Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 08-13-2019, 09:16 AM
04EDGE40 04EDGE40 is offline
Leave me show you...
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 35
Question No Air Conditioning & No Cruise Control

Hey guys, it's been a long time since I've perused these forums! My 4.0 Edge has been a project truck since about 4 years ago (been driving a '13 FX4 in the mean time), but I have it back up and running as good as ever.

Sort of... I have only two issues at the moment before this truck is tip top. I have no air conditioning and no cruise control, and I wonder if they're related (ECM issue, maybe). I'm hoping a few of you can chime in a let me know if this seems unlikely or impossible or if maybe I'm on the right track.

Problem 1:
When I turn the AC on I get no cold air. The compressor kicks on as it should and I have plenty of refrigerant and good pressure. I can't really feel a loss of power when I turn it on going down the road, but I can't recall if I felt any years ago when it worked.

Problem 2:
I have no cruise control right now. Everything functions as it should except the SET control. I've run the diagnostic (found on this site) and it indicates that everything is working properly. The lights function, the buttons register on the diagnostic (including the SET button), but it will not set.

Any ideas? Could these two be related? If anyone has something to try that may give me a little more info I would be extremely grateful. I'm hoping to head up to Silver Lake this fall, but without A/C or cruise control a 4-hour drive sounds miserable.

Thanks!
04EDGE40
__________________
2004 EDGE Supercab, Flareside, 4.0L, 4X4, A5OD, 120K miles as of 05/16/14

Last edited by 04EDGE40; 08-13-2019 at 01:55 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-14-2019, 07:12 AM
04EDGE40 04EDGE40 is offline
Leave me show you...
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 35
Default Re: No Air Conditioning & No Cruise Control

From my research it looks as though there could be a bad wire leading to the pressure switch (or a bad pressure switch) on the compressor. When I turn the A/C on the compressor runs and stops every 3-4 seconds. This is reportedly too often and means the compressor isn't registering the refrigerant pressure correctly.

The truck did sit for a while and squirrels chewed some wires. I've replaced those wires, but I'm thinking there may be some that I missed leading to the A/C problem. Hopefully that's the cruise control problem also.

I will check it out tonight and report back.

Note: my research shows the wires for the compressor pressure switch are on the driver's side behind the wheel well. Just in case anyone finds this thread in the future...

04EDGE40
__________________
2004 EDGE Supercab, Flareside, 4.0L, 4X4, A5OD, 120K miles as of 05/16/14
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cruise Control Not working, Speed Control Light blinking lpllallstars General Ford Ranger Discussion 3 08-15-2018 11:57 AM
Can you add cruise control? Grubb44 Interior Tech 9 06-10-2015 05:20 PM
cruise control fford Electrical Tech 2 10-17-2011 01:51 AM
Cruise control EMB1230 Electrical Tech 0 09-29-2010 10:19 PM
Cruise Control F4fixer General Tech 1 04-18-2010 07:19 PM