Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 01-31-2010, 07:18 PM
DisturbedESV DisturbedESV is offline
Original Grab-Her
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2,430
Send a message via AIM to DisturbedESV
Default HID Help - No Fog Lights

So I installled HID kits last night and the headlights work great... I'm in love... but the fogs don't work at all. I used DDM kits on both and where you plug the ballast into the wiring harness on the truck is just has 2 wires, each with a single prong at the end. You insert these prongs into each of the receptacles of the plug supposedly and then they should work. My fogs don't come on and I know I have pos/ground to the right ones (I even flipped them just to check) and nothing happens. My plan tomorrow is to cut of the plug assy and put in some sort of connector between the two wires. Does that sound like it'll fix the problem? Anyone else had this happen or any ideas?
__________________
2008 XLT 4x4 - GRABBER ORANGE - 4.0 V6 - 5 spd
PNW CREW
Quote:
Originally Posted by camodown View Post
that's it, marie is pissed. game over
Reply With Quote
  #2  
Old 01-31-2010, 07:26 PM
Casper Casper is offline
Adam's > Everything else
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1,636
Default

Silly question, are you sure your high beams are off?
__________________
98 Ranger some stuff done

PNW Crew
Reply With Quote
  #3  
Old 01-31-2010, 08:46 PM
Fx4wannabe01 Fx4wannabe01 is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 4,058
Default

I just did some hardcore '08 wiring diagram looking. Can't really find any reason why they're not working. I think problem is what you think it is: bad connection into the factory harness. Not enough contact maybe?

I'd do those male/female spade disconnects like I did to mine. Or use bullet connectors.

Mine:


w/spades


bullets...
__________________
'01 XLT disguised as a '03 Fx4 Level II.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-31-2010, 08:52 PM
2007BlackFX4 2007BlackFX4 is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 837
Default

hm well when i installed my Fogs i kinda freaked out when i pulled them out and saw to wires just sitting in there. i knew red was positive and black was negative so i took the plastic cover thing off the wires that came on the truck to see which side was positive and which was negative and i just matched them up. i just stuck the wires in the holes on both sides and turned on my lights and they worked lol. i went back and wrapped everything in a lot of electrical tape because it seemed very susceptible to water and other crap. but yeah if your high beams are on the fogs turn off. if you didnt go positive-positive and negative-negative im guesing they wont work. try switching which holes you put the wires in and if that doesnt work i dunno haha
__________________
2007 Black FX4
Nitto Terra Grapplers - 285/75
Mickey Thompson Classic II's - 17"
Reply With Quote
  #5  
Old 01-31-2010, 08:56 PM
DisturbedESV DisturbedESV is offline
Original Grab-Her
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2,430
Send a message via AIM to DisturbedESV
Default

My high beams are def. off 'cause I have headlights... remember... HID headlights work without a problem... I tried switching the holes too just to verify but I know I have 'em right... my brother broke one of the prongs off in the factory harness so either way I need to replace that one just to get a connection. Hopefully that side will work and then I can go ahead with the other side.... fingers crossed I guess... I can't wait to have more lights though!! haha
__________________
2008 XLT 4x4 - GRABBER ORANGE - 4.0 V6 - 5 spd
PNW CREW
Quote:
Originally Posted by camodown View Post
that's it, marie is pissed. game over
Reply With Quote
  #6  
Old 01-31-2010, 10:01 PM
2007BlackFX4 2007BlackFX4 is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 837
Default

Quote:
Originally Posted by DisturbedESV View Post
My high beams are def. off 'cause I have headlights... remember... HID headlights work without a problem... I tried switching the holes too just to verify but I know I have 'em right... my brother broke one of the prongs off in the factory harness so either way I need to replace that one just to get a connection. Hopefully that side will work and then I can go ahead with the other side.... fingers crossed I guess... I can't wait to have more lights though!! haha
haha well good luck man!! the fogs really do brighten everything up more than you would think!!
__________________
2007 Black FX4
Nitto Terra Grapplers - 285/75
Mickey Thompson Classic II's - 17"
Reply With Quote
  #7  
Old 01-31-2010, 10:17 PM
99offroadrngr 99offroadrngr is offline
Banned
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 945
Default

Quote:
Originally Posted by 2007BlackFX4 View Post
haha well good luck Marie!! the fogs really do brighten everything up more than you would think!!
...fixed it for ya lol
Reply With Quote
  #8  
Old 01-31-2010, 10:38 PM
2007BlackFX4 2007BlackFX4 is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 837
Default

