Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 02-06-2010, 09:36 PM
BigT8600 BigT8600 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 234
Question Just not sure...

I'm new to the forum. I searched but didn't find a definite enough answer to make a decision on my problem.

Purchased 04 Ranger with 100K Miles.

Got a good deal on it so I dealt with a couple problems.

Mainly I am dealing with a few C.E. codes.

P0420, P0430, Book 1 & 2 Efficency Below Limit
&
P1336 Misfire Monitor Hardware (CMP) Misaligned

So...I have been told that I need new cats in order to get rid of the first 2 codes. Is this a pretty safe assumption?

I have no idea what to do with the Misfire code...Advice?

Thanks in advance.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-07-2010, 03:14 AM
richarddhoward richarddhoward is offline
Road Trippin' King!
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 5,010
Send a message via MSN to richarddhoward
Default

Quote:
Originally Posted by bigtt8600 View Post
I'm new to the forum. I searched but didn't find a definite enough answer to make a decision on my problem.

Purchased 04 Ranger with 100K Miles.

Got a good deal on it so I dealt with a couple problems.

Mainly I am dealing with a few C.E. codes.

P0420, P0430, Book 1 & 2 Efficency Below Limit
&
P1336 Misfire Monitor Hardware (CMP) Misaligned

So...I have been told that I need new cats in order to get rid of the first 2 codes. Is this a pretty safe assumption?

I have no idea what to do with the Misfire code...Advice?

Thanks in advance.

Clean you MAF and see if it clears up the codes
__________________
97 Ranger - 4.0 V6 auto, 4wd, 31x10.5x15s Wild Country XTX Sport All Terrains, Warn locking hubs, Pioneer deck with iPod attachment, Snugtop Topper, K&N filter, scan gauge II, Hella 500 Lights, More parts coming, waiting for the paycheck to get bigger!

Truck built in loving memory of Norm Howard
Outcast Racing
PNW Crew!!!
Afterhours Clan!!
Quote:
Originally Posted by aaron_ariens View Post
I think Henry just shit himself
Quote:
Originally Posted by Radness View Post
Its kind of like that carnival game "Whack A Mole" but with guns! Haha
Reply With Quote
  #3  
Old 02-07-2010, 07:33 AM
BigT8600 BigT8600 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 234
Default

MAF..Mass Airflow sensor? What should I clean it with? Carb cleaner?

Thanks.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-07-2010, 07:36 AM
STL STL is offline
...............

 
Join Date: May 2009
Posts: 23,398
Default

Clean it with mass air flow sensor cleaner. You can find it at any auto store please ignore the horsepower gain claim

__________________
2005 Edge

Reply With Quote
  #5  
Old 02-07-2010, 11:13 AM
richarddhoward richarddhoward is offline
Road Trippin' King!
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 5,010
Send a message via MSN to richarddhoward
Default

ditto on the MAF cleaner. The hp gain claim is dumb! They do that with everything to try and get you to buy it. I hate it
__________________
97 Ranger - 4.0 V6 auto, 4wd, 31x10.5x15s Wild Country XTX Sport All Terrains, Warn locking hubs, Pioneer deck with iPod attachment, Snugtop Topper, K&N filter, scan gauge II, Hella 500 Lights, More parts coming, waiting for the paycheck to get bigger!

Truck built in loving memory of Norm Howard
Outcast Racing
PNW Crew!!!
Afterhours Clan!!
Quote:
Originally Posted by aaron_ariens View Post
I think Henry just shit himself
Quote:
Originally Posted by Radness View Post
Its kind of like that carnival game "Whack A Mole" but with guns! Haha
Reply With Quote
  #6  
Old 02-08-2010, 06:56 PM
BigT8600 BigT8600 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 234
Default

Sounds like a plan. I feel like my mileage is crappy. Maybe this can help a little.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-09-2010, 06:58 PM
BigT8600 BigT8600 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 234
Default

So I went to the store today. Bought the cleaner. After dinner I braved the cold and took off the MAF. The electrodes or whatever they are called were filthy. In between the electrodes was a lot of little debris that had built up. Couldn't get it out with the spray but had a pick set and was able to break it up. A little more spray and blowing later, it came out. Put it back in, put my negative battery cable back on and started it up. Idled smoother. Usually has a blurp every couple of seconds. Check engine light is gone...for now. I'm sure its a result of resetting the light be disconnecting the battery but time will tell. I was getting 15.2 mpg before the cleaning. So in a couple days I will calculate if it helped my mileage. Thanks guys.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-09-2010, 07:20 PM
Johnbaum13 Johnbaum13 is offline
<-----Buzz Killington
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 1,232
Send a message via Yahoo to Johnbaum13
Default

What engine do you have? If the 3.0, I would suggest checking the cam sensor, they tend to be problematic.
__________________
I got my Jesus on the dashboard, but the Devil's under my hood!
Reply With Quote
  #9  
Old 02-09-2010, 10:22 PM
BigT8600 BigT8600 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 234
Default

