Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 02-01-2017, 10:12 AM
Lucasoildavid Lucasoildavid is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 3
Unhappy Temperature gauge not working

I bougth recently a ranger last week when I bought it the temperature gauge was workin perfectly. Few days later the needle of the gauge dropped dead, now the temperature has no reading even after running for a few minutes down the road.

I already did:

-change the thermostat (which btw was broken)
-changed the sensor sending signal to the gauge cluster
-tested de sensor sending signal with ground to check the cluster. ( by grounding it the needle goes all the way to HI )

I don't know what else to do. Would apreciate some help.
__________________
Ford Ranger xlt 1999 3.0L automatic tranny, 235/75/15 tires.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-01-2017, 10:29 AM
Undrstm8ed Undrstm8ed is offline
Not my first day...
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 786
Send a message via AIM to Undrstm8ed
Default Re: Temperature gauge not working

Should be two sensors.. one that goes to the gauge itself which is basically a Static gauge and another feeds the ECU information. And one of those should also feed the fan relay switch I believe as well.

Somewhere on here is more information in search feature...
__________________
"Your right, there is no "I" in Team But there sure is in Independence, Individuality, and Integrity.."

- 93' Ranger, Overland Build thread http://www.fordrangerforum.com/proje...ing-build.html
Reply With Quote
  #3  
Old 02-01-2017, 10:58 AM
Grubb44 Grubb44 is offline
Ford Ranger Owner
 
Join Date: May 2015
Posts: 70
Default

Quote:
Originally Posted by Lucasoildavid View Post
I bougth recently a ranger last week when I bought it the temperature gauge was workin perfectly. Few days later the needle of the gauge dropped dead, now the temperature has no reading even after running for a few minutes down the road. I already did: -change the thermostat (which btw was broken) -changed the sensor sending signal to the gauge cluster -tested de sensor sending signal with ground to check the cluster. ( by grounding it the needle goes all the way to HI ) I don't know what else to do. Would apreciate some help.
What year and motor?
__________________
1997 Ford Ranger. 2.3ltr 5speed. Ext cab.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-01-2017, 11:00 AM
Undrstm8ed Undrstm8ed is offline
Not my first day...
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 786
Send a message via AIM to Undrstm8ed
Default Re: Temperature gauge not working

Quote:
Originally Posted by Grubb44 View Post
What year and motor?
Did you happen to notice his signature?

"Ford Ranger xlt 1999 3.0L automatic tranny"

__________________
"Your right, there is no "I" in Team But there sure is in Independence, Individuality, and Integrity.."

- 93' Ranger, Overland Build thread http://www.fordrangerforum.com/proje...ing-build.html
Reply With Quote
  #5  
Old 02-01-2017, 11:02 AM
Grubb44 Grubb44 is offline
Ford Ranger Owner
 
Join Date: May 2015
Posts: 70
Default

Quote:
Originally Posted by Undrstm8ed View Post
Did you happen to notice his signature? "Ford Ranger xlt 1999 3.0L automatic tranny"
Nope lol. The app on my phone doesn't show them. 😥
__________________
1997 Ford Ranger. 2.3ltr 5speed. Ext cab.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-01-2017, 11:12 AM
Undrstm8ed Undrstm8ed is offline
Not my first day...
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 786
Send a message via AIM to Undrstm8ed
Default Re: Temperature gauge not working

Quote:
Originally Posted by Grubb44 View Post
Nope lol. The app on my phone doesn't show them. 😥
No worries, we were grading on a curve anyway just in case you were using IOS... LOLz
__________________
"Your right, there is no "I" in Team But there sure is in Independence, Individuality, and Integrity.."

