Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 08-11-2009, 05:26 PM
rsruss6399 rsruss6399 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 4
Default Air Bag

I have a 2001 Ranger XLT Supercab. My 2 1/2 year old son rides in the front and I have always had the airbag off. He was at the grandparents last week so I took the car seat out and turned the airbag back on. Today when I put the car seat back in and turned the switch to "off" the air bag light on the dash came on blinked and stayed on. I also noticed that the passenger airbag light that turns yellow when "off" did not come on.

Not sure what the deal is... I know that there are sensors etc. that can go bad. Any suggestions??? I don't like the fact the passenger "off" light is not on. Thanks.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-11-2009, 06:44 PM
STL STL is offline
...............

 
Join Date: May 2009
Posts: 23,398
Default

The light that illuminates the off burnt out more than likely resulting in the gauge light to come on

No a simple swap bulb either u have to solder a new light into it

Make a trip to your local radio shack and get a 272-334 12v DC bulb........They only come in GREEN and RED....under 3$ for 2 of them


Tools needed.... 8mm socket for the battery cable, Philips screw driver, a small flat head, soldering iron, solder, and side cuts

Pop the hood and unhook the negative battery cable

remove the cup holder / center console...The surrounding trim piece just pops off....also remove the ashtray to see whats going on.....


Remove 2 screws on the bottom of the unit...and it swings out towards the back of the truck, with some help it will flip down and come out..
Unplug the wires from the back, and pull it out


Go to your work station


And pop the top off....and you will see this...


You can pull the whole piece out,
light gone..



Solder the new light on


Tuck it back down in the hole...


Pop the top back on and assemble it all back together, and your finished product is a green light...


And no airbag light...
__________________
2005 Edge

Reply With Quote
  #3  
Old 08-11-2009, 07:05 PM
rsruss6399 rsruss6399 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 4
Default Light

Sweet, I am crossing my fingers this is whats wrong. I appreciate the pics and step by step instructions. Is the bulb something Radio Shack keeps in stock? I plan on taking care of this tomorrow. Do you know if the airbags are disabled if the light goes out? I turned the key to run, but did not start the truck I watched the airbag light and it flashed in the following sequence: 2-7-2-7-2-7-2-7-2-7
Reply With Quote
  #4  
Old 08-11-2009, 07:31 PM
STL STL is offline
...............

 
Join Date: May 2009
Posts: 23,398
Default

radio shack and get a 272-334 12v DC bulb

As far as the air bag being disabled with the light out I don't think so

That's mainly why u take off the neg. battery cable
__________________
2005 Edge

Reply With Quote
  #5  
Old 08-12-2009, 01:45 PM
Jay FX4 Jay FX4 is offline
▲▼▲▼▲▼▲▼
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,511
Default

Yup, that's the fix.
__________________
Quote:
Originally Posted by Ranger Dave (B25) View Post
Our foreign policy is laughable at best. As is the recipient of this years Cracker-Jacks prize for 'peace.'
Quote:
Originally Posted by Toms984x4 View Post
NOS for teh horse powaz!!!
ɹǝʌo ǝɯ dılɟ
Reply With Quote
  #6  
Old 08-12-2009, 05:24 PM
DieHard4rd DieHard4rd is offline
The Old Guy
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 4,824
Default

Nice write up man!!
Reply With Quote
  #7  
Old 08-12-2009, 06:16 PM
rsruss6399 rsruss6399 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 4
Default

So just put the new light on... No dice I was hoping it would correct the problem. The airbag light on the dash still flashes the same sequence. Could it be the whole switch and not just the light? I checked the sensors on under both seats, everything seems to be in good working. Any suggestions? Thanks
Reply With Quote
  #8  
Old 08-12-2009, 06:50 PM
STL STL is offline
...............

 
Join Date: May 2009
Posts: 23,398
Default

Try to clean the sensor under the seat with a cleaner stuff
__________________
2005 Edge

Reply With Quote
  #9  
Old 08-13-2009, 07:01 PM
CALI-RANGER CALI-RANGER is offline
Silver Bullet!!
 
Join Date: May 2009
Posts: 106
Send a message via AIM to CALI-RANGER Send a message via Skype™ to CALI-RANGER
Default

I have/had the same problem with mine, but it mysteriously disappeared...!? it'll ome on at random times and flash for a few days (or weeks) then goes away and comes back at another random time... Not sure what it is, but it sounds like RSRUSS6399 and I are in the same boat (er, truck) lol My "off" light isn't burnt out, cuz it turns on along with all the other dash lights during start-up... I know somebody will chime in with an equivalent idea... Thanks!
__________________
2001 Silver Ranger
Its got some mods.. check it out on my
FACEBOOK!
Reply With Quote
  #10  
Old 08-13-2009, 07:08 PM
STL STL is offline
...............

 
Join Date: May 2009
Posts: 23,398
Default

Quote:
Originally Posted by CALI-RANGER View Post
I have/had the same problem with mine, but it mysteriously disappeared...!? it'll ome on at random times and flash for a few days (or weeks) then goes away and comes back at another random time... Not sure what it is, but it sounds like RSRUSS6399 and I are in the same boat (er, truck) lol My "off" light isn't burnt out, cuz it turns on along with all the other dash lights during start-up... I know somebody will chime in with an equivalent idea... Thanks!
I can only think that some how the inside of the connection is dirty with debris
Try cleaning it with a electronic type cleaner and see if that does anything
__________________
2005 Edge

Reply With Quote
  #11  
Old 08-13-2009, 07:31 PM
mr.ranger mr.ranger is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 652
Default

nice instructions with the pics, that was informative
__________________
GOING TO BUY a 2009 ford ranger sport 4X4 ..currently saving up enough money
debating on the colour (red, blue or black?)
updating once i buy my baby
Reply With Quote
  #12  
Old 08-17-2009, 09:12 AM
CALI-RANGER CALI-RANGER is offline
Silver Bullet!!
 
Join Date: May 2009
Posts: 106
Send a message via AIM to CALI-RANGER Send a message via Skype™ to CALI-RANGER
Default

I already took it apart and cleaned it and the light went away for a day, but the next morning it was right back to doin it again..! so idk what it is now..
__________________
2001 Silver Ranger
Its got some mods.. check it out on my
FACEBOOK!
Reply With Quote
  #13  
Old 08-19-2009, 01:39 PM
rsruss6399 rsruss6399 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 4
Default Air Bag

So either the circuit board was out on the switch or my soldering abilities are not up to par. I ended up ordering a new switch, which once installed did the trick. Thanks for the postings which saved me $$$$. Just a heads up I ordered the part from Tousley Ford outside of the Twin Cities Tousley Ford Parts Depot they were much cheaper than any of the dealers in town by quite a bit. Might be worth a look if any of you guys need parts. Thanks again!
Reply With Quote
  #14  
Old 08-19-2009, 07:31 PM
STL STL is offline
...............

 
Join Date: May 2009
Posts: 23,398
Default

Did u solder the right connections to the right deal

How much did the new part cost from them? You have a part number
__________________
2005 Edge

Reply With Quote
  #15  
Old 12-22-2009, 11:34 AM
oregonhighgp oregonhighgp is offline
Like the Forums
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 41
Default

thanks for your help on the air bag lite , replace the lite and no more blinking lite air bag lite thanks, oregonhighgp.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search