Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 05-08-2011, 06:35 PM
tagueyourit tagueyourit is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Default 94 2.3 ranger

My girls truck snapped a timing belt and by accident I broke the cam sensor pulling the harmonic balancer. I changed the sensor and put a new timing belt but no spark to either side and no pulse to the injector. The check engine light comes on while cranking. Any input.

Thanx in advanced

Ron
Reply With Quote
  #2  
Old 05-08-2011, 10:25 PM
tagueyourit tagueyourit is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Default Re: 94 2.3 ranger

This motor came from the engine machinist that rebuilt it and it was on tdc before cranking. Also the timing belt is moving forward on the crank and cam by about 1/8 " . any input on what is causing that?
__________________
94 2.3 2wd standard cab stock rebuilt motor and manual trans
93 3.0 4wd super cab manual trans
Reply With Quote
  #3  
Old 05-09-2011, 04:59 AM
4b316 4b316 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 293
Default Re: 94 2.3 ranger

You had it rebuilt after you broke the belt?If all you did was change the sensor,I would check and make sure it is not rubbing or got hit putting it in.If that is all you changed
Reply With Quote
  #4  
Old 05-09-2011, 05:31 AM
dixie_boysles dixie_boysles is offline
5.Oh All the way

 
Join Date: May 2009
Posts: 6,581
Send a message via Yahoo to dixie_boysles
Default Re: 94 2.3 ranger

I had to put my timing belt on my 94 2.3 off by one tooth because everytime I timed it and cranked it, it was off by one tooth. So I offset one tooth and when I cranked it, it was dead on time.
__________________
2014 F150 SuperCrew XLT 4x4
275/65/17 Falken Wildpeak AT3W | Shorty Antenna | Tinted Windows | ProClip Phone Mount |5.0 v8 |Tow Package | Oxford White


Sold/Totaled: 2006 Ranger XLT 2D SuperCap 4x4 Torch Red
15x8 Pacer 164P Polished Wheels | 31x10.50 BFG ATs | Level II Tow Hooks | FX4 Red Insert Seats
Tinted Windows | 6000K HIDs | Kobalt Low Profile Toolbox | Pioneer Speakers
Reply With Quote
  #5  
Old 05-09-2011, 10:34 AM
tagueyourit tagueyourit is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Default Re: 94 2.3 ranger

The motor had 220k of hard tweaker miles on it and bad compression. It came back from the engine shop on tdc. I didn't bump anything putting the motor except the the a/c condenser lightly. The belt does slip forward though. This is a very reputable shop that I took it to. I had this issue before I rebuilt the motor. I will double check the timing. I am still thinking this belt slipping forward could be a problem i guess when I getting some spark Ill find out

Ron
__________________
94 2.3 2wd standard cab stock rebuilt motor and manual trans
93 3.0 4wd super cab manual trans
Reply With Quote
  #6  
Old 05-10-2011, 02:47 AM
ddunfee ddunfee is offline
Ford Motor Co
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 169
Default Re: 94 2.3 ranger

Whenyou say belt slipping do you mean on the pulley or is the pulley slipping also?
Reply With Quote
  #7  
Old 05-10-2011, 08:29 AM
Gumcrew2 Gumcrew2 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 287
Default Re: 94 2.3 ranger

TDC on the compression stroke or exhaust stroke?
__________________
'83 Ford Ranger 2.3L 4Spd, Dual Tanks, 195/60R15's, Welded Rear End TOTALLED AT 483,211 MILES
Reply With Quote
  #8  
Old 05-10-2011, 06:11 PM
tagueyourit tagueyourit is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Default Re: 94 2.3 ranger

It was slipping on the timing belt cam sprocket. I am not sure about compression or exhaust. Isn't it suppose to be on the compression stroke?
__________________
94 2.3 2wd standard cab stock rebuilt motor and manual trans
93 3.0 4wd super cab manual trans
Reply With Quote
  #9  
Old 05-10-2011, 07:18 PM
Gumcrew2 Gumcrew2 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 287
Default Re: 94 2.3 ranger

Supposed to be on compression (easy to check, rotate the motor with your finger in the spark plug hole, when air rushes out/pushes finger out your heading towards compression TDC)
__________________
'83 Ford Ranger 2.3L 4Spd, Dual Tanks, 195/60R15's, Welded Rear End TOTALLED AT 483,211 MILES
Reply With Quote
  #10  
Old 05-12-2011, 03:04 PM
tagueyourit tagueyourit is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Default Re: 94 2.3 ranger

If the timing is right. Where do I go from here to find some spark. ICM then the coil pack?

Ron
__________________
94 2.3 2wd standard cab stock rebuilt motor and manual trans
93 3.0 4wd super cab manual trans
Reply With Quote
  #11  
Old 05-12-2011, 04:33 PM
Gumcrew2 Gumcrew2 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 287
Default Re: 94 2.3 ranger

Start simple. Pull a plug wire off a plug, lay a screw driver in it touching ground. Crank it and look for spark.

IF there is spark your good. IF not go backwards. Pull the primary wire and do the same thing. IF no spark check the two wires to the coil with key turned all the way on (like normal driving) and you should have voltage. IF no voltage go ICM
__________________
'83 Ford Ranger 2.3L 4Spd, Dual Tanks, 195/60R15's, Welded Rear End TOTALLED AT 483,211 MILES
Reply With Quote
  #12  
Old 05-14-2011, 11:07 AM
tagueyourit tagueyourit is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Default Re: 94 2.3 ranger

no pip signal. where would that be? no pulse to injector and no spark 12v to coils and 12 volts to the ICM any more suggestions? When cranking the timing belt is slipping forward on pulleys Is that because I don't have the front cover on?
__________________
94 2.3 2wd standard cab stock rebuilt motor and manual trans
93 3.0 4wd super cab manual trans
Reply With Quote
  #13  
Old 05-14-2011, 02:00 PM
ddunfee ddunfee is offline
Ford Motor Co
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 169
Default Re: 94 2.3 ranger

Timing belt should not slip at all. You need to retime and check the tightner.
Reply With Quote
  #14  
Old 05-14-2011, 02:34 PM
tagueyourit tagueyourit is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 9
Default Re: 94 2.3 ranger

secondary problem with the belt. Still trying to get a pulse or a spark
__________________
94 2.3 2wd standard cab stock rebuilt motor and manual trans
93 3.0 4wd super cab manual trans
Reply With Quote
  #15  
Old 05-15-2011, 05:01 AM
ddunfee ddunfee is offline
Ford Motor Co
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 169
Default Re: 94 2.3 ranger

Sorry no cam turning = no pulse = no spark. Good luck!!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search