- 93' Ranger, Overland Build thread http://www.fordrangerforum.com/proje...ing-build.html
Reply With Quote
  #7  
Old 02-05-2017, 06:33 PM
Grubb44 Grubb44 is offline
Ford Ranger Owner
 
Join Date: May 2015
Posts: 70
Default

Quote:
Originally Posted by Undrstm8ed View Post
No worries, we were grading on a curve anyway just in case you were using IOS... LOLz
Yep, it's an iPhone. Lol.
__________________
1997 Ford Ranger. 2.3ltr 5speed. Ext cab.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-10-2017, 06:17 AM
Lucasoildavid Lucasoildavid is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 3
Default Re: Temperature gauge not working

I checked the engine coolant temperature readings, the temperature stays at 89c while at iddle. I did this by using an obd2 scanner. If the temperature has a reading that means the computer sensor is ok. The needle of the temp gauge stays dead.

Any help guys, what else can i do?
__________________
Ford Ranger xlt 1999 3.0L automatic tranny, 235/75/15 tires.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-10-2017, 07:19 AM
Undrstm8ed Undrstm8ed is offline
Not my first day...
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 786
Send a message via AIM to Undrstm8ed
Default Re: Temperature gauge not working

Quote:
Originally Posted by Lucasoildavid View Post
I checked the engine coolant temperature readings, the temperature stays at 89c while at iddle. I did this by using an obd2 scanner. If the temperature has a reading that means the computer sensor is ok. The needle of the temp gauge stays dead.

Any help guys, what else can i do?




These should be what you will see. The one with a single wire isnt a sensor, its the sending unit for the gauge.

Remove the connector, turn the key forward without starting it, and ground out the wire. If the needle in the gauge moves the wiring and gauge are good and the sender is bad or the threads arent making good contact to metal.

If that proves to be true you could remove sender, clean the threaded area with a wire brush and reinstall and test.. if it still fails.., R&R the sender
__________________
"Your right, there is no "I" in Team But there sure is in Independence, Individuality, and Integrity.."

- 93' Ranger, Overland Build thread http://www.fordrangerforum.com/proje...ing-build.html

Last edited by Undrstm8ed; 02-10-2017 at 07:27 AM.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-10-2017, 08:51 AM
LargeR LargeR is offline
Arizona 2wd Ranger
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 131
Default Re: Temperature gauge not working

I'm pretty sure it means your engine is bad... time for 5.0 swap!
__________________
Rick Large
Mesa AZ
--
1999 ExRanger 2wd XLT 5.0, Explorer V8 and transmission swap, 3" straight pipe exhaust with single muffler, explorer roof rack, 2006 mirrors, cut front 60/40 seat to buckets, 4 in lift spindles up front and shackles in back, more to come.
Reply With Quote
  #11  
Old 02-10-2017, 08:59 AM
Lucasoildavid Lucasoildavid is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 3
Default Re: Temperature gauge not working

I did the test with the sending unit ( the one on the left of the picture) and the needle goes all the way to HI. I all ready replaced the sending unit with a new one. Now will proceed to brush wire the assembly to see if it works. Will keep you posted.
__________________
Ford Ranger xlt 1999 3.0L automatic tranny, 235/75/15 tires.
Reply With Quote
  #12  
Old 02-12-2017, 10:40 AM
Grubb44 Grubb44 is offline
Ford Ranger Owner
 
Join Date: May 2015
Posts: 70
Default

If all else fails, take the sensor back and exchange for a new one. Sometimes you can get a bad one. I got a bad coil pack 3 times in a row. Talk about one hell of a nightmare. Lol
__________________
1997 Ford Ranger. 2.3ltr 5speed. Ext cab.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The engine temperature gauge is not working sithways General Ford Ranger Discussion 6 12-13-2016 07:17 PM
Temperature gauge not working Snerj83 Electrical Tech 0 10-02-2016 08:11 PM
Temperature gauge not working 95ranger23 4-Cylinder Tech 5 01-23-2016 04:00 PM
1994 Mazda B3000/Ford Ranger fuel gauge and temperature gauge not working? Adam T Electrical Tech 6 03-30-2014 12:11 PM
temperature gauge not working on 91 XLT 4 cyl/2.3l sunn190l General Tech 1 12-01-2010 11:19 PM