Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 02-23-2015, 03:47 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default Speedo not working, ABS light on...

My front drivers side speed sensor is out, I know for a fact, and the speedometer receives a speed signal, I also know for a fact.

Everything else but the speedometer and odometer works, I just got back in from swapping it out with a new dash. still no luck. any ideas what could cause it? Fuses 10 and 11 are good.

I'm just scratching my head on this one. Any help would be amazing!

thanks in advance!
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #2  
Old 02-23-2015, 07:49 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,842
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

Probably your sensor on top of the differential. I think this is the main signal the abs converts for the instrument cluster.

Did you fix your front sensor?

__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #3  
Old 02-23-2015, 08:35 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
Probably your sensor on top of the differential. I think this is the main signal the abs converts for the instrument cluster.

Did you fix your front sensor?
Even tho the speedometer recieves a signal?
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #4  
Old 02-23-2015, 08:37 PM
mrcolebarry mrcolebarry is offline
Like the Forums
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 47
Default

Quote:
Originally Posted by SlyFoxJr7 View Post
Even tho the speedometer recieves a signal?
I agree, I'd replace the sensor on the rear differential. sounds like the culprit to me anyways
Reply With Quote
  #5  
Old 02-23-2015, 09:02 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,842
Default

Quote:
Originally Posted by SlyFoxJr7 View Post
Even tho the speedometer recieves a signal?
How do you know it's getting a signal?
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #6  
Old 02-23-2015, 09:09 PM
02RangerFX4 02RangerFX4 is offline
Lil' Red
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 6,369
Default

If your speedometer isn't working, the ABS sensors isn't what sends signal to the speedo. The speed sensor for the speedometer in 01+ rangers are in the transmission.
__________________
2002 ford ranger FX4 Off Road | 4.0l v6 | Flowmaster 40 S/I D/O | JBA Headers | Rebello Racing cams | port and polished heads | K&n Drop-in filter | TwinStick | 31 Spline 4.10 Torsen rear diff | Alcoa rims | Sitting on 31's|
Reply With Quote
  #7  
Old 02-23-2015, 09:13 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default

Quote:
Originally Posted by 02RangerFX4 View Post
If your speedometer isn't working, the ABS sensors isn't what sends signal to the speedo. The speed sensor for the speedometer in 01+ rangers are in the transmission.
Is it literally inside like I'd have to pull the transmission to replace it or is it plugged into the outside?
Dumb question probably but I've never messed with anything speedometer related.
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #8  
Old 02-23-2015, 09:16 PM
02RangerFX4 02RangerFX4 is offline
Lil' Red
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 6,369
Default

Quote:
Originally Posted by SlyFoxJr7 View Post
Is it literally inside like I'd have to pull the transmission to replace it or is it plugged into the outside? Dumb question probably but I've never messed with anything speedometer related.
It's on the outside, it's a plug that you pull. On 4x4 Rangers I believe it's in the transfer case.
__________________
2002 ford ranger FX4 Off Road | 4.0l v6 | Flowmaster 40 S/I D/O | JBA Headers | Rebello Racing cams | port and polished heads | K&n Drop-in filter | TwinStick | 31 Spline 4.10 Torsen rear diff | Alcoa rims | Sitting on 31's|
Reply With Quote
  #9  
Old 02-23-2015, 09:23 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default

Quote:
Originally Posted by 02RangerFX4 View Post

It's on the outside, it's a plug that you pull. On 4x4 Rangers I believe it's in the transfer case.
Okay cool thanks for the info I'm gonna have to check into that. Do you think replacing the sensor on the rear diff would be a good idea too as mentioned in the other comments? Or start with the one on the transmission?
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #10  
Old 02-23-2015, 09:34 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,842
Default

Quote:
Originally Posted by SlyFoxJr7 View Post
Okay cool thanks for the info I'm gonna have to check into that. Do you think replacing the sensor on the rear diff would be a good idea too as mentioned in the other comments? Or start with the one on the transmission?
98-2000 used the sensor on the rear as the speed sensor. 01 went back to the transmission mounted sensor. Forgot about that

----------

Gonna be called output shaft speed sensor. Should have grey/red and dark blue/yellow wires

----------

Part number should be SN7305 by Borg Warner. About 60 bucks.

----------

Btw do you have a check engine light? Since this sensor is directly connected to the pcm I'm thinking it should set a code.
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #11  
Old 02-23-2015, 09:39 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
98-2000 used the sensor on the rear as the speed sensor. 01 went back to the transmission mounted sensor. Forgot about that

----------

Gonna be called output shaft speed sensor. Should have grey/red and dark blue/yellow wires

----------

Part number should be SN7305 by Borg Warner. About 60 bucks.

----------

Btw do you have a check engine light? Since this sensor is directly connected to the pcm I'm thinking it should set a code.
It did not throw a code.
the only code the truck threw was a O2 sensor that I fixed a few weeks ago.
As I said, the ABS light is on, would it be an ABS code?
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #12  
Old 02-23-2015, 09:41 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,842
Default

Automatic or manual?

