Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 12-30-2010, 06:40 AM
bigmikehj bigmikehj is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 2
Default CEL on and driving me crazy!!!!

Ok so I have a 97 Ford Ranger XLT 4.0 V6. My CEL came on a week ago and I have been diagnosing since. Had the codes read and came back P0171 and P0174. So I changed the Mass Air flow sensor and reset the codes. Drove it three days and nothing and then on my way home the CEL comes back on. Gas mileage has dipped a little but nothing great. Truck starts and runs fine. Only "odd" noise I hear while its running is a low pitch siren. I know horrible description but it will have to do for now. Anyone had this problem or have suggestions? Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 12-30-2010, 07:01 AM
southbama man southbama man is offline
Roll Tide
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 732
Default Re: CEL on and driving me crazy!!!!

YES, GOD YES!!! I just posted a thread aboout it. I have purchased 2 MAFS since monday! The CEL keeps coming back on. There is also a knock under my driver side floor board in between the steering wheel and seat. I am going to run a full diagnostics check on it around 12:00 today. I will let you know what happens to see if I can help you too. Good luck!
__________________
20O3 extended cab, 2wd, silver, 3.0, toyo spectrum tires, 10,000k HID's, 8' in bazooka tube, and UWS toolbox
Reply With Quote
  #3  
Old 12-30-2010, 07:22 AM
01_ranger_4x4 01_ranger_4x4 is offline
OIF Veteran

 
Join Date: Feb 2010
Posts: 6,043
Default Re: CEL on and driving me crazy!!!!

just as i posted in johns thread, check for a vacuum leak, those two codes together usually indicate a vacuum leak and that whistling sound you are hearing is probably the leak its self. check over all vacuum lines and elbows for cracks or damage.
__________________
2001 Ranger 4x4 Stepside
-RCD Suspension lift
-33x12.5 BFG KM2's on Mickey Thomson classic locks
-4:56 gears
-Auburn gear LS
-James Duff traction bars
-Headers
-Flowmaster duals
-SCT X-Cal2 and some small exterior mods

http://www.cardomain.com/ride/2321189

2005 F-150 Lariat 4x4
-LED third brake light
-Weathertech floor liners
-Edge tuner
Reply With Quote
  #4  
Old 12-30-2010, 07:23 AM
TomN TomN is offline
<-----Needs moar liftz
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 1,125
Default Re: CEL on and driving me crazy!!!!

I have a 97 with the 4.0 in it and the check engine light has been on forever with those 2 codes. the bulb finally burned out the other day so im content but the codes are still there, so i look forward to seeing if anyone has an answer for this.
__________________
1997 Ranger XLT
4.0 4X4 Lotta Mods.

2001 Ford Crown Victoria Police Interceptor. 4.6 V8

Quote:
Originally Posted by richarddhoward View Post
my truck will rape your Honda.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-30-2010, 07:26 AM
southbama man southbama man is offline
Roll Tide
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 732
Default Re: CEL on and driving me crazy!!!!

I will around noon today. I think Patrick is right. I think it is a vacuum leak. I will let everyone know later on today what it is, when I run a full diagnostics check on my truck.
__________________
20O3 extended cab, 2wd, silver, 3.0, toyo spectrum tires, 10,000k HID's, 8' in bazooka tube, and UWS toolbox
Reply With Quote
  #6  
Old 12-30-2010, 08:19 AM
cowboykilroy cowboykilroy is offline
Like the Forums
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 41
Default Re: CEL on and driving me crazy!!!!

I have a 97 with the 4.0 had the same issue a few years ago no one could give me a definite answer. I took it to the dealer for the high dollar diagnosis. they said it was the upper intake plenum gaskets and the fuel rail gaskets, and they wanted $600.00 to do it. I said no thanks took the printout to my mechanic friend ,he printed out step by step for me.I done the job on Saturday afternoon for about $20.00 worth of gaskets,and a few cuss words. That was a few years ago a the cel has not came on again. Google what I am talking about and you will find it is a common problem on those 4.0s.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
P1443 Error and CEL Help acleme1 General Tech 10 11-18-2012 05:43 PM
sub whining driving me crazy Giangrosso Audio / Video 8 01-04-2011 07:45 PM
Cel mehdi1993 3.0 Vulcan Tech 2 11-12-2010 09:46 AM
CEL keeps coming on 1freaky1 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 26 03-08-2010 10:29 AM
driving me crazy damnitjim 4-Cylinder Tech 2 07-31-2009 07:16 PM