Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 02-24-2011, 01:36 PM
95fordman 95fordman is offline
Ford Truck Driver
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 97
Default got a problem

ok guys i just bought the 99 ranger 4.0 an when i drove it home i relized when in 3rd to 5th gear it makes a whining niose io figured no big deal i have trans an what i payed for the truck i would come out ahead but the problem is i cant figure out were the niose is coming from. it starts in 3rd bout 37mph and does it threw 5th but when i push the clutch in the whining stops an once agian it stops when i let off the gas im thinking itd the rear end but i dont want to change somethin that aint broke. thanks guys
__________________
1999 ford ranger x cab 4x4 flow masters 3" rear blocks 31x10.50 bfg ats. 2 12" kicker cvx's, 6.22 cubic foot ported box, hifonics 1500 watt class d mono wired 1ohm
Reply With Quote
  #2  
Old 02-25-2011, 06:30 AM
oldcarfart oldcarfart is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 244
Default Re: got a problem

Quote:
Originally Posted by 95fordman View Post
ok guys i just bought the 99 ranger 4.0 an when i drove it home i relized when in 3rd to 5th gear it makes a whining niose io figured no big deal i have trans an what i payed for the truck i would come out ahead but the problem is i cant figure out were the niose is coming from. it starts in 3rd bout 37mph and does it threw 5th but when i push the clutch in the whining stops an once agian it stops when i let off the gas im thinking itd the rear end but i dont want to change somethin that aint broke. thanks guys


sounds as if could be throw out bearing.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-25-2011, 08:00 AM
95fordman 95fordman is offline
Ford Truck Driver
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 97
Default Re: got a problem

see thats what my dad said at first but then the research started and i here all these answers and it confuses the hell outta me so i thnik ima ride it till it breaks. thanks guys
__________________
1999 ford ranger x cab 4x4 flow masters 3" rear blocks 31x10.50 bfg ats. 2 12" kicker cvx's, 6.22 cubic foot ported box, hifonics 1500 watt class d mono wired 1ohm
Reply With Quote
  #4  
Old 02-25-2011, 09:57 AM
Clinton Clinton is offline
Banned
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 14,049
Default Re: got a problem

Post pics of the truck man
Reply With Quote
  #5  
Old 02-25-2011, 10:37 AM
95fordman 95fordman is offline
Ford Truck Driver
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 97
Default Re: got a problem

im at work now i will later this afternoon
__________________
1999 ford ranger x cab 4x4 flow masters 3" rear blocks 31x10.50 bfg ats. 2 12" kicker cvx's, 6.22 cubic foot ported box, hifonics 1500 watt class d mono wired 1ohm
Reply With Quote
  #6  
Old 02-27-2011, 07:57 PM
95fordman 95fordman is offline
Ford Truck Driver
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 97
Default Re: got a problem

well guys found the whining noise. i decide to pull the differantial cover and put thicker dope in to try to quiet it down but when i was checking the back lash i noticed lil pieces of metal then i was looking at all the gears ring pinion looked good then i noticed the bottom gear in the middle cluster was ate up so i pulled them out thinking i could replace them an be on my way but the whole differatial felt loose so i pulled it apart to check the bearing the driver side bearing was destroyed good thing a had a donor truck so this moring swaped out rear ends needless to say she dont whin no more.
__________________
1999 ford ranger x cab 4x4 flow masters 3" rear blocks 31x10.50 bfg ats. 2 12" kicker cvx's, 6.22 cubic foot ported box, hifonics 1500 watt class d mono wired 1ohm
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
what could the problem be?? gfj17 Audio / Video 2 02-24-2011 03:02 PM
Rough starting problem as well as high/low idle problem Ins4nity 4-Cylinder Tech 7 02-16-2011 06:10 AM
7.5 problem?? cudaman Drivetrain Tech 0 10-16-2010 06:43 PM
What part is this? (pic) Blower problem, this the problem? stuck on vent! Chargerondavins General Tech 2 10-02-2010 09:46 AM
what could be the problem? fordguyforever 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 2 01-12-2010 09:55 PM