Yeh...3.0. Where is the cam sensor located and what do i check for? Some type of voltage or something?
Reply With Quote
  #10  
Old 02-11-2010, 04:01 PM
BigT8600 BigT8600 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 234
Default

Check engine light came on after about 30 miles of driving. I really dont wanna replace the Cats! looks like I might have to though.
__________________
~-SOLD-~
04' Edge 6 Cyl 3.0 5 Speed Manual 107K Miles
3" Body Lift - 33" All Terrain Tires
Drop In K&N Filter - Flowmaster - XM Commander Satellite Radio
Reply With Quote
  #11  
Old 02-11-2010, 09:49 PM
richarddhoward richarddhoward is offline
Road Trippin' King!
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 5,010
Send a message via MSN to richarddhoward
Default

Hmmm....What's your air filter look like? Do you have a cold air intake with a oil bath filter? It seems way to early to me to be replacing cats on your truck. My truck is almost 13 years old and I spend lots of time idling because of cold and my cats are still original. Have you tried checking wiring to?
__________________
97 Ranger - 4.0 V6 auto, 4wd, 31x10.5x15s Wild Country XTX Sport All Terrains, Warn locking hubs, Pioneer deck with iPod attachment, Snugtop Topper, K&N filter, scan gauge II, Hella 500 Lights, More parts coming, waiting for the paycheck to get bigger!

Truck built in loving memory of Norm Howard
Outcast Racing
PNW Crew!!!
Afterhours Clan!!
Quote:
Originally Posted by aaron_ariens View Post
I think Henry just shit himself
Quote:
Originally Posted by Radness View Post
Its kind of like that carnival game "Whack A Mole" but with guns! Haha
Reply With Quote
  #12  
Old 02-12-2010, 09:36 PM
BigT8600 BigT8600 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 234
Default

Filter is a K&N replacement filter. No cold air, just the filter in the original setup. Wouldnt know what wiring to check to be honest. Im fully capable to do so but not even sure I wanna put forth the effort. The truck runs great, idles smotthly, even in the below freezing temps weve had the past month. I get 16 miles a gallon...could be better but Its not awful. I mean, I just dont have the cash to put new cats on this thing.
__________________
~-SOLD-~
04' Edge 6 Cyl 3.0 5 Speed Manual 107K Miles
3" Body Lift - 33" All Terrain Tires
Drop In K&N Filter - Flowmaster - XM Commander Satellite Radio
Reply With Quote
  #13  
Old 02-13-2010, 04:42 PM
RangerGurl04 RangerGurl04 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 6
Default

Quote:
Originally Posted by Johnbaum13 View Post
What engine do you have? If the 3.0, I would suggest checking the cam sensor, they tend to be problematic.
Like he said, check the cam sensor just to be sure. Also, if you shop around online you should be able to find some cats for a decent price and do the work yourself to save on labor. That's my opinion at least.
__________________
Superbowl XLIVChampions!!!!



Real Women Drive Fords

2004 Rnager XLT
3.0 V6
Basic Package
Change "bench" seat to two buckets
(Still trying to find center console to fit)
Pioneer headunit
12"sony xplod with 1800 watt amp (dont remember brand) - 15"audiobahn going back in soon
Reply With Quote
  #14  
Old 02-13-2010, 08:31 PM
BigT8600 BigT8600 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 234
Default

Not sure where the cam sensor is. Changed plugs today and also cleaned the throttle body, still have light on but it runs smoother.
Thanks for the help!
__________________
~-SOLD-~
04' Edge 6 Cyl 3.0 5 Speed Manual 107K Miles
3" Body Lift - 33" All Terrain Tires
Drop In K&N Filter - Flowmaster - XM Commander Satellite Radio
Reply With Quote
  #15  
Old 02-14-2010, 11:42 PM
richarddhoward richarddhoward is offline
Road Trippin' King!
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 5,010
Send a message via MSN to richarddhoward
Default

I get 16 mpg city in mine. I wouldn't be to worried about 16 mpg unless that's your empty freeway mileage too driving like a Grandma.
__________________
97 Ranger - 4.0 V6 auto, 4wd, 31x10.5x15s Wild Country XTX Sport All Terrains, Warn locking hubs, Pioneer deck with iPod attachment, Snugtop Topper, K&N filter, scan gauge II, Hella 500 Lights, More parts coming, waiting for the paycheck to get bigger!

Truck built in loving memory of Norm Howard
Outcast Racing
PNW Crew!!!
Afterhours Clan!!
Quote:
Originally Posted by aaron_ariens View Post
I think Henry just shit himself
Quote:
Originally Posted by Radness View Post
Its kind of like that carnival game "Whack A Mole" but with guns! Haha
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search