Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 07-24-2011, 03:33 AM
TomN TomN is offline
<-----Needs moar liftz
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 1,125
Default She stalled again >.<

Wedsnday was a concert day for me and i had to drive about an hour to get there. It was pretty hot out and we had the AC on the whole way. Its a pretty stright shot down the highway so no problems there. The first light we hit was red. I stopped, waited, and when the light turned green, i hit the gas, and nothing. The RPMS didnt move, truck didn't move, only rolled. It then died. I pulled off the road, restarted it, put it in drive and starting going again. Id get another block or two, hit the light, and it would do the same thing. I made it to a gas station, and that was it. It would start right up, and then die. We called a taxi, parked the truck there, and went to the concert (Rob Zombie, and SLAYER, btw). Afterwards we took a taxi back to the Wawa, and she started right up, and took us all the way back home with no problems. Only difference was I had the AC off and windows down. Any idea whats wrong here? Is it the AC?

It did this once before and it was hot as hell and we were sitting in the truck with the AC on and on the way back home it did the same thing.

I'm getting fed up with this truck. It's still my baby, but im starting to think its all downhill from here and its seeming like a good idea to trade it in.

CEL codes are
System to lean bank one and two, which i still cant figure out, and
PO401 EGR Flow Insufficient Detected
__________________
1997 Ranger XLT
4.0 4X4 Lotta Mods.

2001 Ford Crown Victoria Police Interceptor. 4.6 V8

Quote:
Originally Posted by richarddhoward View Post
my truck will rape your Honda.

Last edited by TomN; 07-24-2011 at 03:36 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-24-2011, 06:55 PM
TomN TomN is offline
<-----Needs moar liftz
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 1,125
Default Re: She stalled again >.<

any ideas?
__________________
1997 Ranger XLT
4.0 4X4 Lotta Mods.

2001 Ford Crown Victoria Police Interceptor. 4.6 V8

Quote:
Originally Posted by richarddhoward View Post
my truck will rape your Honda.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-24-2011, 07:18 PM
Fordzilla80 Fordzilla80 is offline
Welcome to FRF!
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 8,952
Default Re: She stalled again >.<

Have you checked/cleaned out your EGR valve? Maybe it's choking the engine.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-25-2011, 04:48 AM
TomN TomN is offline
<-----Needs moar liftz
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 1,125
Default Re: She stalled again >.<

i replaced it not even 6 months ago. I was thinking that DPFE sensor might have gotten wet at some point and killed it.
__________________
1997 Ranger XLT
4.0 4X4 Lotta Mods.

2001 Ford Crown Victoria Police Interceptor. 4.6 V8

Quote:
Originally Posted by richarddhoward View Post
my truck will rape your Honda.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-17-2011, 05:09 PM
Midwest Dually Midwest Dually is offline
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 15
Default Re: She stalled again >.<

I am having the same issue! My 94 Ext 4x4..

Cruising down the interstate with the AC on.. Died on me. This wasnt the first time. I sat on the roadside for 2 hours in the heat till someone finally stopped. Nice guy looked around at it with me, touched the air box, it was scalding while the intake was nice and cool. He unplugged my MAF and said he would follow me to town... Sure as heck it finally fired back up and stumbled and was under power, but made it to town. I hit the junk yard and picked up 2 more MAFs. Installed them, still same issue. I didnt want to go and pay the $100 for a new MAF to find out I was wrong.

When I purchased my Ranger last month, a few things made no sense to me. 1) There was no fan shroud on it, and 2) the AC connector to the compressor was disconnected. I plugged it back in, sealed the leak and recharged the air.

When I first had this issue, I replaced fuel pump, fuel strainer, fuel filter, fuel relay, fuel interia switch....

I am now dead in the water again.....
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
01 Ranger stalled while drive, wont start 20Ranger01 3.0 Vulcan Tech 7 08-09-2010 01:10 AM
01 4.0 stalled wont start ranger2001 General Tech 3 09-17-2009 02:20 PM