Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Thread Tools Search this Thread

Old 06-26-2009, 07:47 PM
twdavis416 twdavis416 is offline
Learning to use the forums
Join Date: Jun 2009
Posts: 1
Default Temp gauge not functioning


I have an issue similar to taz. I have a 2000 4x4 3.0 (flex). I recently had to do some cooling system work and now my temp gauge is not working. The system is full of fluid, the thermostat is working correctly and i replaced the sensor. I verified the gauge is working by attaching a lead to the pos side of the sensor plug and grounding the other end (BTW this sent the gauge needle up like it was on Viagra when i turnd the key). I even went as far as to put dialectric grease on the leads. Can anybody enlighten me as to what the issue might be? It's getting hot in Minnesota and i have been avoiding using the A/C for fear of cooking my engine. BTW 175,000 and still going strong!

thanks in advance for any help.
If you want, you can respond to me directly at


Reply With Quote
Old 06-28-2009, 07:26 AM
98blownranger 98blownranger is offline
Custom KeyChain R Me
Join Date: Feb 2009
Posts: 718

the sender is most likely bad
Originally Posted by redrumedge View Post
98blown you should be an MD! that's the same stuff my doc asks and ur spot on man!!!
98 4.0 2wd-----supercharger fully build heads cam...all show with go......3 time world of wheels champ 5 time national winner

lots of ranger parts for sale leftovers from my 94/96
96 sitting on the frame, waiting to go lower

custom billet parts by me intake adapters and billet steps for the step sides

please sign my guestbook!!
Reply With Quote
Old 11-23-2009, 05:19 PM
inspector inspector is offline
Learning to use the forums
Join Date: Nov 2009
Posts: 2

Resurrecting an older thread just for clarity.

So my temp gauge doesn't work and I would like to test the gauge before replacing sensor.

??Unplug the sensor, lead to the pos side of sensor goes to disconnected wire and neg. just gets grounded to chassis?? Is this correct?
Reply With Quote

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1994 Mazda B3000/Ford Ranger fuel gauge and temperature gauge not working? Adam T Electrical Tech 6 03-30-2014 12:11 PM
Why does the temperature gauge in my 91 Ford Ranger pickup not work? And chud General Ford Ranger Discussion 16 12-28-2011 04:53 PM
low temp on gauge,2.3 engine 2002 jmm03 4-Cylinder Tech 17 04-25-2011 11:41 AM
Temp Gauge Not Registering taz General Tech 9 11-26-2010 04:14 AM
Cab Air Temp jacmo General Tech 0 06-22-2009 08:14 AM