Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > Ford Ranger Technical > Electrical Tech
Forgot Password? Join Us!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 07-18-2012, 01:31 AM
"Built, not bought"
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 81
Default Windshield wipers not working properly

98 xlt 4.0, my windshield wipers work, sometimes, and not other times. sometimes they'll work fine, and then stop without me touching the switch. sometimes they won't work at all when I turn them on. The only surefire way for me to get them to move is hitting the spray button, which gets them to do a few swipes. Obviously this is obnoxious when its raining, I've been in situations where I literally have to hit that button over and over again because the switch wont turn them on. Any help is appreciated. Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 07-18-2012, 06:58 AM
Sweeto Burrito!!!
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 6,225
Default Re: Windshield wipers not working properly

mine does the opposite. i have 'phantom wiper syndrome', as they come on randomly without the switch being turned on.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-18-2012, 07:04 AM
Blinded by the light
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,680
Send a message via AIM to FireRanger
Default Re: Windshield wipers not working properly

Both cases are usually caused by a broken multi-function switch (the stick). It is a bolt on replacement.
__________________
(Formerly)
FireRanger
2003 Edge 4.0 4wd

How to: Aux light wiring, relays, & fuses
Info: 300+ intake threads here on FRF
Info: HID Projectors
How To: NO HEAT Troubleshooting Guide
Reply With Quote
  #4  
Old 07-18-2012, 07:13 AM
Sweeto Burrito!!!
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 6,225
Default Re: Windshield wipers not working properly

Quote:
Originally Posted by FireRanger View Post
Both cases are usually caused by a broken multi-function switch (the stick). It is a bolt on replacement.
Where does disassembly begin? i'm no good at interior work.

i'm gonna check out the how to section right quick...

edit...imma take these guys word for it...

http://www.fordrangerforum.com/gener...on-switch.html

Last edited by RoberticusMaximus; 07-18-2012 at 07:20 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-18-2012, 10:41 PM
"Built, not bought"
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 81
Default Re: Windshield wipers not working properly

Anyway I could get a picture of exactly what it is I'm looking for? Never really messed around in the dash area, aside from the radio
Reply With Quote
  #6  
Old 07-19-2012, 06:25 AM
Sweeto Burrito!!!
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 6,225
Default Re: Windshield wipers not working properly

Quote:
Originally Posted by mwillika View Post
Anyway I could get a picture of exactly what it is I'm looking for? Never really messed around in the dash area, aside from the radio
i will do a bit more researching, and if i come up dry then i guess i might do a write up myself with pics when i get around to it.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-19-2012, 06:28 AM
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 378
Default

Just pop off the two panels covering the steering colum. Then unbolt the switch and pop in the new one. Easy fix had the same problem
__________________
HAD -93' xlt supercab, 5-speed, 4wd, k&n filter,cb, fog lights
NOW 2000 Ranger Xlt 3.slow V6 4wd K&N, gibson exhaust, cb, hid's, fog lights, backup lights, interior blue lights, kenwood sub & amp, push bar, t-bar crank, frf stickers, cab lights, and more planned. . . . .
73' f250 project truck 400 cu 2b 4wd 3/4 ton
Reply With Quote
  #8  
Old 07-19-2012, 06:29 AM
Sweeto Burrito!!!
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 6,225
Default Re: Windshield wipers not working properly

Quote:
Originally Posted by ranger4.0 View Post
Just pop off the two panels covering the steering colum. Then unbolt the switch and pop in the new one. Easy fix had the same problem
that's great! by 'pop off', do you mean there are those damn plastic clips?
Reply With Quote
  #9  
Old 07-19-2012, 06:45 AM
Shamrock
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 3,640
Default

Guys there a write up on this on TRS. It's not very good. I found a better one on an F150 forum (idr the name). Do some searching on here because I posted the link to this on an old thread.

