Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > Engine Tech Forum > 6-Cylinder Tech > 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech
Forgot Password? Join Us!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 11-25-2013, 06:13 PM
Another old fart
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 3,226
Default PO1151 O2 sensor code

On my 2000 Ranger 4X4 4.0L OHV, auto now that I replaced the fuel fill pipe & the fuel fill & vent hoses & fixed the fuel sender I was able to make 2 of the 4 CEL codes go away (PO455, & PO460). I still have P1000, OBD II monitor/ drive cycle test not complete, & P1151, heated O2 sensor bank 2, sensor 1 switch point indicates lean. I already checked the plug connector to the drivers side O2 sensor & it looks ok, no damage or corrosion. Any ideas, or recommendations on where to go or what to check next?.
TIA, Mike.
__________________
2000 Ranger Extd Cab XLT, 4X4 Off Road, 4.0L, Auto, L/S 8.8 - 4.10's, PW, PL, PM, Cruise, Tilt, Bucket Seats, & Shorty Console (My DD)
Mods; Throttle cable, OHC, Bug Shield, Vent Visors, Bed Rails, Mustang dome light, Carpeted Floor Mats, radio trim panel w/dual fog light switches, 4.0L emblems, color matched Ford oval, 06 p.m., lighted visors, Step bars, 76 Cobra II hood scoop, blacked out hood, 01 f/e end swap, air box mod, grille lights, cab visor, tailgate light bar.
69 Mustang (project)

Last edited by Mike69; 11-25-2013 at 06:15 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-26-2013, 05:51 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 29
Default

I have the same problem getting codes for all o2 sensors. Replaced all three but still showing lean codes. I'm befuddled. Checked all wiring for sensors and I'm still scratching my head
Reply With Quote
  #3  
Old 11-26-2013, 06:05 PM
Mach 1 Driver
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 5,144
Default Re: PO1151 O2 sensor code

Quote:
Originally Posted by DangerRanger313 View Post
I have the same problem getting codes for all o2 sensors. Replaced all three but still showing lean codes. I'm befuddled. Checked all wiring for sensors and I'm still scratching my head
Ever think you actually ARE running lean?

Check for leaks around the typical places. Too much air after the MAF can cause a lean condition.
__________________
Curent 2003 Ford Mustang Mach 1 owner - Build Thread for her: Logan's 2003 Mach 1

Former 2003 Ford Ranger owner - Build Thread for her: Project Budget Buster
Reply With Quote
  #4  
Old 11-26-2013, 08:40 PM
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 2,770
Default Re: PO1151 O2 sensor code

Correct protocol for fixing is to always fix the lowest # DTC first, so start with the P1000.
__________________
2004 Ranger FX4 Level II, Sonic Blue
Reply With Quote
  #5  
Old 11-26-2013, 10:32 PM
Not as smart as I think
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 251
Default Re: PO1151 O2 sensor code

Try re-setting the codes and start fresh.
__________________
2001 Ford Ranger with the flare sides. 4x4 with a 4.0 engine. The only thing I did so far is: F/R Brakes, rotors, drums, F/R shocks, tires, bed cap, cone filter, hanger/shackles, F/P wheel bearing, upper control arm, lower ball joint, filler neck, fuel filter and DPFE sensor, muffler, sway bar links and spark plugs!
Reply With Quote
  #6  
Old 11-27-2013, 03:40 AM
Mach 1 Driver
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 5,144
Default Re: PO1151 O2 sensor code

Quote:
Originally Posted by cowboybilly9mile View Post
Correct protocol for fixing is to always fix the lowest # DTC first, so start with the P1000.
The P1000 code is actually just letting you know that the OBD-II monitor testing isn't complete yet.

AKA - You haven't driven enough in varying conditions for the system to perform it's 'self check'.

My guess is he has been disconnecting the battery over & over - so the system hasn't been able to get a full test cycle in yet. Should be gone within a week of normal driving.

It's nothing to worry about - in fact, it's showing the system is working as it was designed.
__________________
Curent 2003 Ford Mustang Mach 1 owner - Build Thread for her: Logan's 2003 Mach 1

Former 2003 Ford Ranger owner - Build Thread for her: Project Budget Buster
Reply With Quote
  #7  
Old 11-27-2013, 03:41 AM
Mach 1 Driver
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 5,144
Default Re: PO1151 O2 sensor code

***Double Post for some Reason***
__________________
Curent 2003 Ford Mustang Mach 1 owner - Build Thread for her: Logan's 2003 Mach 1

Former 2003 Ford Ranger owner - Build Thread for her: Project Budget Buster
Reply With Quote
  #8  
Old 11-27-2013, 04:42 AM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 29
Default

I just installed a K&n intake system, yesterday. I'm changing tps and maf this weekend then ill clear codes and see. And no I don't feel like she's running lean, but I do have a bounce in Rpms after start up like 500-1500 for about 5 mins. Changed out pcv but still does it
Reply With Quote
  #9  
Old 11-27-2013, 09:10 AM
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 2,770
Default Re: PO1151 O2 sensor code

Quote:
Originally Posted by Logan03CO View Post
The P1000 code is actually just letting you know that the OBD-II monitor testing isn't complete yet.

