Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 04-17-2010, 06:05 PM
holyriverjordan holyriverjordan is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 2
Question Turn Signals and Hazards stopped working all of the sudden. Suggestions?

Hey fellow ranger lovers. I have a 2003 ranger/tremor package. My daughter was just just playing with my wipers (which is on the same control switch as the turn signals), then about an hour later, I went to leave, and now I have no turn signals or hazard lights. The dash arrows do nothing when use my turn signals, or hazard lights. All that I have done is checked the fuse, and that was fine. I figured that I would have some indicator of a bulb being out via the dash arrow's (staying on, or clicking fast). Plus, I have nothing when I turn it on going either way, or with hazards. I have walked around, just to make sure that it wasnt just the dash arrows, and it is not. I do still have windshield wipers, and washer. Does anyone know if maybe there was an update on the multi-function switch (I think that is what the turn signal/wiper switch is called)? They are only about 50$, but if there is an easier fix, I would love to know.
Thanks for taking your time to read this, and at least try to help me out here.
__________________
2003 Ranger Tremor Model
Alpine deck w/ ipod hookup
Bed Cover
Sirius Sat. Radio
BFG's
HID Lamps

Last edited by holyriverjordan; 04-17-2010 at 06:07 PM. Reason: typographical error
Reply With Quote
  #2  
Old 04-17-2010, 06:16 PM
stephensimmons stephensimmons is offline
Ford Truck Driver
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 87
Default Re: Turn Signals and Hazards stopped working all of the sudden. Suggestions?

The flasher maybe?
Reply With Quote
  #3  
Old 04-17-2010, 06:45 PM
smakes smakes is offline
Banned
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 3,005
Default Re: Turn Signals and Hazards stopped working all of the sudden. Suggestions?

play with the position of the hazard switch, on my 96 if i dont put it just the right place my hazards and my turn signals wont work
Reply With Quote
  #4  
Old 04-18-2010, 05:45 PM
holyriverjordan holyriverjordan is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 2
Default Re: Turn Signals and Hazards stopped working all of the sudden. Suggestions?

Ok, it was a long day. Checked the hazard/turn signal relay/flasher. It looked ok, but I went ahead and replaced it. Nothing, still, but, it helped me to keep going. I didnt think that I could get to the relay box without taking off the bottom trim piece, and metal shield behind that, so I took them both out, along with the bottom piece of the steering column cover (for some dumb reason). I must have moved the steering column cover just right because then I had all hazards, except the front driver side. I replaced the bulb, but still nothing. I was getting pretty confused at this point. I decided to take the rest of the steering column cover (the top piece) off, and I noticed that all the sudden, everything worked! There was the problem. The actual turn signal/wiper control lever has 3 (i think there were 3) separate harness plugs that go into it, one on the top, on on the bottom, and a small one on the side. I noticed that the clips that hold the top one into the main lever/multi-function swith were broke in 2. I pulled out the harness, and one wire was pulled out and no longer secured into the harness plug (the white wire with a blue stripe), so I pushed it back in, and plugged the harness back in, and viola! I decided that it would be hell trying to track down just that harness plug, and and then crimp the wires into a new one, so a bunch of black tape will have to suffice for now. It works great, and I hope that someone who has this same problem (because im sure someone else will) will read this, and save their self some time. It took a while, but I did find the problem. I will try to not use the tilt wheel lever anymore, because that would put a little strain on a non secure wire, and possibly pull that wire back out.

Thanks for the flasher suggestion, however, because I would still not have found the real problem, had I not started there.
__________________
2003 Ranger Tremor Model
Alpine deck w/ ipod hookup
Bed Cover
Sirius Sat. Radio
BFG's
HID Lamps
Reply With Quote
  #5  
Old 04-18-2010, 05:56 PM
1duglally 1duglally is offline
Ford Ranger Owner
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 51
Default Re: Turn Signals and Hazards stopped working all of the sudden. Suggestions?

if your worried about the wire coming back off you can use a small dab of clear silcone caulk... the clear caulk is non conductive and it will help to hold the wire in place... I had my brake switch wires come loose and what I did was found a piece of wire with the same type of connector end to it and pryed out the wire left on the donor piece and I cut old wire back about 1/4 inch and clamped new connector on... pushed wire back into the plug and put a dab of clear silcone caulk to help hold in place so it would not pull out on me again... as matter in fact my father in law still drives my old f150...
__________________
94 Ranger Splash.. Jet Black... 4.0 V6... stick...2wd
Reply With Quote
  #6  
Old 05-24-2010, 05:47 AM
72Stick 72Stick is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: May 2010
Posts: 8
Unhappy Re: Turn Signals and Hazards stopped working all of the sudden. Suggestions?

My 96 turn signals & flashers also stopped work just this week. I pulled the cover off the colum looking for bad wires. They were fine. I removed the switch and took it apart. I was surprised that it wasn't rivitted together. The conntacts were very green & dirty. I cleaned them up and put it all back together. It didn't fix the problem.

I'm thinking about replacing the switch anyway & replacing the flasher with the one for towing.

Any other ideas?

Well, tonight after checking fuzes & bulbs, I replaced the turn signal switch and flasher. No help!

I'm outta ideas and things to check. I guess I'll start looking for the last place the power is coming to the switch.

Crap, I hate working under the dash!

Gr8 news! This morning I decided to take one more look at the fuzes. Sure enough #21 was bad! The gap was so small I missed it the first time.

I didn't have a 15 so I used a 10. I'll pick up a fuze at lunch or on the way home.

It's fixed, Wa Whooooo!

Last edited by 72Stick; 05-25-2010 at 04:46 AM. Reason: Added info
Reply With Quote
  #7  
Old 05-24-2010, 11:03 AM
sgtsandman sgtsandman is offline
Tank Diver
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 3,078
Default Re: Turn Signals and Hazards stopped working all of the sudden. Suggestions?

Check the fuse. It could have blown.

negate that. Missed the earlier part of the thread.
__________________
Sgtsandman's Work in Progress
2011 Ranger XLT, 4X4, 4 door Super Cab. 4.0L, 5 Speed M50D-R1HD, 3.73:1, 8.8" open differential, Jason Pace cap
1999 Honda CR-V EX, RT4WD, 2.0L, 5 Speed MT, 4.56:1, open differential
Reply With Quote
  #8  
Old 12-24-2016, 10:19 AM
wilkcards wilkcards is offline
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 15
Default Re: Turn Signals and Hazards stopped working all of the sudden. Suggestions?

Quote:
Originally Posted by 72Stick View Post
s! This morning I decided to take one more look at the fuzes. Sure enough #21 was bad! The gap was so small I missed it the first time.

I didn't have a 15 so I used a 10. I'll pick up a fuze at lunch or on the way home.

It's fixed, Wa Whooooo!
So glad I found this post! The manual said fuse "10" controlled turned signals but after checking #21 sure enough it was bad. I only had 7.5a and 20a on hand so I ended up quickly burning out the 7.5 but the 20a fixed the hazards and turn signals. Now I'm off to buy some more fuses!

Thanks!
Reply With Quote
Reply

Tags
hazard, turn signal

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
wierd issue with turn signals....... lifted88 Exterior Tech 0 02-26-2010 10:48 AM
no hazards or turn signals or speedo 99 xlt 2wd 5spd DSMissed Electrical Tech 14 12-27-2009 01:09 PM
turn signals tompesar Electrical Tech 5 10-29-2009 06:18 PM
Turn signals not working Poody86 Electrical Tech 8 10-08-2009 08:52 PM
Odometer Stopped working! swat784 Interior Tech 15 10-05-2009 01:55 PM