Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #16  
Old 02-28-2010, 01:54 PM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

Quote:
Originally Posted by modelageek View Post
I dont know about the duratecs, but to the poster with the 2.5. I would clean your iacv and your throttle body. I would also make sure your coolant level is full so your coolant temp sensor is covered in coolant. sometimes cleaning the iacv helps but it might need to be replaced rockauto has them from $30-$70. also make sure your linkage and gas pedal are not sticking
this is the 16th have you tried any of the above ideas yet. You do not have a year for your truck in your profile. they have after market remoote starters. I agree the thing should start.
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #17  
Old 02-28-2010, 01:55 PM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

Quote:
Originally Posted by STRanger View Post
i'm sorry i even asked the questin in the first place
read this http://fordfuelinjection.com/
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #18  
Old 02-28-2010, 01:57 PM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

stop whining and go pull off your iacv and and clean it. look for a disconnected vacuum line. clean the maf.
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #19  
Old 02-28-2010, 02:04 PM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

its a standard shift truck... its a 2 wheel drive xlt ford ranger. it had NO modifications except for a flowmaster muffler. Its a 2005 model year with 37,000 miles. In the last 18 months the truck has been driven maybe 6000 miles. I don't know anything about remote control starters - it doesn't have the clicker to open the door locks like the lincoln nor the buttons on the side of the driver door like the lincoln.

Its been to the selling dealer and they cannot find the problem. I'm not a mechanic nor mechanically inclined. I have no idea how to even change oil in a vehicle... The selling dealer does all my services on my vehicles for me - i dont do any of those things - i'm not able to do it even if I knew how...

As for what you mean by a profile - i dont know what that is.... but i just told you its a standard shift ford ranger 2 wheel truck regular cab. I dont know what else or how to explain that.... It said on the key thing when i got it 2005 ford ranger standard transmission
Reply With Quote
  #20  
Old 02-28-2010, 02:05 PM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

Quote:
Originally Posted by modelageek View Post
stop whining and go pull off your iacv and and clean it. look for a disconnected vacuum line. clean the maf.

i dont know what that is the ivac or the maf so far as i know the car selling dealership did that when i took it there....
Reply With Quote
  #21  
Old 02-28-2010, 02:11 PM
FoMoCo FoMoCo is offline
RF.net ban camp founder
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1,816
Default

on that one video it took a little longer to start, i noticed that, and thought that was a little odd, but my 01 2.5L did that every once in a while, and never could figure out what it was
__________________
2012 mustang premium v6 pony package
702 crew
XBGT:IKONIK MOPAR
Reply With Quote
  #22  
Old 02-28-2010, 02:15 PM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

Quote:
Originally Posted by STRanger View Post
i dont know what that is the ivac or the maf so far as i know the car selling dealership did that when i took it there....
dealers suck. if they dont see a code they say it is fine.the things i suggested are real easy. you should get a manual. the maf=mass airflow sensor. it is in the air intake by the airfilter box. iacv= idle air control valve, it is attached to your throttle body. you unbolt it and clean out the 2 holes with qutips and throttle body or maf cleaner. clean the butterfly valve on the throttle body and lube the linkage. I bet one of those would fix it.
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #23  
Old 02-28-2010, 02:18 PM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

and put some techron fuel injector cleaner in the tank
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #24  
Old 02-28-2010, 02:24 PM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

Quote:
Originally Posted by modelageek View Post
dealers suck. if they dont see a code they say it is fine.the things i suggested are real easy. you should get a manual. the maf=mass airflow sensor. it is in the air intake by the airfilter box. iacv= idle air control valve, it is attached to your throttle body. you unbolt it and clean out the 2 holes with qutips and throttle body or maf cleaner. clean the butterfly valve on the throttle body and lube the linkage. I bet one of those would fix it.
where would you even get a manual or book to that engine? there's no stores here that sell that stuff... and if I had the book I still couldn't fix it..... I don't know the terms and the parts and how to repair them... I'm not mechanically inclined enough to do that. thats why i take my vehicles to the shop for repairs

Quote:
Originally Posted by modelageek View Post
and put some techron fuel injector cleaner in the tank
What is techron? and where you get it?
Reply With Quote
  #25  
Old 02-28-2010, 02:26 PM
FoMoCo FoMoCo is offline
RF.net ban camp founder
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 1,816
Default

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/2005-...sQ5fLiterature


the same manuals the dealerships use... i have one for my 90 vette, and there is alot you can learn just by flipping thru it
__________________
2012 mustang premium v6 pony package
702 crew
XBGT:IKONIK MOPAR
Reply With Quote
  #26  
Old 02-28-2010, 02:26 PM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

Quote:
Originally Posted by STRanger View Post
where would you even get a manual or book to that engine? there's no stores here that sell that stuff... and if I had the book I still couldn't fix it..... I don't know the terms and the parts and how to repair them... I'm not mechanically inclined enough to do that. thats why i take my vehicles to the shop for repairs
I am sorry i tried to help. you are the first person i met on here that doesn't try and fix there truck. those manuals are in any auto parts store
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #27  
Old 02-28-2010, 02:31 PM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

a lot of these repairs and maintenance are very easy. the dealer,manufacturers want you to think it is brain surgery. they a have a lot of people baffled. they are trying to make the codes in your car owned by them. that way if something goes wrong with your truck they have to fix it.

I changed an 02 sensor in my wofes vibe the other day it took 15 minutes and i paid $78 for the part. the dealer wanted $300
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #28  
Old 02-28-2010, 02:41 PM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

end of discussion......
Reply With Quote
  #29  
Old 02-28-2010, 02:49 PM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default

Quote:
Originally Posted by FoMoCo View Post
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/2005-...sQ5fLiterature


the same manuals the dealerships use... i have one for my 90 vette, and there is alot you can learn just by flipping thru it

thanks for the link... i'm just not able to do the work if i had the book....
Reply With Quote
  #30  
Old 04-14-2010, 10:07 AM
STRanger STRanger is offline
Ford Tough
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 282
Default Re: start and idle question

couldn't ever get it fixed, so i sold it for $5000....back about 2 months ago....
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4 cyl. shaky idle harleyboy07 4-Cylinder Tech 8 03-24-2010 02:47 PM
Won't start in Park, will start in neutral? jowens2338 3.0 Vulcan Tech 3 02-13-2010 09:12 PM
Question: rough idle amp_lee78 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 3 09-06-2009 02:41 PM
91 3.0L idle problems dogboy 3.0 Vulcan Tech 0 06-02-2009 11:45 AM
2.3 idle problems jamesp01 4-Cylinder Tech 0 05-28-2009 05:17 AM