Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #16  
Old 11-13-2010, 10:27 AM
FireRanger FireRanger is offline
Blinded by the light
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,674
Send a message via AIM to FireRanger
Default Re: not starting

It's not going to. You said it cranks fine. The problem is not getting spark or fuel while cranking.

Pull a spark plug out, ground the side of it on the block, and crank. You should see spark if you're getting ignition.
__________________
(Formerly)
FireRanger
2003 Edge 4.0 4wd

How to: Aux light wiring, relays, & fuses
Info: 300+ intake threads here on FRF
Info: HID Projectors
How To: NO HEAT Troubleshooting Guide
Reply With Quote
  #17  
Old 11-13-2010, 03:00 PM
Flash Flash is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 4
Default Re: not starting

This may sound absurd, Try some different Fuel.

I used to own a '76 Jeep CJ5 with an inline 6 cyl. Here in Canada, back in the mid '80's Mohawk service stations came out with Methanol Blended Gasoline. It was touted as 'the next big thing'. I filled my tank with it and the sucker refused to start cold. Every morning I would have to push start it to get going. Once it was warmed up it would start great the rest of the day.

I remember speaking to several people with the same problem, all had 6 cyl engines.
The problem went away as soon as I got fresh Fuel and never returned.
I never Fueled up at a Mohawk station again.

Last edited by Flash; 11-13-2010 at 03:44 PM.
Reply With Quote
  #18  
Old 11-23-2010, 09:54 PM
Darren hill Darren hill is offline
Like the Forums
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 47
Default Re: not starting

i still cannot figure this out could it be the computer?
__________________
Darren Hill
92 ranger 2.3 5 speed stock
99 4.0 4x4 auto 31 10.50 15
Reply With Quote
  #19  
Old 11-24-2010, 05:50 AM
FireRanger FireRanger is offline
Blinded by the light
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,674
Send a message via AIM to FireRanger
Default Re: not starting

Well like I said before,

Quote:
Originally Posted by FireRanger View Post
It's not going to. You said it cranks fine. The problem is not getting spark or fuel while cranking.

Pull a spark plug out, ground the side of it on the block, and crank. You should see spark if you're getting ignition.
__________________
(Formerly)
FireRanger
2003 Edge 4.0 4wd

How to: Aux light wiring, relays, & fuses
Info: 300+ intake threads here on FRF
Info: HID Projectors
How To: NO HEAT Troubleshooting Guide
Reply With Quote
  #20  
Old 11-25-2010, 09:22 PM
Darren hill Darren hill is offline
Like the Forums
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 47
Default Re: not starting

it does not get spark when the motor is cold
__________________
Darren Hill
92 ranger 2.3 5 speed stock
99 4.0 4x4 auto 31 10.50 15
Reply With Quote
  #21  
Old 11-28-2010, 08:17 PM
Darren hill Darren hill is offline
Like the Forums
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 47
Default Re: not starting

bump
__________________
Darren Hill
92 ranger 2.3 5 speed stock
99 4.0 4x4 auto 31 10.50 15

Last edited by Darren hill; 12-06-2010 at 04:54 PM.
Reply With Quote
  #22  
Old 12-06-2010, 04:55 PM
Darren hill Darren hill is offline
Like the Forums
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 47
Default Re: not starting

bump
__________________
Darren Hill
92 ranger 2.3 5 speed stock
99 4.0 4x4 auto 31 10.50 15
Reply With Quote
  #23  
Old 12-06-2010, 08:11 PM
WildlandFirefighter WildlandFirefighter is offline
Blut und Ehre
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 394
Default Re: not starting

Well think of this....by the time you find the problem you will basically have new parts on it!

But with all seriousness.......if it ain't getting spark when it is cold....hmmm..

It has to do something with the coil...I mean that's where the spark comes from.

Trace all of your power wires that connect to the coil.

Your battery will send electricity to your starter and solinoid....your coil hooks up with all of this....coil makes the spark and sends it to the distributor and the distributor sends it to your spark plugs....

Your timing affects the spark too....check your timing over....but you say it runs good when warm though..sounds like the cold just makes the thing get dead like a battery with a dead cell.


