Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #16  
Old 02-23-2015, 10:07 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,842
Default

Damn, wonder if you have a burnt bulb? Has your cruise worked before this issue?

If it did. I would un plug your cruise servo motor and see if your speedometer starts working. Between the washer reservoir and the blower motor. Cable on top running to throttle body.

Just hypothesizing but since your pcm sends the signal to the cluster and this module, if the cruise model cramped out and shorted the signal then it would cause a similar issue to the one you have.
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #17  
Old 02-23-2015, 10:16 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
Damn, wonder if you have a burnt bulb? Has your cruise worked before this issue?

If it did. I would un plug your cruise servo motor and see if your speedometer starts working. Between the washer reservoir and the blower motor. Cable on top running to throttle body.

Just hypothesizing but since your pcm sends the signal to the cluster and this module, if the cruise model cramped out and shorted the signal then it would cause a similar issue to the one you have.
The cruise hasn't worked since I've bought it, so I have no idea when the last time it worked. I've got a feeling it's that transmission speed sensor you told me about earlier. that would make a lot of sense.

----------

Now I do have one question. I have a 2000 2wd ranger sitting in the yard that I wrecked a few years back, do you think the speed sensor it has on the differential be the same as the one on my current transfer case? it was a manual though. Figured it'd be worth a shot to try before spending 60 bucks on a part that may not fix it.
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #18  
Old 02-23-2015, 10:17 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,842
Default

Yeah look at the wiring before putting a new one on and make sure it hasn't rubbed in anything. The sensor should be on the rear of the transmission on the drivers side.

----------

We'll work on the cruise after this is fixed
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #19  
Old 02-23-2015, 10:26 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
Yeah look at the wiring before putting a new one on and make sure it hasn't rubbed in anything. The sensor should be on the rear of the transmission on the drivers side.

----------

We'll work on the cruise after this is fixed
excellent. I actually have the transmission sitting in a trailer in the back yard so that makes this even easier.

man you have no clue how much I appreciate all your help.
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #20  
Old 02-25-2015, 06:43 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
Yeah look at the wiring before putting a new one on and make sure it hasn't rubbed in anything. The sensor should be on the rear of the transmission on the drivers side.

----------

We'll work on the cruise after this is fixed
So it turns out my vss is on the rear differential, at least I'm pretty sure because I couldn't find anything anywhere on the transfer case that looked like the vss, so I went and grabbed the one off my old ranger (which presumably worked 2 years ago) and swapped mine with it, and still no speedometer working, I did go back and look at my codes and lo and behold P0500 popped up so i guess it must be something in the wiring...

Any suggestions on what to do to troubleshoot?
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #21  
Old 02-25-2015, 06:48 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,842
Default

Look At the transmission not the transfercase.

----------

Look for it in the rear like this picture.
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #22  
Old 02-25-2015, 07:33 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
Look At the transmission not the transfercase.

----------

Look for it in the rear like this picture.
I did I looked all over, couldn't find it, there were a few plugs, maybe I just missed it. the plug looked like this:
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #23  
Old 02-25-2015, 07:35 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,842
Default

Take a picture on the drivers side of the transmission
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #24  
Old 02-25-2015, 07:43 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
Take a picture on the drivers side of the transmission
I'll have to do that tomorrow, it's currently sleeting/snowing, and completely dark
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #25  
Old 02-25-2015, 11:12 PM
02RangerFX4 02RangerFX4 is offline
Lil' Red
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 6,369
Default

Quote:
Originally Posted by SlyFoxJr7 View Post
So it turns out my vss is on the rear differential, at least I'm pretty sure because I couldn't find anything anywhere on the transfer case that looked like the vss, so I went and grabbed the one off my old ranger (which presumably worked 2 years ago) and swapped mine with it, and still no speedometer working, I did go back and look at my codes and lo and behold P0500 popped up so i guess it must be something in the wiring... Any suggestions on what to do to troubleshoot?
You have an 01+ ranger, so it's somewhere on the trans/transfer case
__________________
2002 ford ranger FX4 Off Road | 4.0l v6 | Flowmaster 40 S/I D/O | JBA Headers | Rebello Racing cams | port and polished heads | K&n Drop-in filter | TwinStick | 31 Spline 4.10 Torsen rear diff | Alcoa rims | Sitting on 31's|
Reply With Quote
  #26  
Old 02-26-2015, 07:26 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

Quote:
Originally Posted by 02RangerFX4 View Post
You have an 01+ ranger, so it's somewhere on the trans/transfer case
Then what did I pull off my differential?
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
  #27  
Old 02-26-2015, 07:54 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,842
Default

Quote:
Originally Posted by SlyFoxJr7 View Post
Then what did I pull off my differential?
your rear abs sensor.
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #28  
Old 02-26-2015, 08:32 PM
SlyFoxJr7 SlyFoxJr7 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 30
Default Re: Speedo not working, ABS light on...

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
your rear abs sensor.
oh oops
__________________
01 Ford Ranger 3.0 XLT 4x4
32/11.50 Wild Country MXTs/15x8 Pacer Bullet Holes
12" JBL sub
HIDS, 24" Light Bar, other LEDs
Brush Guard
K&N Cold Air Intake
Reply With Quote
Reply

Tags
amazing, ideas, luck, speed, speedometer, light, abs, speedo

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ABS light not speedo related Krussellusaf 3.0 Vulcan Tech 5 03-02-2014 09:17 PM
Does ABS dash light need to be working for the ABS to Work? GlennFord Electrical Tech 2 12-15-2013 11:09 PM
ABS, check engine light, no speedo, and no odometer all at once Hollowbuilt General Tech 14 01-18-2012 07:38 AM
Abs light is on, no speedo, check engine light is on, and trans. Acting strange! bob6504 Electrical Tech 10 06-13-2011 05:12 PM
Dreaded Abs Light and No speedo colinmcnerney224 4-Cylinder Tech 4 02-02-2011 08:42 PM