Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 01-29-2016, 11:26 AM
ItsJust_Siah ItsJust_Siah is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 2
Default Revs up but won't drive in "D"

I have a 2001, automatic 6-cyl, 3.0. I was driving it on the highway on my way to work and was picking up speed, I believe i was at about 40mph, and all of a sudden the engine starts revving up and I start losing speed. I then pulled over to the side of the road and waited to see what would happen. Started playing around with the gear selector and put it in drive to see if it would go after a few minutes, but nothing. It wouldn't reverse either (at work i realized it does reverse but very slowly). The "O/D Off" light came on. After 10 minutes I realized that if I put it in manual 2nd gear I could drive it and that's how i managed to get to work. It stays in park, and neutral works i think. What could this problem be? How can I fix this?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-29-2016, 11:36 AM
2006_FX4 2006_FX4 is offline
Built without your tax $$
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 555
Default

Quote:
Originally Posted by ItsJust_Siah View Post
I have a 2001, automatic 6-cyl, 3.0. I was driving it on the highway on my way to work and was picking up speed, I believe i was at about 40mph, and all of a sudden the engine starts revving up and I start losing speed. I then pulled over to the side of the road and waited to see what would happen. Started playing around with the gear selector and put it in drive to see if it would go after a few minutes, but nothing. It wouldn't reverse either (at work i realized it does reverse but very slowly). The "O/D Off" light came on. After 10 minutes I realized that if I put it in manual 2nd gear I could drive it and that's how i managed to get to work. It stays in park, and neutral works i think. What could this problem be? How can I fix this?
take it to a transmission shop. Trans is most likely shot.
__________________
2006 DSG FX4 SuperCab 4.0L SOHC V6, 5R55E, vinyl floor boards 31" AXT's on DSG Alcoa's. Cranked T-bars to level.

"Education is what you get when you read the fine print...Experience is what you get when you don't."
Reply With Quote
  #3  
Old 01-29-2016, 01:04 PM
TheSmurf1996 TheSmurf1996 is offline
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 26
Default

I had the same problem in my jeep all automatic Trannys have shift solenoids and a torque lock solenoid some Trannys have bands there easy to replace plus you might just need to replace the filter and fluid cause it sounds like it got clogged. Haven't had any serious probs outta my ranger thou I fixed my jeep and now I gotta fix my Dodge Ram, plus you said you where able to drive it a little by puting it in different gears so it sounds like solenoids burnt out and your tranny isn't shot if it was shot your wheels would've locked out and your tranny woulvde shit all over the road so all your planetary gears should be fine it's either bands or solenoids

Last edited by TheSmurf1996; 01-29-2016 at 01:08 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-29-2016, 11:54 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,893
Default Re: Revs up but won't drive in "D"

What about 1st manual gear and Drive with the O/D turned off?

Usually when other gears fail but the manual ones that points to a sprag that has flipped its teeth.
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #5  
Old 01-30-2016, 09:30 AM
ItsJust_Siah ItsJust_Siah is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 2
Default Re: Revs up but won't drive in "D"

Quote:
Originally Posted by sheltonfilms View Post
What about 1st manual gear and Drive with the O/D turned off?

Usually when other gears fail but the manual ones that points to a sprag that has flipped its teeth.
I can't engage 1st gear, and no noticeable changes occur when the O/D is turned off.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-30-2016, 09:33 AM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,893
Default

You said your overdrive light came on. That means there is an error code which can be pulled with a scanner. Can you get it to a car part store to pull the code?
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
  #7  
Old 01-31-2016, 01:12 PM
TheSmurf1996 TheSmurf1996 is offline
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 26
Default

Any grinding when just shift in drive does it even feel like the torque converter engages??? Anything is possible but jumping to the conclusion that your first gear has flipped it's teeth without dropping the tranny oil pan too see if there's a lot of metal in the filter or pan is kinda since less plus your TCM transmission control module tells your solenoids how to engage and might be malfunctioning in D
Reply With Quote
  #8  
Old 02-01-2016, 07:16 AM
tomw0 tomw0 is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 890
Default Re: Revs up but won't drive in "D"

First thing to check is the fluid level. The transmission won't work without enough fluid. The pressure used to apply clutches, servos and move internal valve body parts(governor) is not developed if the fluid level is down.
Reverse has the 'most' pressure of any driven selections, at least in the majority of transmissions, so it would be the 'last to go' in most cases of burned clutches, etc.
tom
Reply With Quote
  #9  
Old 02-01-2016, 06:57 PM
sheltonfilms sheltonfilms is offline
Junkyard Dog
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 1,893
Default Re: Revs up but won't drive in "D"

Do you know which transmission you have?

There will be a code in your door jam sticker.

Below the barcode between AXLE and SPR will say TR. What does it say under it?

Should be D or T.

Here is a check you can do to see if it is the low sprag.

Put the truck in 2nd.
Drive until the RPMs are relatively high (like it should be shifting at this point) and put the shifter into drive.

It should up shift to 3rd gear.

The low gear sprag is used in overdrive 1 & 2, drive 1 & 2, and manual 1st.
__________________
Automotive Electronics Engineer
2000 XLT 2.5L A/T
Mods:
Explorer OHC
Explorer Autodim Mirrors w/ Autolamps
Explorer Sport White Face Gauges
Reply With Quote
Reply

Tags
2001 3.0, automatic, transmission

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pressure sensor electica connector won't "snap" togeather. epicelite 4-Cylinder Tech 1 04-13-2014 03:11 PM
Another "won't go over 3,000 rpms" guessing game... jlbugs 3.0 Vulcan Tech 2 07-09-2012 11:48 PM
4X4 "LOW" mode won't disengeage selsien Electrical Tech 3 01-17-2012 08:57 PM
"Click" noise when reach 20Km/Hr after putting in drive (2011 Ranger) JRyce Drivetrain Tech 0 10-28-2011 12:46 PM
Got a "Ticking" noise in drive shaft...I think. Anyone else have this problem? Stringer Drivetrain Tech 2 09-30-2010 09:10 AM