Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 01-22-2010, 04:16 PM
Fordfan Fordfan is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 3
Default No Dome lights or wipers???

I have a 95 ranger with no power options. I noticed the other day that the wipers no longer worked. At the same time the dome lights stopped working. I did however figure out that when the parking light switch is on, the dome lights will work. What could be wrong?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-27-2010, 09:44 PM
firelovesme firelovesme is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 5
Default

try your GEM module. I had the same thing and have posted on the solution and a place that beats the dealers price
Reply With Quote
  #3  
Old 01-27-2010, 09:55 PM
greyghost greyghost is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,528
Default

have you tried replacing your multi function switch ? I've seen those cause some funky problems, with back feed through the lighting system..
Reply With Quote
  #4  
Old 01-29-2010, 09:01 AM
RoadDawg RoadDawg is offline
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 25
Default

Quote:
Originally Posted by firelovesme View Post
try your GEM module. I had the same thing and have posted on the solution and a place that beats the dealers price
Yes... it is the GEM module... It is located behind the dash and if you can tap it with a mallet or something you may get it jolted to working temporarily but that is a BIG maybe... I just had to have mine replaced. It controls many of the power options on the vehicle, such as wipers, washer, windows, dome light, battery saver, 4x4, speedometer etc... When you get the new one make sure that it is compatible with YOUR particular vehicle. They need to match with your equipment or some things will no longer function. Mine had to be programed by the dealer. I had to pay full price due to needing the vehicle the next day. Beware of used equipment as there is no warranty on most of them other than what the seller will offer.

__________________
Black 1999 Supercab XLT, 4X4, 4.0, 5 Speed, 410 posi-gears, 33 inch BFGs on 16X10 American Racing Aluminum Wheels, Extang low profile tanau cover, Factory Class III Tow Pack.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-01-2010, 10:44 AM
Fordfan Fordfan is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 3
Default

Thanks for the info guys. We disconnected the battery and everything started working again. Not sure how long I'll have the truck, so I'm gonna wait on the GEM module.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wipers Don't Work! ARENG01 Electrical Tech 8 06-07-2016 01:44 PM
Wipers, speedometer, odometer, dome light dont work help me please klinea7 Electrical Tech 19 04-22-2014 01:56 PM
windshield wipers brannonmetal Exterior Tech 1 10-29-2009 04:43 PM
wipers randomely go on crarg6 Electrical Tech 2 10-10-2009 10:17 PM
Instrument Cluster/Tail Lights/Fog Lights - NO Lights when Headlamps are on??? bwheeler Electrical Tech 6 06-05-2009 05:35 AM