My guess is he has been disconnecting the battery over & over - so the system hasn't been able to get a full test cycle in yet. Should be gone
This would be true, he needs to clear DTC's then go for a drive, a full duty cycle, engine fully cold to warm and in motion for maybe 5 miles. My guess would be he's clearing DTC's and starting it, but not executing a full duty cycle, and it's not gonna like that. It's conceivable that he may have not further DTC'S and he's done, woot woot!
__________________
2004 Ranger FX4 Level II, Sonic Blue
Reply With Quote
  #10  
Old 11-27-2013, 10:01 AM
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 5,412
Default Re: PO1151 O2 sensor code

3 lean codes means the o2 sensors work

A single o2 heater code means either the connection or the senser is bad.

----------

Quote:
Originally Posted by DangerRanger313 View Post
I have the same problem getting codes for all o2 sensors. Replaced all three but still showing lean codes. I'm befuddled. Checked all wiring for sensors and I'm still scratching my head
If you are getting heater codes for all the sensors then your HEGO fuse blew.

----------

Please only use actual code #"s from now on......
__________________
2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 113k.(6/5,2014) For-Sale.

Current project: 2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 135k(purchase price $1,350)needs an engine. I think a timing chain skipped. No rust or dents, needs a compound. UPDATE: I bought a 4.0 out of a 2009 Ranger 4x4, 87k for $800 Just waiting to get the swap done.
Reply With Quote
  #11  
Old 11-27-2013, 10:28 AM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 29
Default

Where can I find the hego fuse.
Reply With Quote
  #12  
Old 11-27-2013, 10:33 AM
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 5,412
Default Re: PO1151 O2 sensor code

Quote:
Originally Posted by DangerRanger313 View Post
Where can I find the hego fuse.
Post the actual code #'s
__________________
2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 113k.(6/5,2014) For-Sale.

Current project: 2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 135k(purchase price $1,350)needs an engine. I think a timing chain skipped. No rust or dents, needs a compound. UPDATE: I bought a 4.0 out of a 2009 Ranger 4x4, 87k for $800 Just waiting to get the swap done.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-27-2013, 10:38 AM
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 2,770
Default Re: PO1151 O2 sensor code

How does the HEGO fuse have anything to to with the OP's issue?
__________________
2004 Ranger FX4 Level II, Sonic Blue
Reply With Quote
  #14  
Old 11-27-2013, 10:48 AM
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 5,412
Default Re: PO1151 O2 sensor code

I don't think it does. I was throwing it out when they mentioned "heater". Also I am not sure what codes the jacker is getting. What engine does he have? Is he getting o2 heater codes or lean codes ?
__________________
2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 113k.(6/5,2014) For-Sale.

Current project: 2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 135k(purchase price $1,350)needs an engine. I think a timing chain skipped. No rust or dents, needs a compound. UPDATE: I bought a 4.0 out of a 2009 Ranger 4x4, 87k for $800 Just waiting to get the swap done.

Last edited by modelageek; 11-27-2013 at 11:17 AM.
Reply With Quote
  #15  
Old 11-27-2013, 11:10 AM
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 5,412
Default

Quote:
Originally Posted by Mike69 View Post
On my 2000 Ranger 4X4 4.0L OHV, auto now that I replaced the fuel fill pipe & the fuel fill & vent hoses & fixed the fuel sender I was able to make 2 of the 4 CEL codes go away (PO455, & PO460). I still have P1000, OBD II monitor/ drive cycle test not complete, & P1151, heated O2 sensor bank 2, sensor 1 switch point indicates lean. I already checked the plug connector to the drivers side O2 sensor & it looks ok, no damage or corrosion. Any ideas, or recommendations on where to go or what to check next?.
TIA, Mike.
1151 indicates an intake manifold leak or a slow o2 sensor.

----------

Quote:
Originally Posted by DangerRanger313 View Post
Where can I find the hego fuse.
You have no SIG. You wouldn't answer questions and you are jacking.
__________________
2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 113k.(6/5,2014) For-Sale.

Current project: 2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 135k(purchase price $1,350)needs an engine. I think a timing chain skipped. No rust or dents, needs a compound. UPDATE: I bought a 4.0 out of a 2009 Ranger 4x4, 87k for $800 Just waiting to get the swap done.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2001 4.0 L o2 sensor code bburgwin01 4*4 4.0 General Tech 9 11-10-2013 02:04 AM
O2 sensor check engine code Kemaro307 4-Cylinder Tech 19 03-05-2013 04:23 AM
Code 214 / CMP Sensor ????? rjexpress 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 0 08-23-2012 08:36 PM
code 44,passenger crash sensor mounting Anvil02 Electrical Tech 3 05-05-2012 06:21 PM
1151 code (Bank 2 sensor 1) ? Rj 1 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 2 02-09-2010 01:02 PM



Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.