Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 09-11-2017, 09:31 AM
Seansf49 Seansf49 is offline
Go Niners
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 40
Default 4x4 wont engage.

93 ranger with a push button transfer case here. I recently replaced the transfer case shift motor as the old one would be intermittent when it would actually want to work. I took it out after replacing it and put it in and out of 4x4 several times and it worked flawlessly. Now when I push the button I get nothing. I have a single cab so the computer that tells the motor what to do is right behind me and I can usually hear it when I push the button. I hate these electronic transfer cases. It now sounds very faint if it's doing anything at all. Any tips would be appreciated!
__________________
93 Ranger XLT 2 inch lift , 31x10.5 Falken Rocky Mountain ATS. Herculiner/Dupli Bed Armor Paintjob
Reply With Quote
  #2  
Old 10-16-2017, 09:12 AM
Seansf49 Seansf49 is offline
Go Niners
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 40
Default Re: 4x4 wont engage.

Update on this one. I think the 4x4 module may be shot, but I have a new issue. When at slow speeds and turning such as into a driveway or parking lot, the passenger side front wheel feels like it's grabbing and locking up. Could this be my 4x4 vacuum hub enganging? At normal driving speeds I don't feel anything. Truck doesn't feel like it's in 4x4. No lights are coming on or anything. Any advice would be appreciated.
__________________
93 Ranger XLT 2 inch lift , 31x10.5 Falken Rocky Mountain ATS. Herculiner/Dupli Bed Armor Paintjob
Reply With Quote
  #3  
Old 10-16-2017, 09:24 AM
CalebJ CalebJ is offline
Ford Pickup
 
Join Date: Jul 2017
Posts: 103
Default Re: 4x4 wont engage.

Quote:
Originally Posted by Seansf49 View Post
Update on this one. I think the 4x4 module may be shot, but I have a new issue. When at slow speeds and turning such as into a driveway or parking lot, the passenger side front wheel feels like it's grabbing and locking up. Could this be my 4x4 vacuum hub enganging? At normal driving speeds I don't feel anything. Truck doesn't feel like it's in 4x4. No lights are coming on or anything. Any advice would be appreciated.
What mode have you tried to engage when this happens, i.e. 2wd or 4wd?

For what it's worth, you don't have vacuum hubs on a '93. That was '98 to mid '00 only.
__________________
1999 3.0 FFV 4wd Ext. Cab
Reply With Quote
  #4  
Old 10-16-2017, 09:40 AM
Seansf49 Seansf49 is offline
Go Niners
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 40
Default Re: 4x4 wont engage.

Well I definitely don't have manual hubs just whatever the stock junkers that came on the truck are. It's currently in 2wd. It won't go into 4x4 when I try using the button anyway due to the module seemingly dead. But it definitely feels like it's grabbing pavement to the point where the truck jerks somewhat violently until I give it more gas.
__________________
93 Ranger XLT 2 inch lift , 31x10.5 Falken Rocky Mountain ATS. Herculiner/Dupli Bed Armor Paintjob
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4x4 wont engage outlaw1542 Introduce Yourself 2 11-28-2014 08:05 AM
A/C clutch wont engage M_Pickle Interior Tech 17 09-01-2013 04:54 PM
Key wont engage tdunmire Electrical Tech 0 08-15-2013 12:55 PM
Reverse Wont Engage FusionWolf Drivetrain Tech 29 01-12-2013 07:01 AM
91 ranger 4wd wont engage smiddy04 General Tech 0 02-08-2012 01:30 PM