Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 02-07-2010, 04:38 PM
redfish10 redfish10 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 13
Default Starter or not ????

Drove my truck today and it started and ran fine. Stopped by the house to drop off a few tings to the wife, hopped back in and the truck would not start. Tried jump starting and still nothing, Just get a click when turning the key. Also tried banging on starter and still nothing. Is it a bad starter or shold I look elsewhere first. Any input greatly appreciated. Truck is a 2000 Ranger 4X4 XLT 3.0L
Reply With Quote
  #2  
Old 02-07-2010, 04:46 PM
STL STL is offline
...............

 
Join Date: May 2009
Posts: 23,398
Default

sounds like what a starter would do

I would take it off and put battery cables on ur battery and hook the other end to the starter on the right post. if the gear moves it's good if not then it's bad
__________________
2005 Edge

Reply With Quote
  #3  
Old 02-07-2010, 05:10 PM
redfish10 redfish10 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 13
Default

Thanks. Any tips on removing/replacing starter. Looks like its in a tight spot.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-09-2010, 05:25 AM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

Quote:
Originally Posted by redfish10 View Post
Drove my truck today and it started and ran fine. Stopped by the house to drop off a few tings to the wife, hopped back in and the truck would not start. Tried jump starting and still nothing, Just get a click when turning the key. Also tried banging on starter and still nothing. Is it a bad starter or shold I look elsewhere first. Any input greatly appreciated. Truck is a 2000 Ranger 4X4 XLT 3.0L
I would clean terminals just to be sure. auto? standard? could be starter/solenoid, could be "starter control circuit"
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #5  
Old 02-09-2010, 05:34 AM
Kingoverace Kingoverace is offline
Keep it running first!
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 135
Default

check your fuses, but I thought the clicking WAS the actual starter....Its gotta a dead battery if I'm right. you let it sit a minute to charge off the jump right>?

I give other pplz jumps, and they do stupid things, like start it before i get hooked on, or tell me to rev engine to charge faster.... ugg, just let it sit and idle like 2 solid minutes!
__________________
98 XLT 3.0 4x4
4.10's
K&N Intake
Smoked Altezza tails
2" T-Bar Crank
03 headlights/grill
3" Body Lift
http://www.cardomain.com/ride/3840375
Jэʀsэy ʀᴧɴɢэʀ сʀэW
Reply With Quote
  #6  
Old 02-09-2010, 04:46 PM
redfish10 redfish10 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 13
Default

Thanks for all the input. It was a bad starter. New one installed yesterday and back on the road.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Blows starter relay fuse....sometimes hdhoosier Electrical Tech 0 01-05-2010 03:05 PM
Good starter Fly Rod? mcpink Off Topic 3 12-31-2009 07:12 AM
Starter replacement!!! swat784 General Ford Ranger Discussion 2 11-15-2009 02:04 PM
Remote Starter in Anti-Theft mode need help unit0491 Interior Tech 1 11-13-2009 07:01 AM
Please Help Starter Problems 93_OH_Ranger 4-Cylinder Tech 14 10-29-2009 09:12 AM