for about a second to get it ready to start. Doing this a couple or three times should bring the fuel pressure to the injectors up so it can start quickly. If it works, then you need to figure out why the fuel is leaving the fuel line overnight.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-17-2021, 07:02 PM
RMiller3500 RMiller3500 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Dec 2020
Posts: 4
Default Re: Weird start up issue!

@neilbur + @tomboy

Thank you both! I noticed that if I turn the key and leave it in there for about 15 seconds I do get better and more consistent results. I also noticed that if I gently turn the key back while attempting to start something sort of "clicks into place." No idea what that's about. Fuel pressure seems to be the general consensus. Do you think I should take it to a shop and request they check out the fuel pump? I'm not that mechanically inclined and don't feel too confident in my ability to switch it out myself.
__________________
2002 2WD Regular Cab 3.0L
Reply With Quote
  #7  
Old 01-18-2021, 07:40 PM
nelbur nelbur is offline
Ford Pickup
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 122
Default Re: Weird start up issue!

Since it runs after start up, it is not likely to be a fuel pump problem. The problem may be that the fuel leaks out of the fuel rail overnight. If so, you can turn the key on a few times to get the one second fuel pump run each time, to build enough pressure to get a normal start. If that works tell the mechanic the SYMPTOMS and let him diagnose it. It could be a leaky injector, or a bad pressure regulator, or something else.
Reply With Quote
Reply

Tags
false start, ignition, starting, won't start

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Weird ac issue killj0y General Tech 4 05-20-2013 11:21 AM
Weird rev issue Natelton 4-Cylinder Tech 0 10-29-2012 03:12 PM
Weird Issue. FFparker Wheels and Tires 9 12-10-2011 09:42 AM
Weird weird issue... Chris Drivetrain Tech 11 07-08-2010 11:54 PM
Weird issue? jasonmcr Drivetrain Tech 0 08-30-2009 08:44 PM