Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 01-26-2010, 09:50 PM
talkington talkington is offline
Ford Pickup
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 123
Exclamation weird idle problems

ok so i got an interesting problem.... first of all i have a 1999 ford ranger 4.0l v6... i have a custom exhaust its after the cats into a flo pro muffler and has a side exit before the rear wheel with a 4 inch tip... i have replaced all 3 of the o2 sensors.


the problem....
well my cel came on and the codes indicate that my right header o2 sensors heating element is fried. and its running lean on both sides... and when im sitting at idle it jumps around it goes from normal idle and jumps too 1200-1500 for a second then drops down to normal and then jumps again. it doesn't stop doing that... then when i have both dash and floor vents on it seems to idle high when its on heat. anyone have this problem????

any solutions would be very helpful so let me know
__________________
1999 ford ranger 4.0l v6 4wd
-3 inch body lift
-custom ultra type 50 15x8 rims -31x10.5r15 bighorn maxxis MT tires -stock stereo with line output converter and 500 watt jensen amp with a 12" Mtx thunder 4500 sub-custom white neon blue guage overlays-pro-comp explorer stainless fog lights

Last edited by talkington; 01-28-2010 at 01:31 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-27-2010, 10:37 PM
talkington talkington is offline
Ford Pickup
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 123
Default

if you look at this post keep bumping it please i need help on this
__________________
1999 ford ranger 4.0l v6 4wd
-3 inch body lift
-custom ultra type 50 15x8 rims -31x10.5r15 bighorn maxxis MT tires -stock stereo with line output converter and 500 watt jensen amp with a 12" Mtx thunder 4500 sub-custom white neon blue guage overlays-pro-comp explorer stainless fog lights
Reply With Quote
  #3  
Old 01-28-2010, 01:32 AM
talkington talkington is offline
Ford Pickup
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 123
Default

anyone with sugestions?? anything??
__________________
1999 ford ranger 4.0l v6 4wd
-3 inch body lift
-custom ultra type 50 15x8 rims -31x10.5r15 bighorn maxxis MT tires -stock stereo with line output converter and 500 watt jensen amp with a 12" Mtx thunder 4500 sub-custom white neon blue guage overlays-pro-comp explorer stainless fog lights
Reply With Quote
  #4  
Old 01-28-2010, 11:23 AM
Yrac Yrac is offline
diMwit
 
Join Date: May 2009
Posts: 341
Default

You still got the codes? Light still on? You check all the wiring to the O2 sensors? Maybe you pinched one of 'em
__________________
'88 STX Super Cab 4x4
2.9 5spd 180,000 miles
Crappy Paint, Worn Parts,
Fix'em as they Break
when Nowhere is Now Here
Reply With Quote
  #5  
Old 01-28-2010, 01:33 PM
talkington talkington is offline
Ford Pickup
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 123
Default

all lines are fine none are burnt or pinched. i think the codes were p0171 and 173 im not possitive ill check later...
__________________
1999 ford ranger 4.0l v6 4wd
-3 inch body lift
-custom ultra type 50 15x8 rims -31x10.5r15 bighorn maxxis MT tires -stock stereo with line output converter and 500 watt jensen amp with a 12" Mtx thunder 4500 sub-custom white neon blue guage overlays-pro-comp explorer stainless fog lights
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Weird engine idle atrocity General Ford Ranger Discussion 12 02-07-2010 03:41 PM
1987 2.0 idle problems 1987ranger 4-Cylinder Tech 2 12-14-2009 11:26 AM
91 3.0L idle problems dogboy 3.0 Vulcan Tech 0 06-02-2009 11:45 AM
2.3 idle problems jamesp01 4-Cylinder Tech 0 05-28-2009 05:17 AM
2.3 ranger 1993 idle problems jamesp01 4-Cylinder Tech 0 05-27-2009 04:46 AM