Check your alternator too....
__________________
1979 Ford F150 4X4, 7.5L, C6, 38s Super Swampers TSL

1978 Ford Courier 4x4, 2.3L carbed, 5 spd manual, dry-rotted tires

1985 Ford Ranger 4x4, 2.3L FI, 5 spd manual, 29s Power Kings

1990 Ford Bronco 4x4, 4.9L, 5 spd manual, 31s Maxxis Bighorns
Reply With Quote
  #24  
Old 12-08-2010, 09:41 PM
Darren hill Darren hill is offline
Like the Forums
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 47
Default Re: not starting

i have replaced the new battery that i put in it with the one out of my 99. i also installed a heater in the lower radiator hose. i am going to tear into the steering coulmn tomorrow to see what i find.
__________________
Darren Hill
92 ranger 2.3 5 speed stock
99 4.0 4x4 auto 31 10.50 15
Reply With Quote
  #25  
Old 12-11-2010, 07:04 PM
Darren hill Darren hill is offline
Like the Forums
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 47
Default Re: not starting

well i still havn't had the time to get to working on the truck again but maybe tomorrow ill get to it
__________________
Darren Hill
92 ranger 2.3 5 speed stock
99 4.0 4x4 auto 31 10.50 15
Reply With Quote
  #26  
Old 12-12-2010, 08:58 PM
terryduanemiller terryduanemiller is offline
www.shanewootenband.com
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,896
Default Re: not starting

Quote:
Originally Posted by Darren hill View Post
92 2.3 will not start when motor is cold. you can roll start it, or jump it(even though it cranks good with out jumper cables). after it is warm it will start off the key,and runs great. i have replaced the coil packs, ignition module, temp sensor, plugs, new battery(875cca), cable ends. i am really stumped on this one some one please help me out
They are two separate and distinct sensors.

The CTS coolant temperature sensor send signals to the ECU (computer) telling the engine how hot it is or isn't allowing the computer to send the ignition signals to advance or retard the timing to allow your car to be more efficient. When it goes bad it will and can cause the following conditions:
no start when warm
no start when cold
crappy gas mileage
crappy idleing.

The Coolant Temperature Sender (usually black or brown) lights up the idiot light or the water temp gauge by sending signals to the Coolant temp relay.

Both work on the same principle that resistance to the unit varied with the temp of the water.

So re-capping one sends signals to the computer.
One sends signals to the gauge.
__________________
MY BUILD THREAD
1999 MAZDA 2500SE, 2.5L 4-clanger, 5 speed, Green n slow. Rangers as daily drivers since 1988.
ASE Certified Mechanic, Builder of Show Destroying Protouring and Classic cars..
Reply With Quote
  #27  
Old 01-05-2011, 04:16 PM
Bugman Bugman is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 12
Default Re: not starting

Try a heat gun or hair dryer on the coil. This probably happens on cool damp mornings..??
Reply With Quote
  #28  
Old 01-06-2011, 05:09 PM
Darren hill Darren hill is offline
Like the Forums
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 47
Default Re: not starting

this happens everyday i have not drove it in a while or had time to work on it
__________________
Darren Hill
92 ranger 2.3 5 speed stock
99 4.0 4x4 auto 31 10.50 15
Reply With Quote
  #29  
Old 06-26-2011, 08:05 PM
Darren hill Darren hill is offline
Like the Forums
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 47
Default Re: not starting

finally got it. it was the TPS
__________________
Darren Hill
92 ranger 2.3 5 speed stock
99 4.0 4x4 auto 31 10.50 15
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4.0L Not starting? cwc ranger 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 12 12-08-2010 09:01 PM
need help with starting issue Darren hill 4-Cylinder Tech 0 11-04-2010 03:16 PM
Starting problem rocky2004 4-Cylinder Tech 1 05-26-2010 12:27 PM
Weird starting 224CHOKE General Ford Ranger Discussion 2 02-12-2010 05:11 PM
91 3.0 v-6 starting issue spshane 3.0 Vulcan Tech 5 02-05-2010 03:48 AM