Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 01-25-2010, 08:54 PM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default start and idle question

Have any of you guys that own a 2.3L duratec ever had this issue with yours? When i start mine after it sits and the engine is cold the best way I get it to idle up when I start it, is to hold down on the gas (just slightly), otherwise it wants to sputter and sometimes it just dies after it starts...

I took this video on Saturday and the air temp wasn't cold - it was around 55.... soon as it starts and idles a second or two, its find and runs good... The truck only has about 37k miles, and actual idle is excellent, and there's no issues with it whatsoever except the initial startup... Sometimes when its the engine is at normal temp, it will take a couple tries to start - so I'll throw one of those up if I can find it on here...

Cold Start
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=DjKE38F31b8[/YT]


Warm Start - listen to first part
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=T_fM-pRFXhc[/YT]
Reply With Quote
  #2  
Old 01-26-2010, 09:14 AM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

*bump*
Reply With Quote
  #3  
Old 01-26-2010, 11:43 AM
Corey Corey is offline
Corey
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 25
Default

I don't know the answer or fix but would like tooknow also! I have a 98 2.5liter, when I do a cold start it with run on choke for 20-30 seconds then idle kinda rough. Runs great on the road. Also at a warm start it will idle rough, usally I hold my foot on the gas a little bit, for a few seconds and it clears up and back to a normal idle.

How can I watch the youtube video?
Reply With Quote
  #4  
Old 01-26-2010, 12:43 PM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

Quote:
Originally Posted by Corey View Post
How can I watch the youtube video?
should be able to click on it to watch it, if not here's the direct link...



Reply With Quote
  #5  
Old 01-26-2010, 08:22 PM
Corey Corey is offline
Corey
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 25
Default

Do you think it could be are mufflers? I have a thrush on my truck.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-26-2010, 08:45 PM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

not sure i wondered about that myself...
Reply With Quote
  #7  
Old 01-28-2010, 11:20 AM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

bump....

still looking for an answer to my question....
Reply With Quote
  #8  
Old 01-28-2010, 12:09 PM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

I dont know about the duratecs, but to the poster with the 2.5. I would clean your iacv and your throttle body. I would also make sure your coolant level is full so your coolant temp sensor is covered in coolant. sometimes cleaning the iacv helps but it might need to be replaced rockauto has them from $30-$70. also make sure your linkage and gas pedal are not sticking
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #9  
Old 01-28-2010, 02:05 PM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

Quote:
Originally Posted by modelageek View Post
I dont know about the duratecs, but to the poster with the 2.5. I would clean your iacv and your throttle body. I would also make sure your coolant level is full so your coolant temp sensor is covered in coolant. sometimes cleaning the iacv helps but it might need to be replaced rockauto has them from $30-$70. also make sure your linkage and gas pedal are not sticking
my truck is new, so the coolant/anti-freeze is fine - its checked regularly at the dealers every 3000 miles when i get the oil changed in it - full servied... i have noticed tho lately that seems as if the gas pedal seems like it sort of sticks or is hard to push down sometimes - but i have no idea what you're supposed to do to fix it... maybe when i take it to the shop for service/oil change next time i could ask them??

i'm not much of a mechanic so i dont really know anything about how to repair things... reason i was asking why my truck did this...

but thanks anyways
Reply With Quote
  #10  
Old 02-28-2010, 11:49 AM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

still haven't figured out why the truck starts like this. I went around to a few car lots and acted as if I was "interested" in trading... Figured this way I might be able to cold-start some of their used 4-cylinder and V6 rangers to see what they did. None of them I found had the same issue as mine - and most of these had 50-75k miles.. So I'm beginning to wonder if its not the fuel and some bad fuel at the bottom of my tank that needs to be eliminated from my truck.

Is there anthing you can buy to put in the fuel tank to eliminate bad fuel without removing that tank and cleaning it??
Reply With Quote
  #11  
Old 02-28-2010, 12:24 PM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

what year is your truck? how many miles on it?
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #12  
Old 02-28-2010, 01:30 PM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

its an 05 with 37,000.... all stock with just a flowmaster muffler... Everything checks out fine when i took it in the shop
Reply With Quote
  #13  
Old 02-28-2010, 01:33 PM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

Quote:
Originally Posted by modelageek View Post
I dont know about the duratecs, but to the poster with the 2.5. I would clean your iacv and your throttle body. I would also make sure your coolant level is full so your coolant temp sensor is covered in coolant. sometimes cleaning the iacv helps but it might need to be replaced rockauto has them from $30-$70. also make sure your linkage and gas pedal are not sticking
did you try any of these ideas. if/do have a remote starter would it start and stay running
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #14  
Old 02-28-2010, 01:35 PM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

Quote:
Originally Posted by STRanger View Post
my truck is new,

but thanks anyways
an 05 is new?. you have 412 post and you dont have a full profile of your truck. get with da program. copy mine
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #15  
Old 02-28-2010, 01:50 PM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

i'm sorry i even asked the questin in the first place

Last edited by STRanger; 02-28-2010 at 01:54 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4 cyl. shaky idle harleyboy07 4-Cylinder Tech 8 03-24-2010 02:47 PM
Won't start in Park, will start in neutral? jowens2338 3.0 Vulcan Tech 3 02-13-2010 09:12 PM
Question: rough idle amp_lee78 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 3 09-06-2009 02:41 PM
91 3.0L idle problems dogboy 3.0 Vulcan Tech 0 06-02-2009 11:45 AM
2.3 idle problems jamesp01 4-Cylinder Tech 0 05-28-2009 05:17 AM