Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 06-06-2011, 06:45 PM
johnthanqueen johnthanqueen is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 5
Default 97 ranger 4.0 problems

ok 97 ranger 4.0 5spd 4x4 it is throwing a catalysy below threshold (i know what that is) but that is the only code and it has a slight skip (very slight) has new plugs and wires just put them on last week when it started also sometimes the air filter housing makes a weired humming sound? filter is new and clean???? got any thoughts
Reply With Quote
  #2  
Old 06-06-2011, 07:01 PM
johnthanqueen johnthanqueen is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 5
Default Re: 97 ranger 4.0 problems

i also just read a post that might be my problem....vaccum lines? think i could have a cracked or bad vaccum line? i have some either just didnt think about that.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-06-2011, 07:01 PM
richarddhoward richarddhoward is offline
Road Trippin' King!
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 5,010
Send a message via MSN to richarddhoward
Default Re: 97 ranger 4.0 problems

My filter hums...no idea why. It started when I put in a K&N drop in.

As for the slight skip, sounds like a bad connection on one of the wires or an improper gap on a plug. The catalyst below threshold I will have to look up. But it generally means that it isn't working properly. How many miles? It may be time for new O2 Sensors
__________________
97 Ranger - 4.0 V6 auto, 4wd, 31x10.5x15s Wild Country XTX Sport All Terrains, Warn locking hubs, Pioneer deck with iPod attachment, Snugtop Topper, K&N filter, scan gauge II, Hella 500 Lights, More parts coming, waiting for the paycheck to get bigger!

Truck built in loving memory of Norm Howard
Outcast Racing
PNW Crew!!!
Afterhours Clan!!
Quote:
Originally Posted by aaron_ariens View Post
I think Henry just shit himself
Quote:
Originally Posted by Radness View Post
Its kind of like that carnival game "Whack A Mole" but with guns! Haha
Reply With Quote
  #4  
Old 06-06-2011, 07:09 PM
johnthanqueen johnthanqueen is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 5
Default Re: 97 ranger 4.0 problems

128k miles i also just found another post about the hum they say it is the iac ??? thats the first time i have ever heard one doing that...plugs are gaped right wires are on tight and dielectric grease ends of wires..also i add seafoam every week.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-06-2011, 07:10 PM
richarddhoward richarddhoward is offline
Road Trippin' King!
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 5,010
Send a message via MSN to richarddhoward
Default Re: 97 ranger 4.0 problems

Quote:
Originally Posted by johnthanqueen View Post
128k miles i also just found another post about the hum they say it is the iac ??? thats the first time i have ever heard one doing that...plugs are gaped right wires are on tight and dielectric grease ends of wires..also i add seafoam every week.
I forgot the gasket in mine...lol So it could be, they are cheap. 35 bucks for an IAC

As for the miss, it could be your coil pack getting weak on one cylinder as well.
__________________
97 Ranger - 4.0 V6 auto, 4wd, 31x10.5x15s Wild Country XTX Sport All Terrains, Warn locking hubs, Pioneer deck with iPod attachment, Snugtop Topper, K&N filter, scan gauge II, Hella 500 Lights, More parts coming, waiting for the paycheck to get bigger!

Truck built in loving memory of Norm Howard
Outcast Racing
PNW Crew!!!
Afterhours Clan!!
Quote:
Originally Posted by aaron_ariens View Post
I think Henry just shit himself
Quote:
Originally Posted by Radness View Post
Its kind of like that carnival game "Whack A Mole" but with guns! Haha
Reply With Quote
  #6  
Old 06-06-2011, 07:14 PM
johnthanqueen johnthanqueen is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 5
Default Re: 97 ranger 4.0 problems

Quote:
Originally Posted by richarddhoward View Post
I forgot the gasket in mine...lol So it could be, they are cheap. 35 bucks for an IAC

As for the miss, it could be your coil pack getting weak on one cylinder as well.
i will go get a new coil pack tomorrow and sawp it and see what happens
Reply With Quote
  #7  
Old 06-07-2011, 07:16 AM
richarddhoward richarddhoward is offline
Road Trippin' King!
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 5,010
Send a message via MSN to richarddhoward
Default Re: 97 ranger 4.0 problems

Quote:
Originally Posted by johnthanqueen View Post
i will go get a new coil pack tomorrow and sawp it and see what happens
I wouldn't just throw parts at it, if it's a slight hiccup I'd leave it for now.
__________________
97 Ranger - 4.0 V6 auto, 4wd, 31x10.5x15s Wild Country XTX Sport All Terrains, Warn locking hubs, Pioneer deck with iPod attachment, Snugtop Topper, K&N filter, scan gauge II, Hella 500 Lights, More parts coming, waiting for the paycheck to get bigger!