Quote:
Originally Posted by 99offroadrngr View Post
...fixed it for ya lol
haha oooops... sorry Marie
__________________
2007 Black FX4
Nitto Terra Grapplers - 285/75
Mickey Thompson Classic II's - 17"
Reply With Quote
  #9  
Old 01-31-2010, 10:42 PM
DisturbedESV DisturbedESV is offline
Original Grab-Her
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2,430
Send a message via AIM to DisturbedESV
Default

It's all good.. I too assume everyone else on here is a man... haha... bugs other people way more than it bugs me... lol
__________________
2008 XLT 4x4 - GRABBER ORANGE - 4.0 V6 - 5 spd
PNW CREW
Quote:
Originally Posted by camodown View Post
that's it, marie is pissed. game over
Reply With Quote
  #10  
Old 01-31-2010, 10:46 PM
2007BlackFX4 2007BlackFX4 is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 837
Default

Quote:
Originally Posted by DisturbedESV View Post
It's all good.. I too assume everyone else on here is a man... haha... bugs other people way more than it bugs me... lol
haha ok good
__________________
2007 Black FX4
Nitto Terra Grapplers - 285/75
Mickey Thompson Classic II's - 17"
Reply With Quote
  #11  
Old 01-31-2010, 11:30 PM
smakes smakes is offline
Banned
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 3,005
Default

not sure what the problem is but what hids did you get marie?
Reply With Quote
  #12  
Old 02-01-2010, 06:34 PM
DisturbedESV DisturbedESV is offline
Original Grab-Her
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2,430
Send a message via AIM to DisturbedESV
Default

Quote:
Originally Posted by smakes View Post
not sure what the problem is but what hids did you get marie?
DDM 35 Watt 5,000K all the way around....

Well apparently it wasn't the kits fault... haha... my bro broke off one of the prongs on the pass. side so we replaced everything on that side with spade connectors and it worked great. Did the same on the drivers side and still didn't work but turns out the ballast came unplugged... everything works great now and I love it!!



Drivers side could use a slight tweak down but it's been that way for like a year so I'm not in any hurry to fix it... haha
__________________
2008 XLT 4x4 - GRABBER ORANGE - 4.0 V6 - 5 spd
PNW CREW
Quote:
Originally Posted by camodown View Post
that's it, marie is pissed. game over

Last edited by DisturbedESV; 03-18-2010 at 10:54 AM.
Reply With Quote
  #13  
Old 02-01-2010, 06:36 PM
2007BlackFX4 2007BlackFX4 is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 837
Default

Quote:
Originally Posted by DisturbedESV View Post
DDM 35 Watt 5,000K all the way around....

Well apparently it wasn't the kits fault... haha... my bro broke off one of the prongs on the pass. side so we replaced everything on that side with spade connectors and it worked great. Did the same on the drivers side and still didn't work but turns out the ballast came unplugged... everything works great now and I love it!!



Drivers side could use a slight tweak down but it's been that way for like a year so I'm not in any hurry to fix it... haha
looks great!! i didnt know they made 5000k haha. i believe you bought 5k but it looks like 6-8k but either way it looks great!
__________________
2007 Black FX4
Nitto Terra Grapplers - 285/75
Mickey Thompson Classic II's - 17"
Reply With Quote
  #14  
Old 02-01-2010, 06:54 PM
Casper Casper is offline
Adam's > Everything else
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 1,636
Default

Woo Hoo Welcome to the HID's Club haha
__________________
98 Ranger some stuff done

PNW Crew
Reply With Quote
  #15  
Old 02-01-2010, 07:03 PM
DisturbedESV DisturbedESV is offline
Original Grab-Her
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2,430
Send a message via AIM to DisturbedESV
Default

Quote:
Originally Posted by 2007BlackFX4 View Post
looks great!! i didnt know they made 5000k haha. i believe you bought 5k but it looks like 6-8k but either way it looks great!
Hahaha... yeh... you know what I mean!! I swear I'm blonde... lol
__________________
2008 XLT 4x4 - GRABBER ORANGE - 4.0 V6 - 5 spd
PNW CREW
Quote:
Originally Posted by camodown View Post
that's it, marie is pissed. game over
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dash Lights. Not Cause The Lights Are Out. Bear Electrical Tech 10 08-18-2011 04:59 PM
For Sale: 93-99 Ranger LED tail lights & 01-05 halo projector fog lights j$wift Exterior Parts 5 08-04-2010 08:05 PM
Aftermarket head lights & tail lights ford all day Exterior Tech 0 01-13-2010 06:13 PM
Fog Lights TwistedDreams Exterior Tech 6 10-01-2009 10:38 PM
Instrument Cluster/Tail Lights/Fog Lights - NO Lights when Headlamps are on??? bwheeler Electrical Tech 6 06-05-2009 05:35 AM