Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 06-10-2010, 09:11 AM
brent brent is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 1
Unhappy O2 Sensor Big Problem

Hey everybody,

I have a 2001 Ranger 4cyl 2.3L.

I had to replace the throw out bearing in my clutch a while back. Repair went well and still works, but while putting the transmission back in it got dropped on a wire harness and landed on the plastic connections for both the upstream and downstream 02 sensors. We moved the transmission and found a mangled mess of broken plastic and random colored wires. I decided to skip buying new connectors and just rewire the sensors straight through with butt end connectors. Here's the problem:
Everything was destroyed so I don't know which of the colorful wires from the truck side match up with the sensors' black, white (2) and gray wires.

Here's what I've got:
Obviously each sensor has 2 white wires, a black and a gray.
Then on the upstream side from the truck I have:
Red w/ white stripe
Teal (greenish) w/ orange stripe
Gray w/ light blue stripe
Solid Orange

Then downstream
Orange (same as upstream)
Teal w/ orange (same as upstream)
Red w/ green stripe (different)
White w/ black (different)

Does anybody know which wire goes where?

Also, this all presupposes that wiring straight through is a legitimate way of fixing the problem. Is that so?
Reply With Quote
Reply

Tags
02 sensor, 2001 ranger, oxygen sensor, wiring diagram, wiring harness

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem wiring the crankshaft position sensor on a 1998 2.5l to wiring harness of a 1 BENJAMINAUTO 4-Cylinder Tech 0 05-10-2010 11:23 AM
O2 Sensor Bank 1 Sensor 1 SmokeyMcPot420 3.0 Vulcan Tech 4 05-06-2010 07:26 PM
Coolant temp sensor vs temp sensor JeremyC 4-Cylinder Tech 1 02-06-2010 06:11 PM
Big problem! smakes 4-Cylinder Tech 10 01-28-2010 07:00 PM
Tire sensor problem ec_dago_ryder Interior Tech 7 12-07-2009 09:25 AM