Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 12-26-2010, 06:47 PM
98offroad 98offroad is offline
Ford Ranger Owner
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 73
Default 4X4 not working....well sort of

97 Ranger, AOD,4.0, 4X4.
I'm here in north Jersey, slowly getting buried under (a forecasted) 18" of snow.
So I decided to check the roads in my truck. I start the vehicle, put auto trans into N and flip the dash switch to 4X4 HIGH....nothing. Okay, so I set it back to 2 Wheel high and start to drive. As Im driving, I can feel it's in 4WD, but light doesn't indicate it as such. As I continue, I can feel it's once again, in 2WD. So I pull over and come to a stop. I put the truck in N and turn the switch to 4WH. I wait about 7-10 seconds and put in gear. The indicator light is on, but not engaging. So I put in reverse, back up a few feet, put back into N, then shift into Drive. Light is on, but 4WD still not engaging. I drive for about 1/4 mile on a snow covered road, 25 mph, on a flat, smooth road surface.

Finally, I do the smart thing....turn around and head back home, instead of incurring the wrath of the DPW workers finding me stuck on the roadside
Any suggestions??
Dave
Reply With Quote
  #2  
Old 12-26-2010, 06:51 PM
01_ranger_4x4 01_ranger_4x4 is offline
OIF Veteran

 
Join Date: Feb 2010
Posts: 6,043
Default Re: 4X4 not working....well sort of

why are you stopping and putting it in neutral to put it n 4H? thats only needed in 4L. also, what hubs do you have? auto or manual?
__________________
2001 Ranger 4x4 Stepside
-RCD Suspension lift
-33x12.5 BFG KM2's on Mickey Thomson classic locks
-4:56 gears
-Auburn gear LS
-James Duff traction bars
-Headers
-Flowmaster duals
-SCT X-Cal2 and some small exterior mods

http://www.cardomain.com/ride/2321189

2005 F-150 Lariat 4x4
-LED third brake light
-Weathertech floor liners
-Edge tuner
Reply With Quote
  #3  
Old 12-26-2010, 06:56 PM
ben10 ben10 is offline
slut life
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,014
Default Re: 4X4 not working....well sort of

how positive are you that its not in 4hi? when i first got mine (i grew up with old manual hubs) i swore it wasnt in 4x4 when i was in the snow, but when i had my buddy check it out, i had all the tires spinning.
__________________
99 extended cab, 4.0, auto, 33s, 4x4 lifted with some stuff done

98 2wd 2.5, 5 speed, dropped with some stuff done
Reply With Quote
  #4  
Old 12-26-2010, 07:02 PM
98offroad 98offroad is offline
Ford Ranger Owner
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 73
Default Re: 4X4 not working....well sort of

I have auto hubs. The reason I stopped the first time, was because it seemed to be in 4WD, but the light was not indicating that. I came to a stop to "see" if it actually was engaged. It in fact was, but as I drove, it went back to 2WD.
And yes, I allowed enough time for the 4WD to engage, before I turned the switch back. I wasnt randomly driving, and flipping switches and stopping....sorry if the OP read like that.

----------

Quote:
Originally Posted by ben10 View Post
how positive are you that its not in 4hi? when i first got mine (i grew up with old manual hubs) i swore it wasnt in 4x4 when i was in the snow, but when i had my buddy check it out, i had all the tires spinning.
I grew up with those as well ( had over 20 of the original style Broncos back in the 80's with MH's)

I'm 100% sure it isnt in 4X4.....
Reply With Quote
  #5  
Old 12-26-2010, 07:07 PM
ben10 ben10 is offline
slut life
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 3,014
Default Re: 4X4 not working....well sort of

damn sorry about your luck then, i hope you can figure it out... i want to get away from all this auto 4x4 asap for that exact reason.
__________________
99 extended cab, 4.0, auto, 33s, 4x4 lifted with some stuff done

98 2wd 2.5, 5 speed, dropped with some stuff done
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4X4 not working JekyllandHyde22 Drivetrain Tech 2 12-25-2010 09:04 AM
Sort of New to Ford Rangers dbernie Introduce Yourself 8 11-09-2010 03:07 PM
from old to new...sort of 2010redfire Vehicle Snapshots 24 09-07-2010 08:13 PM
4x4 not working otwhitty1 Drivetrain Tech 12 02-09-2010 07:01 PM
4x4 not working eclipseguy Drivetrain Tech 1 01-30-2010 03:42 PM