Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #16  
Old 08-14-2011, 10:23 AM
Clinton Clinton is offline
Banned
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 14,049
Default Re: ABS problems

It may be the sensors getting dirty like the others said. When they are inserted into the hub, they have to have a bit of grease on them. Try pulling the sensors, they may just need some lube
Reply With Quote
  #17  
Old 08-14-2011, 12:27 PM
awk08 awk08 is offline
BLASTED SINCE 1996
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 188
Default Re: ABS problems

my new to me '02 just did this pulsing/false abs shit when i went to CT. to pick it up,
i just unplugged the big plug from the abs unit under the hood to get it home, works just like any other non-abs vehicle i've ever driven
but it's on my to-do list, my buddy claims his scanner will tell us what sensor is acting up ?????
__________________
'02 Ranger Supercab, 4.0l, 4x4
Magnaflow catback duals, SB cold air intake
16" Bridgestone Blizzaks, Bilstein HD's

http://kenoconnorracing.com/ for all your 2 & 4 stroke engine atv/bike/sled/jetski needs !!!!
http://www.blasterforum.com/members/awk08-5502/
Reply With Quote
  #18  
Old 12-23-2011, 06:19 PM
rflo32 rflo32 is offline
Like the Forums
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 42
Default Re: ABS problems

took my truck to the mechanic and he said it might be that the brake fluid is dirty and may have got something in the lines and is messing with the abs motor.. not buying that though
__________________
06, 4.0 V6, 4 door extended cab, auto
3 in fabtech lift, 31x10.5 AT, 15x8 eagle alloy rims
alpine CDA-105 deck, rockford fosgate 12in P2 sub, Alpine MRP-M500 amp
Reply With Quote
  #19  
Old 12-24-2011, 09:08 AM
bassmaster bassmaster is offline
Ford Ranger Owner
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 57
Default Re: ABS problems

Quote:
Originally Posted by rflo32 View Post
took my truck to the mechanic and he said it might be that the brake fluid is dirty and may have got something in the lines and is messing with the abs motor.. not buying that though
Yea I don't buy it either. The ABS pump only engages when a sensor tells it that a wheel is "locked" in that event a normally open detent in the abs module closes fluid to said "locked wheel. The pump then sends more fluid/pressure to the wheels that are not "locked"
So even if the pump was plugged (which i can almost guarantee its not) that wouldn't explain why its falsely engaging in the first place.
__________________
1999 XLT 4.0 4wd
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4x4 problems ranger88 Drivetrain Tech 15 03-28-2012 10:23 AM
problems IVAN General Ford Ranger Discussion 1 02-17-2010 07:40 PM
4X4 Problems pmac Drivetrain Tech 1 11-22-2009 11:39 PM
Help me 4x4 problems ronald44 Drivetrain Tech 0 11-16-2009 06:52 PM
AC Problems ianbordas General Tech 3 09-24-2009 09:49 PM