Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 08-01-2010, 07:12 AM
yodercop yodercop is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 5
Cool Problem with warm weather

I have a 94 2.3L 4 cyl. 5 speed, and the past few weeks if I go somewhere and turn it off, when I try to start it back up it will turn over, but won't start. If I give it a few minutes to "Cool Down" it will start again. This is only happening on really warm days. The temp guage reads normal. A friend has a shop and his code reader showed a bad temperature sensor so he replaced it but it didn't help.He said he was guessing ignition module, so he changed that and it didn't help. Has anybody had this problem before, or have an educated guess? I'm not a wrench head, so I really have no idea. Thanks for any help you can throw my way!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-01-2010, 07:23 AM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default Re: Problem with warm weather

ignition moduel needs special heat gease on it.........swap out the fuel pump relay
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #3  
Old 08-01-2010, 07:24 AM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default Re: Problem with warm weather

Quote:
Originally Posted by yodercop View Post
I have a 94 2.3L 4 cyl. 5 speed, and the past few weeks if I go somewhere and turn it off, when I try to start it back up it will turn over, but won't start. If I give it a few minutes to "Cool Down" it will start again. This is only happening on really warm days. The temp guage reads normal. A friend has a shop and his code reader showed a bad temperature sensor so he replaced it but it didn't help.He said he was guessing ignition module, so he changed that and it didn't help. Has anybody had this problem before, or have an educated guess? I'm not a wrench head, so I really have no idea. Thanks for any help you can throw my way!
the other thing it might be is a vapor lock issue with the fuel pressure. next time it does check for sprak.......you also could spray starter fluid into the tb and see if it fires up
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #4  
Old 08-03-2010, 06:34 PM
yodercop yodercop is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 5
Default Re: Problem with warm weather

I solved my own problem today. Upon inspecting my coil packs, I found a large crack in the rear pack. I replaced it, and the problem was immediatly solved. Hope this helps someone else.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-09-2010, 10:24 PM
billyjo21 billyjo21 is offline
its not purple
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 108
Default Re: Problem with warm weather

i should check this on mine cuz it almost does the same thing but mine does it wen im sitting at a stop light
Reply With Quote
  #6  
Old 08-10-2010, 08:44 AM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default Re: Problem with warm weather

Quote:
Originally Posted by yodercop View Post
I solved my own problem today. Upon inspecting my coil packs, I found a large crack in the rear pack. I replaced it, and the problem was immediatly solved. Hope this helps someone else.
well if you had taken my advice and checked for spark you would have solved it 2 days earlier ........
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
serious loss of power when engine is warm braydon 2.9 Liter Tech 3 08-11-2011 05:42 PM
Manual tranny problem in cold weather Doug in Houston 4-Cylinder Tech 4 12-02-2010 02:54 AM
Wow weather!!! 878ranger878 Off Topic 26 03-19-2010 09:15 PM
Warm up time for a 4.0L LasPulgas 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 15 12-26-2009 08:04 PM
Idle problem when weather is warm JBB General Ford Ranger Discussion 1 05-04-2009 10:17 PM