Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 09-10-2009, 10:26 PM
chocolab chocolab is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2
Default newbie need help please

was driving my 2000 ranger xlt down the highway and lost power, then engine died, found out that the timing belt broke. timed it and replaced the belt, tried it with radiator and all the other stuff off, and it started. then i put everything back in and it wont start again. any ideas? should i redo timing again? any suggestions greatly appreciated. thanks in advance.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-11-2009, 06:23 AM
Jay FX4 Jay FX4 is offline
▲▼▲▼▲▼▲▼
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,511
Default

What other stuff?
__________________
Quote:
Originally Posted by Ranger Dave (B25) View Post
Our foreign policy is laughable at best. As is the recipient of this years Cracker-Jacks prize for 'peace.'
Quote:
Originally Posted by Toms984x4 View Post
NOS for teh horse powaz!!!
ɹǝʌo ǝɯ dılɟ
Reply With Quote
  #3  
Old 09-15-2009, 07:32 PM
chocolab chocolab is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2
Default

other stuff like the radiator fan, air intake, misc. stuff. that had to be removed to get to the timing belt but isnt really necessary to start.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-15-2009, 08:00 PM
blueovelboy blueovelboy is offline
GO SHARKS
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,523
Default

did you knock the battery ground off?
__________________
Jay's
09 XL reg cab
L4 2.3 , 40 series flowmaster , tinted windows 5% back 35% sides ,muffler removed from air box mod ,and ac on off switch mod , blinker mod, avs window vent shades
coming soon! k&n drop in/fiberglass bed cover/bed sprayed liner
Reply With Quote
  #5  
Old 09-15-2009, 09:14 PM
02'4.04x4 02'4.04x4 is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 634
Default

If you did not properly install the timing belt it is possible it jumped, but it would have to had jumped purty darn good to not start. I guess your motor is not a catastrophic/interference motor you lucked out there. Always start with the basics, time, spark, fuel, if you have these you should be in good shape. You should check that all engine connectors are fitted properly. If all is well then check your dash to see if the theft light is flashing. . . HTH
__________________
Current Mods
White gauges and Temp Cntrl, OHCw/Buggman LED mod,
Bosch +4, Accel Coil Pack, MSD6AL, Walbro, HiFlo Fuel filter,
Custom Ram Air, K&N, Ported / Matched intake, JBA 9mm wires,
Tweeked FPR, EBC 6k's, DynoMax-S CatBack, Jet-Chip, Reflex shocks,
New Anvil Mounts, Timbren's, Optima Yellow, DB 220A Alt. w/4g. jumper,
Western snow plow, More2Come
Reply With Quote
  #6  
Old 09-19-2009, 12:01 PM
shawn shawn is offline
94 2.3 5 sp danger ranger
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 102
Default

reconnect that stuff you need the mass air flow sensor
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Newbie bulletproof1510 Introduce Yourself 5 09-02-2009 02:47 PM
Newbie from VA bigtoys2004 Introduce Yourself 6 08-12-2009 01:52 PM
Hello newbie here Stratoman General Ford Ranger Discussion 3 06-21-2009 01:45 PM
newbie dieselmech86 Introduce Yourself 2 06-07-2009 12:03 PM
Another newbie! mccaw69 Introduce Yourself 5 05-16-2009 04:18 PM