Truck built in loving memory of Norm Howard
Outcast Racing
PNW Crew!!!
Afterhours Clan!!
Quote:
Originally Posted by aaron_ariens View Post
I think Henry just shit himself
Quote:
Originally Posted by Radness View Post
Its kind of like that carnival game "Whack A Mole" but with guns! Haha
Reply With Quote
  #8  
Old 06-07-2011, 03:29 PM
johnthanqueen johnthanqueen is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 5
Default Re: 97 ranger 4.0 problems

alright i just swapped out the coil pack with my buddys and it still has a slight skip every now and then??? i stopped on the way home a bought a new 02 sensor so once it cools down im gonna change it and see (upstream bank1) also cleaned the IAC but it still makes a loud humming sound every now and then.. checked with either for vaccum leaks and couldnt find any.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-07-2011, 03:56 PM
richarddhoward richarddhoward is offline
Road Trippin' King!
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 5,010
Send a message via MSN to richarddhoward
Default Re: 97 ranger 4.0 problems

Quote:
Originally Posted by johnthanqueen View Post
alright i just swapped out the coil pack with my buddys and it still has a slight skip every now and then??? i stopped on the way home a bought a new 02 sensor so once it cools down im gonna change it and see (upstream bank1) also cleaned the IAC but it still makes a loud humming sound every now and then.. checked with either for vaccum leaks and couldnt find any.
The IAC is 35 bucks, if it's stock, might as well change it. As for the skip, unless it really gets worse...I'd leave it alone
__________________
97 Ranger - 4.0 V6 auto, 4wd, 31x10.5x15s Wild Country XTX Sport All Terrains, Warn locking hubs, Pioneer deck with iPod attachment, Snugtop Topper, K&N filter, scan gauge II, Hella 500 Lights, More parts coming, waiting for the paycheck to get bigger!

Truck built in loving memory of Norm Howard
Outcast Racing
PNW Crew!!!
Afterhours Clan!!
Quote:
Originally Posted by aaron_ariens View Post
I think Henry just shit himself
Quote:
Originally Posted by Radness View Post
Its kind of like that carnival game "Whack A Mole" but with guns! Haha
Reply With Quote
  #10  
Old 06-07-2011, 04:34 PM
Redneckstone Redneckstone is offline
Welcome to FRF, & enjoy!

 
Join Date: Oct 2009
Posts: 5,110
Default Re: 97 ranger 4.0 problems

hooting was IAC also if you have the plastic intake the o-ring gasket is a bitch to order and you can get from the dealer. most aftermarket places only show the paper gasket which will not work.

also on the air filter hooting, alot of Fram and K&N filters the rubber around the filter is to thin and doesnt seal. switch back to a motorcraft filter or WIX and it will solve that problem

----------

I had my coil pack go out around 130,000 also in 50k I have had 2 sets of wires the motorcraft set cracked on 2 plugs and was shorting out on the manifolds at about 35k on them.

----------

whats the actual code are you throwing?
__________________
2000 Ford Ranger XLT 4x4 Offroad, 4.0L ext cab, Converted to Manual M5OD-R1HD.
_____________
33x13.50 Toyo M/T, 15x10, Body Lift, Rebuilt OHV, JBA headers, Hurst shifter, Warn VR10000-s, Class 1 bars, Belltech Shackles, Mustang GT rear disc, Level II hooks, Modded rear hitch, Custom front hitch, Level II Blue seats and black console, Explorer IRS rear cover, Extang fulltilt, Leer Cap Yakima Roof Rack, Cobra 29 with firestik stake mount, Scangauge II
Few mods
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
02 ranger 3.0 problems please help 02Edge3point0 3.0 Vulcan Tech 2 05-18-2011 10:14 AM
Problems with my ranger. HELP!!! clarkal15 General Ford Ranger Discussion 2 02-18-2011 04:37 PM
Problems with my 99 Ranger gradypf 4-Cylinder Tech 5 09-09-2010 04:47 PM
'94 Ranger problems 94rangerguy Drivetrain Tech 1 08-03-2010 05:28 PM
93 Ranger 4.0 problems 93ranger4 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 6 07-11-2010 07:42 PM