Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #16  
Old 11-12-2015, 09:31 AM
19DANGERRANGER98 19DANGERRANGER98 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 3
Default Re: Electrical Problem

Hey guys I have a 1998 Ford Ranger 4.0L. I'm having some crazy electrical issues and started out of random. So when I turn my A/C on it raises my tach gauge but doesn't actually rev the engine. Also if I turn my headlights on it kills all power to the HVAC controls and radio, and the diver headlight is dim whereas the passenger side is its normal brightness, this as well raises my tach gauge. Also at night when I have my headlights on the dash cluster has no lights on besides the check engine light and ABS light are on. Then during the day my headlights stay on but are very dim. I've replaced the headlight switch, multi function switch, and fuses. Im out of ideas now! Please and thank you in advance!
Reply With Quote
  #17  
Old 12-07-2016, 02:56 PM
thaley615 thaley615 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 14
Default Re: Electrical Problem

I too have a 1998 XLT ...did any of you come up with a fix? ? .....
__________________
1998 Ranger XLT 4.0 Ltr 4WD, no power accessories, auto trans, 56K miles
Reply With Quote
  #18  
Old 08-08-2018, 09:11 PM
toadboy toadboy is offline
300,000 Mile Ranger
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 12
Default Re: Electrical Problem

Quote:
Originally Posted by JonNeeley View Post
I have a 98 ranger, and mine has problems. My 4WD, interior light, and wipers work or don't work at the same time. Never knew these things had any wiring in common. I have replaced modules, cleaned and checked connections, but some common denominator is somewhere. Maybe Ford can look into these issues and set-up a recall.
Did you ever find the solution for these electrical problems? I have been looking everywhere for a likely cause of these seemingly unrelated bugs!
__________________
Will
Reply With Quote
  #19  
Old 08-09-2018, 05:16 PM
tellarae tellarae is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 3
Default Re: Electrical Problem

I replaced my GEM module and everything now works great. I bought a used one with same numbers and we replaced it ourselves. Total cost lead than $200.

----------

GEM Module
__________________
1998 Ford Ranger 4X4 Super Cab XLT
4.0L EFI V6 5 SPD AUTO O/D Transmission
Light denim blue, flare side and a little chrome
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Radio and 4x4 electrical problem DQuinn Electrical Tech 0 06-04-2009 10:30 AM