Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 07-28-2010, 09:18 PM
Glencoeteen Glencoeteen is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 1
Default Complety lost... 96 4x4 Problems....

Hey Guys Alex here, I am new to this Site, anyways, I have a 96 XLT 4.0 auto 4x4 with 3.73LS. My Problem is I am pretty sure the Automatic hubs are bad, or going back, The left side is the one i think is bad. When i switch it to 4x4Hi it doesn't lock in right away, I can hear it spin with in its self, then it clunk's and locks in, i can drive a couple feet turn and it sounds like it binds up. I also notice it wont go in to 4x4lo anymore, I priced out the Warn manual kit.. but i have never done a repair to this kind of 4x4 system. if there's something easy to fix then id like to do that vs the 280 for the kit. I can turn a wrench pretty well when it comes to cars, but somethings i have never messed with, so i would love any tips and advice.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-29-2010, 09:37 AM
WatsonAaron WatsonAaron is offline
AKA Spectre_USA
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 18
Thumbs up Re: Complety lost... 96 4x4 Problems....

Welcome to the forums, and I reckon I'll bump this, as I have a similar
situation with a similar rig. It is a `97 with a 5 speed manual tranny,
but I know exactly Jack and squat about 4x4 intricacies.

I keep hearing a clicking kind of noise when I flip the switch into 4 high,
almost like it keeps trying to shove a solenoid based rod into position,
but cannot do so.

I'd tear into the driver's side area, but wouldn't have a clue as to what
I am looking for/at.

Any hints and or tips would be most appreciated...
__________________
1997 Ranger Splash, the Screaming Yellow Zonker!
4.0 L, 4x4, Stepside with 5 speed manual, as they
were meant to be driven, though getting rarer anymore.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-29-2010, 07:36 PM
sgtsandman sgtsandman is offline
Tank Diver
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 3,078
Default Re: Complety lost... 96 4x4 Problems....

Run a search. I believe it has been mentioned that it would be cheaper and simpler to just swap out the electronic locking hubs with a manual set. I could be wrong though. It won't be the first time and it won't be the last...
__________________
Sgtsandman's Work in Progress
2011 Ranger XLT, 4X4, 4 door Super Cab. 4.0L, 5 Speed M50D-R1HD, 3.73:1, 8.8" open differential, Jason Pace cap
1999 Honda CR-V EX, RT4WD, 2.0L, 5 Speed MT, 4.56:1, open differential
Reply With Quote
  #4  
Old 08-02-2010, 07:53 PM
charliehorse charliehorse is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 9
Default Re: Complety lost... 96 4x4 Problems....

If you go to the warns look for ones for the jeep. warn makes a set of hubs for the rear of a wrangler that are stronger then the standard broncoII ranger hubs.
__________________
96 STX 4x4, 4.0 auto, 3in lift, 31's, OHC,
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Im lost.... Coolant Problems// Overheating texasjohn 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 13 08-19-2011 07:42 PM
4x4 problems Caddy Drivetrain Tech 33 04-26-2011 07:40 PM
4X4 problems jdcarrion621@hotmail.com Electrical Tech 4 03-26-2010 04:36 PM
4x4 problems mattstallard94 Electrical Tech 1 01-23-2010 05:20 AM
I have a 1991 ford ranger 4x4 automatic. I just lost drive and reverse. ? nonnaleveille Drivetrain Tech 4 01-17-2009 02:33 PM