Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 03-09-2010, 10:04 AM
cwc ranger cwc ranger is offline
Northern Redneck
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 141
Exclamation 4.0L Not starting?

Ok saturday i parked my 98 ranger in the drive way, no problems.

I go to start it sunday, the starter engages but nothing, i lowered checked the fuel pump and nothing, there was no power to the pump so i wired in a toggle for the pump now that works. But now i have no spark still.

Something happend that cause my fuel pump and spark plugs to not work, i think it might be a surge of some sort but not sure.

I did narrow it down to the crank sensor, module, or coil pack

Any Ideas would be greatly appriciated
__________________
R.I.P. 1999 Ranger XLT 3.0, 206,000 stock drivetrain
-Totaled after accident 2009.10.30 with brand new engine and tranny

1998 Ranger XLT 4X4 4.0, 200,xxx stock drivetrain
-Still running like a champ
Reply With Quote
  #2  
Old 03-09-2010, 12:51 PM
jester jester is offline
Ford Truck Driver
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 76
Default Re: 4.0L Not starting?

fuses?
__________________
1993 Ford Ranger XLT, 4.0, auto, 4x4
No mods yet...
Reply With Quote
  #3  
Old 03-09-2010, 04:53 PM
cwc ranger cwc ranger is offline
Northern Redneck
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 141
Default Re: 4.0L Not starting?

nope checked those non are blown
__________________
R.I.P. 1999 Ranger XLT 3.0, 206,000 stock drivetrain
-Totaled after accident 2009.10.30 with brand new engine and tranny

1998 Ranger XLT 4X4 4.0, 200,xxx stock drivetrain
-Still running like a champ
Reply With Quote
  #4  
Old 03-10-2010, 04:33 AM
SCRATCHBGONE SCRATCHBGONE is offline
Ford Truck Driver
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 89
Default Re: 4.0L Not starting?

maybe dumb suggestion fuel cut off switch? trigger sometimes with a good bump, railroad, driveway curb,pothole
__________________
97 ford ranger splash 4.0,superchip,cold air intake,jacobs ignition,jba shorty headers,centerforce clutch,flowmaster true dual....... total custom shaved everything with straight bed added an 03 frontend
Reply With Quote
  #5  
Old 03-10-2010, 05:39 AM
cwc ranger cwc ranger is offline
Northern Redneck
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 141
Default Re: 4.0L Not starting?

nope the inertia switch isnt engaged already checked
__________________
R.I.P. 1999 Ranger XLT 3.0, 206,000 stock drivetrain
-Totaled after accident 2009.10.30 with brand new engine and tranny

1998 Ranger XLT 4X4 4.0, 200,xxx stock drivetrain
-Still running like a champ
Reply With Quote
  #6  
Old 03-10-2010, 05:56 PM
pastthoughts pastthoughts is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 2
Default Re: 4.0L Not starting?

Have you made sure that your crank posistion sensor bolts are tight? If they are not loose you may want to change out your crank position sensor. If it gets any moisture in it, the computer will kill fuel and spark to prevent damage. I have been through two of them over the past 12 years.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-11-2010, 05:34 PM
joeynm22 joeynm22 is offline
Open Country Ranger
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 114
Default Re: 4.0L Not starting?

I had a smilar problem with my truck. Checked the fuel system. took the bed off my truck to check fuel pump, and all that other bs. To make a really really long story short the inertia switch went bad but never engaged. Also don't be fooled if you take the switch out, and test it for continuity and everything is fine. Worst case you can buy the switch from your ford dealer replace the old, and if it doesn't work return it for your money back. It wasn't expensive. Good luck!
Reply With Quote
  #8  
Old 03-11-2010, 08:26 PM
cwc ranger cwc ranger is offline
Northern Redneck
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 141
Default Re: 4.0L Not starting?

Thanks man, i checked the DLC for current got 12 volts, took the auto start out and still got nothing.

Im gonna try the Inertia switch tomorrow and see what happens. How much continutiy should i look for and can i run with out it?
__________________
R.I.P. 1999 Ranger XLT 3.0, 206,000 stock drivetrain
-Totaled after accident 2009.10.30 with brand new engine and tranny

1998 Ranger XLT 4X4 4.0, 200,xxx stock drivetrain
-Still running like a champ
Reply With Quote
  #9  
Old 03-12-2010, 06:26 AM
joeynm22 joeynm22 is offline
Open Country Ranger
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 114
Default Re: 4.0L Not starting?

That was 3 yrs ago so I don't remember. The situation was so f'd up not a single mechanic could figure it out. It took me a while, but figured it out myself. You wont be able to run it without it.

You might have someone push the inertia switch in, and hold it in that position. Then try to start it. See if that works.
Reply With Quote
  #10  
Old 03-14-2010, 07:50 PM
cwc ranger cwc ranger is offline
Northern Redneck
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 141
Default Re: 4.0L Not starting?

Does anyone think it could be the alternator?
__________________
R.I.P. 1999 Ranger XLT 3.0, 206,000 stock drivetrain
-Totaled after accident 2009.10.30 with brand new engine and tranny

1998 Ranger XLT 4X4 4.0, 200,xxx stock drivetrain
-Still running like a champ
Reply With Quote
  #11  
Old 03-15-2010, 11:55 AM
4.0fan 4.0fan is offline
Like the Forums
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 44
Default Re: 4.0L Not starting?

no it cant be the alternator. thats weird as hell. not sure what happened to your truck
__________________
Never Give In, Never Give Up. Ride Hard, Die Hard
Reply With Quote
  #12  
Old 03-15-2010, 04:05 PM
pastthoughts pastthoughts is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 2
Default Re: 4.0L Not starting?

Have you tried the Crank position sensor? I had the same symptoms you are talking about. Sorry if you already had checked it...
Reply With Quote
  #13  
Old 12-08-2010, 09:01 PM
loyalford loyalford is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 5
Default Re: 4.0L Not starting?

Im having problems with my 91 ford ranger not starting and getting no fire to plugs i posted a new thread on it. but ur problem i read somewhere about the pulse to the injectors. try and see if u got volatege going to your injectors and also ill do some looking tomorrow and post on here that night of what i read about it. But i do remeber several things about this being posted so please check ur injector volatage and see if its got any or not if not let me know and ill get the other info to try and help.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Barely Starting Salasb 4-Cylinder Tech 3 03-31-2010 11:38 PM
Starting problems calranger General Tech 6 03-15-2010 07:13 PM
Trouble starting brh80146 3.0 Vulcan Tech 0 02-15-2010 02:48 AM
Weird starting 224CHOKE General Ford Ranger Discussion 2 02-12-2010 05:11 PM
Men, I need help, can't keep her starting raygun Electrical Tech 2 01-08-2010 12:59 AM