Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 05-04-2010, 09:41 PM
francisco582 francisco582 is offline
Taco
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 17
Default 2.3 lima starting issue

Yesterday i drove my truck to school and it was perfectly fine. i got out of school and it cranked once and then nothing as if the battery died. i had my friend come give me a jump thinking it was my battery. we jumped it and nothing. she left, just as she left it started rite up. i drove it home and it was fine. i had a mechanic come look at it wouldn't start up again he said it was the starter ignition switch. i went and replaced it and it still didnt start up. i tried to start it about a half hour or an hour later and it started rite up. can anybody help me diagnose this problem. when i try and turn it on theres no click or power at all.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-04-2010, 10:05 PM
Vrod21 Vrod21 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 325
Default Re: 2.3 lima starting issue

Try to clean your battery terminals.
__________________
(SOLD) 2003 Ranger 4.0L V6 FX4
2001 F150 Supercrew Triton V8 (DD)
2008 Fusion 3.0L SEL V6 (my baby)
1992 Taurus SHO MTX (my toy-almost Supercharged)
2004 Nissan Murano SL AWD (Wife's car)
Reply With Quote
  #3  
Old 05-04-2010, 10:13 PM
francisco582 francisco582 is offline
Taco
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 17
Default Re: 2.3 lima starting issue

i forgot to add it's a brand new battery. when it wants to turn on the battery reads fully charged.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-04-2010, 10:16 PM
Vrod21 Vrod21 is offline
Ford Tough
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 325
Default Re: 2.3 lima starting issue

Are your connectors corroded?
__________________
(SOLD) 2003 Ranger 4.0L V6 FX4
2001 F150 Supercrew Triton V8 (DD)
2008 Fusion 3.0L SEL V6 (my baby)
1992 Taurus SHO MTX (my toy-almost Supercharged)
2004 Nissan Murano SL AWD (Wife's car)
Reply With Quote
  #5  
Old 05-04-2010, 10:22 PM
francisco582 francisco582 is offline
Taco
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 17
Default Re: 2.3 lima starting issue

yeah i made sure the battery was fine. when i bought the ignition switch i also bought the key but didnt change it because i wasnt sure if i could do it with the little tools i had. thanks for the quick response Vrod.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-04-2010, 10:34 PM
TheStig TheStig is offline
My truck snorts.
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 820
Default Re: 2.3 lima starting issue

could be the starter itself

take it off and have it tested....most autoparts stores test them for free

had the same thing happen to a customer recently....car started one minute but after being shut off, wouldn't start again....30 min later it started right up.
took off the starter and found out the brushes were worn completely off
__________________
1996 XLT 2.3T "White Lightning" 5/7 dropped, Turbo street toy
2006 FX4 Off Road, DD, work in progress
1985 XLT 2.8L 4x4 "The Black Pearl" (retired but still around)
1987 XL 2.3L 2wd R.I.P.
Quote:
Originally Posted by RangerAllie View Post
I love me some Stig
Reply With Quote
  #7  
Old 05-04-2010, 10:42 PM
francisco582 francisco582 is offline
Taco
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 17
Default Re: 2.3 lima starting issue

well my only reason for thinking its not the starter is because i get no power at all, when i open the door no lights or anything at all.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-04-2010, 10:52 PM
TheStig TheStig is offline
My truck snorts.
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 820
Default Re: 2.3 lima starting issue

Quote:
Originally Posted by francisco582 View Post
well my only reason for thinking its not the starter is because i get no power at all, when i open the door no lights or anything at all.

definitely check all the connections

check your battery terminals for corrosion ( if they are the thin factory pieces of crap, change them to some thicker ones)

check the wires at the starter

check your grounds

check the power lead going to your power distribution box (under the hood not in the cab)

check your fuses if all else fails
__________________
1996 XLT 2.3T "White Lightning" 5/7 dropped, Turbo street toy
2006 FX4 Off Road, DD, work in progress
1985 XLT 2.8L 4x4 "The Black Pearl" (retired but still around)
1987 XL 2.3L 2wd R.I.P.
Quote:
Originally Posted by RangerAllie View Post
I love me some Stig
Reply With Quote
  #9  
Old 05-04-2010, 11:29 PM
francisco582 francisco582 is offline
Taco
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 17
Default Re: 2.3 lima starting issue

thanks and i will do so tomorrow. my garage light consists of one light bulb.
Reply With Quote
  #10  
Old 05-06-2010, 08:14 AM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default Re: 2.3 lima starting issue

Quote:
Originally Posted by francisco582 View Post
yeah i made sure the battery was fine. when i bought the ignition switch i also bought the key but didnt change it because i wasnt sure if i could do it with the little tools i had. thanks for the quick response Vrod.
I am confused. Did yo change the ignition switch or did you change the ignition key Cylinder
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #11  
Old 05-06-2010, 10:53 PM
francisco582 francisco582 is offline
Taco
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 17
Default Re: 2.3 lima starting issue

well the mechanic told me it was my ignition switch that wasnt letting it turn on so i changed that. i never changed the cylinder but i bought. now thats cleared up, i went to take off my battery and noticed the two plates holding the negative terminal wires together we loose. *slaps forehead* i figured the mechanic would have checked that.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starting issue RangerJ 2.9 Liter Tech 0 05-01-2010 05:18 PM
2007 3.0L starting & idling issue bigblock 3.0 Vulcan Tech 17 03-17-2010 06:52 PM
91 3.0 v-6 starting issue spshane 3.0 Vulcan Tech 5 02-05-2010 03:48 AM
Pic request: 2.3L lima engine with CAI Bwad 4-Cylinder Tech 11 01-25-2010 08:50 AM
newbie from lima, ohio wanting to do a v8 swap 572ysc Introduce Yourself 9 01-06-2010 04:11 AM