If automatic does it shift out of 1st when driving?

If yes, do you have cruise control?

If yes does it work?
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #13  
Old 02-23-2015, 09:42 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
Automatic or manual?

If automatic does it shift out of 1st when driving?

If yes, do you have cruise control?

If yes does it work?
automatic, shifts fine if not a little hard. has cruise, cruise does not work.

The ABS light is on.
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #14  
Old 02-23-2015, 09:45 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,842
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

This is from the shop manual (copied from a post by rwenzing). Do this and see if you get 4 flashes:

Do not start engine during this test. Transmission in Park or Neutral with parking brake applied.

Put the key in the ignition and hold the OFF button on the speed control then turn the key to the on position and then release the OFF button. This puts the speed control in diagnostic mode.

Within 5 seconds of releasing the OFF button, start pressing the buttons in the sequence shown below:
ON
RESUME
COAST
SET/ACCEL
(For each button pressed, the speed control light should flash ONCE, indicating that the pressed button is working.)

If, after pressing the last button (SET/ACCEL), the speed control light flashes:
2 flashes - defective brake pedal position sensor and/or a bad clutch pedal position sensor or the circuit is defective.
3 flashes - Brake deactivation switch is open or circuit is defective.
4 flashes - Vehicle speed signal is out of range or circuit is defective.
Immediately after the last flash code is complete, the speed control servo will pull the throttle open and then release it. This should be watched to check that the throttle and cable are not binding or inoperative for any other reason.

Although it is rare, it is also possible that this code could flash early during the diagnostic procedure.
5 flashes Speed Control Actuator defective.
Turn ignition switch to the off position after test.
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #15  
Old 02-23-2015, 10:00 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
This is from the shop manual (copied from a post by rwenzing). Do this and see if you get 4 flashes:

Do not start engine during this test. Transmission in Park or Neutral with parking brake applied.

Put the key in the ignition and hold the OFF button on the speed control then turn the key to the on position and then release the OFF button. This puts the speed control in diagnostic mode.

Within 5 seconds of releasing the OFF button, start pressing the buttons in the sequence shown below:
ON
RESUME
COAST
SET/ACCEL
(For each button pressed, the speed control light should flash ONCE, indicating that the pressed button is working.)

If, after pressing the last button (SET/ACCEL), the speed control light flashes:
2 flashes - defective brake pedal position sensor and/or a bad clutch pedal position sensor or the circuit is defective.
3 flashes - Brake deactivation switch is open or circuit is defective.
4 flashes - Vehicle speed signal is out of range or circuit is defective.
Immediately after the last flash code is complete, the speed control servo will pull the throttle open and then release it. This should be watched to check that the throttle and cable are not binding or inoperative for any other reason.

Although it is rare, it is also possible that this code could flash early during the diagnostic procedure.
5 flashes Speed Control Actuator defective.
Turn ignition switch to the off position after test.
going to try this now, will reply again once I'm finished
thanks a lot

----------

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
This is from the shop manual (copied from a post by rwenzing). Do this and see if you get 4 flashes:

Do not start engine during this test. Transmission in Park or Neutral with parking brake applied.

Put the key in the ignition and hold the OFF button on the speed control then turn the key to the on position and then release the OFF button. This puts the speed control in diagnostic mode.

Within 5 seconds of releasing the OFF button, start pressing the buttons in the sequence shown below:
ON
RESUME
COAST
SET/ACCEL
(For each button pressed, the speed control light should flash ONCE, indicating that the pressed button is working.)

If, after pressing the last button (SET/ACCEL), the speed control light flashes:
2 flashes - defective brake pedal position sensor and/or a bad clutch pedal position sensor or the circuit is defective.
3 flashes - Brake deactivation switch is open or circuit is defective.
4 flashes - Vehicle speed signal is out of range or circuit is defective.
Immediately after the last flash code is complete, the speed control servo will pull the throttle open and then release it. This should be watched to check that the throttle and cable are not binding or inoperative for any other reason.

Although it is rare, it is also possible that this code could flash early during the diagnostic procedure.
5 flashes Speed Control Actuator defective.
Turn ignition switch to the off position after test.
okay... Well, that did nothing, no lights indicating anything, speed control light didn't flash at all and apparently none of my buttons work...
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
Reply

Tags
amazing, ideas, luck, speed, speedometer, light, abs, speedo

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ABS light not speedo related Krussellusaf 3.0 Vulcan Tech 5 03-02-2014 09:17 PM
Does ABS dash light need to be working for the ABS to Work? GlennFord Electrical Tech 2 12-15-2013 11:09 PM
ABS, check engine light, no speedo, and no odometer all at once Hollowbuilt General Tech 14 01-18-2012 07:38 AM
Abs light is on, no speedo, check engine light is on, and trans. Acting strange! bob6504 Electrical Tech 10 06-13-2011 05:12 PM
Dreaded Abs Light and No speedo colinmcnerney224 4-Cylinder Tech 4 02-02-2011 08:42 PM