Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > Engine Tech Forum > 6-Cylinder Tech > 3.0 Vulcan Tech
Forgot Password? Join Us!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 09-28-2011, 08:53 AM
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 9
Angry sputtering when i accelerate !!!! tried everything

well im 4 days without my truck cause i dont wanna cause any damage it starts and idles fine but when u put in gear and try to accelerate it sputters it does get up to speed just slowly and feels like its gunna shake apart iv changed fuel filter coil pack mass air flow egr valve iv checked my plugs and wires and vacum lines i just checked the fuel pressure and its 10 psi not running and 65 while its idling no idea what to do next it is a 98 3.0 4x4 175,000 ran great till last fri when this all started it started only sputtering a lil and it got worse way quicker any info would help thanx
Reply With Quote
  #2  
Old 09-28-2011, 09:31 AM
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 6
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

clogged cats.

----------

or fuel pump?? just a suggestion
Reply With Quote
  #3  
Old 09-28-2011, 09:35 AM
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 9
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

i was thinking clogged cats think pressure testing the fuel eliminates the fuel pump
Reply With Quote
  #4  
Old 09-28-2011, 09:43 AM
Blinded by the light
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,674
Send a message via AIM to FireRanger
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

What does the fuel pressure do when you bring the RPM up?
__________________
(Formerly)
FireRanger
2003 Edge 4.0 4wd

How to: Aux light wiring, relays, & fuses
Info: 300+ intake threads here on FRF
Info: HID Projectors
How To: NO HEAT Troubleshooting Guide
Reply With Quote
  #5  
Old 09-28-2011, 09:57 AM
TTB man
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 1,923
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

Have any white smoke out the exhaust pipe?
__________________
1993 Ford Ranger Ext. Cab | stepside | 4x4 | 4.0L | Lifted | 35" BFG KM2s | MT Classic IIs | Dana 35/Disc 8.8 with 4.56's | Duals | Etc

RIP JASON
Reply With Quote
  #6  
Old 09-28-2011, 11:19 AM
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 6
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

[QUOTE=gixxerjosh;568239]i was thinking clogged cats think pressure testing the fuel eliminates the fuel pump[/QUOTE


but u also gotta remember that there are different ranges in a fuel pump like an rc truck..

----------

it may have good fuel pressure at an idle but when you give it gas its supose to push more fuel through... it happend on my big truck, it was backfiring through the intake.
Reply With Quote
  #7  
Old 09-28-2011, 12:52 PM
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 9
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

I.reved it up with the gauge on and it didn't go up to much but reving it up it fine its once I put it in gear and let off the clutch and try to accelerate that it sputters
Reply With Quote
  #8  
Old 09-28-2011, 01:16 PM
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 9
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

And no smoke coming from tail pipe
Reply With Quote
  #9  
Old 09-28-2011, 01:39 PM
Blinded by the light
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,674
Send a message via AIM to FireRanger
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

The fuel pressure should remain fairly steady. It can drop down to I think the upper 40's under heavy load / high rpm. It shouldn't be going higher. So it sounds like the fuel pump and pressure regulator is working just fine. You've also replaced basically everything else I would have suggested you check. Not sure where to go from here.
__________________
(Formerly)
FireRanger
2003 Edge 4.0 4wd

How to: Aux light wiring, relays, & fuses
Info: 300+ intake threads here on FRF
Info: HID Projectors
How To: NO HEAT Troubleshooting Guide
Reply With Quote
  #10  
Old 09-28-2011, 02:08 PM
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 9
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

Yea I'm completely stumped!! Going to try some dry gas and have the check engine light checked now that I put the egr valve on. If those don't work I guess ill have to put it in a shop which I hate to do cause there just gunna dick around and waste my damn money like I already have been
Reply With Quote
  #11  
Old 09-29-2011, 05:27 AM
Ford Tough
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 324
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

[QUOTE=changetodanger;568234]clogged cats.

x2
__________________
2000 Ford Ranger XLT EXT Cab, 3.0 V6 Flex Fuel, Automatic, Drop in Spectre Airfilter, 1 Catalytic Converter, SI/SO Flo Pro Original Muffler with dual exhaust, dual chrome tips at 45 degree angles and more
Reply With Quote
  #12  
Old 09-29-2011, 05:36 AM
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 6
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

Quote:
Originally Posted by gixxerjosh View Post
I.reved it up with the gauge on and it didn't go up to much but reving it up it fine its once I put it in gear and let off the clutch and try to accelerate that it sputters
sounds like cats then... my tranny just went out this morning so lol i have some major problems with mine as of this morning lol
Reply With Quote
  #13  
Old 09-29-2011, 08:33 AM
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 9
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

Looks like I need to cut my rear cat off so I can get to the front one
Reply With Quote
  #14  
Old 09-29-2011, 09:01 AM
"Give Her the Biscuits"
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 410
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

I didn't see it above but have you replaced your IACV? My 2.5L did the same thing, threw a code & would barely start i had to rev it to keep it going. For the $40 part it'd be worth a shot, either that I think point to the cats.
__________________
SOLD: 1997 Ford Ranger STX 4x4

Current:LIFTED 1995 Ford F150 351W 4x4

WINTER BEATER: BLACK 2000 FORD EXPLORER LIMITED AWD 5.0L V8
Reply With Quote
  #15  
Old 09-29-2011, 09:19 AM
Blinded by the light
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,674
Send a message via AIM to FireRanger
Default Re: sputtering when i accelerate !!!! tried everything

That should only effect it at idle. His is the opposite. Fine at idle, craps under power.
__________________
(Formerly)
FireRanger
2003 Edge 4.0 4wd

How to: Aux light wiring, relays, & fuses
Info: 300+ intake threads here on FRF
Info: HID Projectors
How To: NO HEAT Troubleshooting Guide
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hesitation when I accelerate red87xlt 2.9 Liter Tech 15 09-20-2013 07:34 PM
buzzing when i accelerate ? gatsy92 Interior Tech 8 11-30-2012 04:23 PM
Sputtering question?? relapssranger 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 0 06-26-2011 08:55 PM
sputtering sound snipes040 3.0 Vulcan Tech 0 05-07-2011 04:20 PM
Wont accelerate at all raullj 3.0 Vulcan Tech 9 09-25-2010 12:41 PM



Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.