Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 12-19-2012, 09:25 AM
basshead basshead is offline
Chill bro, I got this.
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 1,107
Default 98 4.0 starting issues.

hey guys, i tried getting some feedback in another thread, but would like some more info/ opinions

last night i came home parked my truck..realized it was sticking out abit, so i put it in nuetral (didnt start it) to park it further back.

it got pretty cold out this morning and went to start it. nothing. wont even crank. battery is good my volt meter shows 12 volts. radio, blower all work.

no clicking when turn the ignition, the dash just lights up.

any ideas? wouldent a starter just click? do you think rolling it back abit more would help get it started? mabie me letting it roll back made things not line up right?
__________________
98 ranger redbeast
Reply With Quote
  #2  
Old 12-19-2012, 09:29 AM
JeremyV JeremyV is offline
Proud FRF No Lifer
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 622
Default

Happened to my first ranger. I think it's called arking. Check your battery terminals I had to get a new positive terminal connector thing(forgot name) and it cranked first try after.

----------

http://m.advanceautoparts.com/mt/sho...ttery+terminal

This! Haha
__________________
2000 Ford Ranger - 2.5l - AUTO - No mods to list yet
Quote:
Originally Posted by SalRanger2 View Post
im proud to be an FRF no lifer lol
R.I.P. Jason Finn
Reply With Quote
  #3  
Old 12-19-2012, 09:33 AM
basshead basshead is offline
Chill bro, I got this.
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 1,107
Default Re: 98 4.0 starting issues.

hm i just got new ones in the summer, ill check them and try again.. it did that with my car, but i heard clicking like a relay clicking, changed the treminal connectors and it worked.

mabie that is the case here as well. ill just disconect and clean everything up good first to see.

nothing made sounds when your truck did this?
__________________
98 ranger redbeast
Reply With Quote
  #4  
Old 12-19-2012, 10:28 AM
JeremyV JeremyV is offline
Proud FRF No Lifer
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 622
Default

I would here like a clicking but that's it. I clipped the wires and bought a new one and it worked. So idk that is what I think it could be.
__________________
2000 Ford Ranger - 2.5l - AUTO - No mods to list yet
Quote:
Originally Posted by SalRanger2 View Post
im proud to be an FRF no lifer lol
R.I.P. Jason Finn
Reply With Quote
  #5  
Old 12-19-2012, 10:54 AM
Redneckstone Redneckstone is offline
Welcome to FRF, & enjoy!

 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,110
Default Re: 98 4.0 starting issues.

I told you what to do to find out if its the starter. very simple and rules it out did you do it?
__________________
2000 Ford Ranger XLT 4x4 Offroad, 4.0L ext cab, Converted to Manual M5OD-R1HD.
_____________
33x13.50 Toyo M/T, 15x10, Body Lift, Rebuilt OHV, JBA headers, Hurst shifter, Warn VR10000-s, Class 1 bars, Belltech Shackles, Mustang GT rear disc, Level II hooks, Modded rear hitch, Custom front hitch, Level II Blue seats and black console, Explorer IRS rear cover, Extang fulltilt, Leer Cap Yakima Roof Rack, Cobra 29 with firestik stake mount, Scangauge II
Few mods
Reply With Quote
  #6  
Old 12-19-2012, 12:46 PM
basshead basshead is offline
Chill bro, I got this.
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 1,107
Default Re: 98 4.0 starting issues.

Quote:
Originally Posted by Redneckstone View Post
I told you what to do to find out if its the starter. very simple and rules it out did you do it?
i did do that. didnt do anything, so i looked at the battery terminals, nothing looks corroded.. but i loosened the nut and wigged the connector back and fourth a couple times on each terminal, tightened it down and voila! started up first try, guess thats why it may have been having trouble starting all along? shitty connections. i will be cleaning the terminals up and gettting new connector things just incase theres something i cant see going on. thanks for the input boys!
__________________
98 ranger redbeast
Reply With Quote
  #7  
Old 12-19-2012, 12:57 PM
JeremyV JeremyV is offline
Proud FRF No Lifer
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 622
Default

Welcome! It might not be I terminals even it could be at the start of the wire not connecting good! I just clipped mine put new connector on so it got a better connection!
__________________
2000 Ford Ranger - 2.5l - AUTO - No mods to list yet
Quote:
Originally Posted by SalRanger2 View Post
im proud to be an FRF no lifer lol
R.I.P. Jason Finn
Reply With Quote
  #8  
Old 12-22-2012, 11:19 AM
pc3332132 pc3332132 is offline
'99 Ranger XLT 4x4
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 54
Default Re: 98 4.0 starting issues.

Two possibilities are either a problem with the Anti Theft system(PATS) if your truck has it or a bad connection on the signal wire to the starter solenoid. The signal wire is the small one that hooks to the starter and some Fords develop problems on this circuit. The fix is to cut off the old connector a couple of inches from the end and splice in a new wire and connector and heat shrink the splice.
__________________
1999 Ford Ranger XLT, 4 dr supercab, 5-spd manual, 4.0 OHV, 4x4, FX4 Shifter, 2004 Ranger front end conversion, 2009 Ranger tail lights, Volant cool air intake.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Starting issues Rassell517 3.0 Vulcan Tech 9 08-13-2012 10:32 AM
Starting issues please help!!!!!!!!!!!!!!!!!!! desrosiersj23 3.0 Vulcan Tech 0 04-09-2012 01:01 PM
New (to me), Sudden Starting Issues El Bandito 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 0 12-14-2011 05:29 PM
help I have starting issues cuttin it up 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 0 01-17-2011 09:10 PM
Starting issues Darkranger General Tech 0 11-03-2010 01:59 PM