----------

Quote:
Originally Posted by ranger4.0
Just pop off the two panels covering the steering colum. Then unbolt the switch and pop in the new one. Easy fix had the same problem
This is not how you fix it.
__________________
GOLDIE
1999 2.5L XLT
Herculiner | Kobalt tool box | K&N Filter | 6k HID's | 31's BFG | Eagle Alloy 186s | 102'' Whip | Cobra 19 DX IV | Fabtech 3.5 Spindles | Pro Comp AAL kit | 15% Tint | Mustang Dome
Reply With Quote
  #10  
Old 07-19-2012, 06:45 AM
Sweeto Burrito!!!
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 6,225
Default Re: Windshield wipers not working properly

no linky?
Reply With Quote
  #11  
Old 07-19-2012, 07:09 AM
Sweeto Burrito!!!
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 6,225
Default Re: Windshield wipers not working properly

ah, so you mean THIS thread...
http://www.fordrangerforum.com/gener...y-how-fix.html
Reply With Quote
  #12  
Old 07-19-2012, 02:52 PM
Shamrock
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 3,640
Default Re: Windshield wipers not working properly

yes sir. Use that last link to help you is a lot better. The spring part confused me because I thought mine was lost when really is was just stuck in there.
__________________
GOLDIE
1999 2.5L XLT
Herculiner | Kobalt tool box | K&N Filter | 6k HID's | 31's BFG | Eagle Alloy 186s | 102'' Whip | Cobra 19 DX IV | Fabtech 3.5 Spindles | Pro Comp AAL kit | 15% Tint | Mustang Dome
Reply With Quote
  #13  
Old 07-19-2012, 03:54 PM
"Built, not bought"
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 81
Default Re: Windshield wipers not working properly

Used this link: http://www.fordf150.net/howto/fix-in...er-problem.php

From my little test in the driveway after cleaning it, the wipers seem to be working perfectly now. Thanks for the help!
Reply With Quote
  #14  
Old 07-19-2012, 03:54 PM
Shamrock
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 3,640
Default Re: Windshield wipers not working properly

Yeah mine did for awhile now its back...
__________________
GOLDIE
1999 2.5L XLT
Herculiner | Kobalt tool box | K&N Filter | 6k HID's | 31's BFG | Eagle Alloy 186s | 102'' Whip | Cobra 19 DX IV | Fabtech 3.5 Spindles | Pro Comp AAL kit | 15% Tint | Mustang Dome
Reply With Quote
  #15  
Old 07-20-2012, 07:16 PM
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 986
Default Re: Windshield wipers not working properly

Sounds like the electrical contact tangs on the resistor disk aren't contacting well. You could probably tear apart the switch and fix it without paying for that overpriced switch. Let me find a link to my Lincoln Turn signal switch mode to show you what I'm talking bout.

Here it is: http://www.ranger forums .com/interi...switch-118910/

Remove the spaces. Links to rangerforums won't work directly.

Look at the pictures mikerider posted (post #2). You will see a disk. There is a small "tube" with tangs that fit on the disk.

You can remove the chrome cap without removing anything else (shroud or switch). I would remove the chrome piece pull out the selector tube and bend the copper tang(s) down more and see if that works.
__________________
Quality Engineer (Electronics) for Kia Motors
University of Tennessee Electrical Engineering Graduate
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges

Last edited by sheltonfilms; 07-20-2012 at 07:20 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windshield wipers not stopping. Longhaireddwb Electrical Tech 6 Yesterday 08:15 PM
2000 2.5, windshield wipers not working Slum Zombe 4-Cylinder Tech 1 05-05-2012 07:27 PM
Windshield wipers malfunctioning Backcountry96 General Ford Ranger Discussion 0 02-02-2012 06:14 PM
Windshield Wipers Marine513 General Tech 3 06-29-2011 06:03 PM
windshield wipers brannonmetal Exterior Tech 1 10-29-2009 04:43 PM



Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.