Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Thread Tools Search this Thread

Old 07-28-2009, 07:54 AM
beat_1998_2.5l beat_1998_2.5l is offline
Join Date: Jul 2009
Posts: 1
Default Cam Position Sensor/CEL Nightmare

I have a 1998, 2WD, 2.5l (ranger). A few weeks ago it died on me, the check engine and check gauge lights came on moments before. Gauges all read normal, fluid levels all fine. I hooked it up to a OBD2 scanner and got a camshaft position sensor code. I replaced the part and it ran fine, for about 20 minutes. After 20 minutes the truck did the same thing as before, flashed CEL and check gauge and shut off. I had a mechanic friend look at it, and he couldn't see any obvious problem with electronics and the new CPS tested functional. I did replace the fuel pump and filter (as they were on they're way out). The truck continues to run for about 20 minutes then dies out (it can be started again immediately, but will only run for a few seconds before it cuts out). I'm chasing wires all over the truck, but have yet to find a problem. Only other issue (I'm not sure if it's related) is the auto transmission slams into gear sometimes when it shifts from 1st to 2nd, and 2nd to 3rd. Anybody else had problems like this? Ideas?
Reply With Quote

camshaft position sensor, check engine light, check gauge, won't run

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Code P0153 Bank 2 sensor 1 slow response. 2000ranger 3.0 Vulcan Tech 4 01-06-2012 12:06 PM
1996 Ranger crankshaft position sensor vang0017 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 5 06-07-2011 06:59 PM
which sensor is bad? captain ramrod Electrical Tech 5 07-17-2009 12:58 AM
Replacing o2 sensor bullcity 3.0 Vulcan Tech 2 05-26-2009 03:46 PM
where is the iat sensor location on 97 ford ranger? Ben M General Ford Ranger Discussion 1 01-24-2009 06:15 PM