Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 09-08-2010, 12:03 PM
xlr82v2 xlr82v2 is offline
Keeping her going...
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2
Default 96 Ranger, multiple electrical problems!!

Hey guys, I'm at my wit's end on this thing. Thanks for having this forum!!

Here's what I've got:

1996 Ranger, 4.0, 2wd SuperCab XLT, manual 5 speed. About 250K miles, all mine, I've had the truck since new.

Driving down the road one day, set the cruise control (ON-SET), then took my foot off of the go pedal. The cruise didn't engage, and the speedo was dropping from about 60mph down to zero, even though I had by now got my foot back on the accelerator and was holding speed. Now I'm starting to smell something buring, electrical. No fire, but VERY strong smell of magic smoke escaping from something.

Turned around and went back home, and found these things that no longer worked:
  • Cruise control Inop.
  • Speedometer/Odometer Inop.
  • Windshield Wipers Inop.
  • Automatic "Down" on Drivers side electric window Inop.
  • Fuse #25 blown, and immediately blows when replaced. Hard short somewhere on this circuit, obviously.
  • Dome Light Inop.

All of these things happened when I set the cruise that last time... everything was working up to that point.

Any Ideas? The one common thing that I can find in this whole scenario is the GEM, but I pulled it out and the board inside looks pristine, and no smell of lost magic smoke. So, I'm not convinced that it's the GEM. Right now, I've got the dash opened up, looking for burned wires and GEM modules. So far, I've found nothing. I've got to get some #194 bulbs for the instrument cluster, and then I'm going to put it all back together.

I'm all ears... Please help! I don't want to drop a lot of money in this truck, but it's been a good machine, this is the first real problem I've had with it since it was new.

I can live without most of this stuff, but I really need to get the WS Wipers going again... it does rain every once in a while.

Could this be related to the recall about the CC disconnect switches? I just learned of the recall today, while researching the problems that I've got. Ford never sent me a recall notice... but it appears that my truck is covered in the recall.



Thanks!

Brian

Last edited by xlr82v2; 09-08-2010 at 02:37 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-08-2010, 02:36 PM
xlr82v2 xlr82v2 is offline
Keeping her going...
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 2
Default Re: 96 Ranger, multiple electrical problems!!

Please delete this post, I found the edit button for the one above.
__________________
1996 Ford Ranger XLT SuperCab, 4.0, 5sp Manual, 2wd.

All stock... no mods.

Last edited by xlr82v2; 09-08-2010 at 02:38 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-08-2010, 03:56 PM
FireRanger FireRanger is offline
Blinded by the light
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,674
Send a message via AIM to FireRanger
Default Re: 96 Ranger, multiple electrical problems!!

You must be a pilot or A&P?

With the GEM unplugged and pulled out, does the fuse still pop? Just because it looks fine, doesn't mean it is fine.
__________________
(Formerly)
FireRanger
2003 Edge 4.0 4wd

How to: Aux light wiring, relays, & fuses
Info: 300+ intake threads here on FRF
Info: HID Projectors
How To: NO HEAT Troubleshooting Guide
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
electrical problems hess1222 Electrical Tech 16 06-14-2010 08:11 AM
Big Electrical and A/C problems HELP!!!!!!!!!!!!!1 hgarza10 Electrical Tech 1 04-16-2010 03:48 AM
Electrical Problems sgampp01 Electrical Tech 1 03-30-2010 01:10 PM
[SOLD] Multiple Ranger, F-150, Explorer Parts - Salem, IN mjonesjr Misc Items 9 02-28-2010 04:05 PM
Multiple misfire on two cylinders Moreflying 4-Cylinder Tech 7 11-08-2009 11:30 PM