Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > Engine Tech Forum > 6-Cylinder Tech > 3.0 Vulcan Tech
Forgot Password? Join Us!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 08-04-2011, 06:02 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 16
Default 2000 Ranger, runs rough

This is my first post, but here it goes, Ive searched and searched.

Got a 2000 Ford Ranger with the 3.0. I put a tank of good gas in it (non ethanol) All of a sudden its hard starting, rough idling, backfiring under acceleration... has new plugs and wires. It is not throwing any codes, could it be the famous cam sync and sensor not sure about the "death chirp" Ive thought ive heard it but not sure.. it has 180k. Planning on a full scale cleaning of everything I can. Kind of sounds like im running on 5 cylinders or a diesel.

Questions

Could it be cam sync and sensor ?

Could it be Fuel filter related ? (to me highly unlikely)

What else could it be ? I'm thinking sensor related

Thanks for your time.
__________________
2000 Ford Ranger 3.0 FF V6, auto. 2wd

30 x 9.50 Tires, MT 15x10 wheels

Stock otherwise, for now
Reply With Quote
  #2  
Old 08-04-2011, 06:39 PM
Ford Ranger Owner
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 50
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

check and make sure your wires are in the correct firing order,, sounds like a crossed wire which would cause all of your symptoms
__________________
1996 ranger with 2003 splash bed and 2010 front clip. Fully bagged and layed out. 4 link rear suspension . 18" wheels and alot more to do. Going to welding shop to get shaved up nice and clean.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-04-2011, 07:09 PM
We'll fix 'er up.
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 953
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

firing order

__________________
2000 Ford Ranger (gen 4), XLT 4x4 OFF-ROAD package, 4:10's, Powerdome Hood, LOTS of mods.
Add me on facebook
Reply With Quote
  #4  
Old 08-04-2011, 07:12 PM
Ford Ranger Owner
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 50
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

so your wires are in the correct locations and still running rough?
__________________
1996 ranger with 2003 splash bed and 2010 front clip. Fully bagged and layed out. 4 link rear suspension . 18" wheels and alot more to do. Going to welding shop to get shaved up nice and clean.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-04-2011, 08:58 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 16
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

will have more info tomorrow.. truck is at work.
__________________
2000 Ford Ranger 3.0 FF V6, auto. 2wd

30 x 9.50 Tires, MT 15x10 wheels

Stock otherwise, for now
Reply With Quote
  #6  
Old 08-04-2011, 09:01 PM
I am THE Hank Hill.
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1,085
Send a message via AIM to Jimmeh
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

Quote:
Originally Posted by 00 FlareSide Ranger View Post
firing order

That little box with the numbers on it, is that the order of the coil pack? Just curious...Gonna make sure I hook mine up correctly too as I noticed an idling issue with mine after doing new plug wires.
__________________
92 Ford Ranger Supercab XLT 4X4.
Not a ton done to it, but it's nowhere near finished
05 Chevy Silverado 1500 W/T 4X4
Way too much done to list and it's also not even close to done

"The only woman I'm pimping from now on is Sweet Lady Propane. And I'm tricking her out all over this town."

Last edited by Jimmeh; 08-04-2011 at 09:04 PM.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-05-2011, 05:53 AM
We'll fix 'er up.
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 953
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

yes it is the coil pack, configured mine to this and it runs perfectly
__________________
2000 Ford Ranger (gen 4), XLT 4x4 OFF-ROAD package, 4:10's, Powerdome Hood, LOTS of mods.
Add me on facebook
Reply With Quote
  #8  
Old 08-05-2011, 02:54 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 16
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

its wired correctly, Im going to get new plugs and wires, the shop supposedly changed the plugs but didnt change the wires, looked like they just cleaned the outside of the wires. I can pull 1,2, and 6 off of the coil (not at same time) and there is no change in how it runs. All this started when we had a thunderstorm I went through some water, not enough to hit the air filter. It drove fine then next morning the hard starting and rough running started. I can unhook the MAF and the next one up the intake with no change either. Is there a fuse or fusible link for any of the electronics.

This is my first Ford, Im a little lost,
__________________
2000 Ford Ranger 3.0 FF V6, auto. 2wd

30 x 9.50 Tires, MT 15x10 wheels

Stock otherwise, for now
Reply With Quote
  #9  
Old 08-05-2011, 04:51 PM
Ford Tough
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 280
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

Maybe your coil pack is bad?
Reply With Quote
  #10  
Old 08-05-2011, 05:34 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 16
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

its getting spark to those cylinders.. might try to find one to check it out.
__________________
2000 Ford Ranger 3.0 FF V6, auto. 2wd

30 x 9.50 Tires, MT 15x10 wheels

Stock otherwise, for now
Reply With Quote
  #11  
Old 08-05-2011, 06:27 PM
We'll fix 'er up.
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 953
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

maybe hook up an obd-II scanner to see if there is any stored codes, the engine light bulb could be burnt out. or the previous owner removed it. it's always a possibility, i did have similar issues when my wires were bad.

EDIT: while you're at it pick up a 3 or 4 dollar bottle of fuel injector cleaner. then throw that in when you have a 1/4 of a tank.
__________________
2000 Ford Ranger (gen 4), XLT 4x4 OFF-ROAD package, 4:10's, Powerdome Hood, LOTS of mods.
Add me on facebook
Reply With Quote
  #12  
Old 08-05-2011, 09:37 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 16
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

yea i was thinking that... ill see if a code shows up and post here
__________________
2000 Ford Ranger 3.0 FF V6, auto. 2wd

30 x 9.50 Tires, MT 15x10 wheels

Stock otherwise, for now
Reply With Quote
  #13  
Old 08-16-2011, 02:17 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 16
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

Ok had to figure out why the OBD port wasnt geting power, stupid fuse, It had codes... lots and lots of codes

P1400 EGR Low power
P0302 Misfire
P0306 Misfire
P0113 Pending IAT sensor
P0301 Pending Misfire
P0305 Pending Misfire

The misfires i was causing as well as the IAT.. So I cleared them and here is what I got.

P1400 everytime
P0353 just once...

So by this is it the EGR or is it a problem with the circuit going to it ?

----------

or is it the DPFE sensor???
__________________
2000 Ford Ranger 3.0 FF V6, auto. 2wd

30 x 9.50 Tires, MT 15x10 wheels

Stock otherwise, for now
Reply With Quote
  #14  
Old 08-19-2011, 12:48 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 16
Default Re: 2000 Ranger, runs rough

finally fixed

New DPFE sensor
Coil
Plugs
Wires

Each piece helped a little.... now going to change fuel filter, change the oil and give it a bath.

Thanks to all you guys help
__________________
2000 Ford Ranger 3.0 FF V6, auto. 2wd

30 x 9.50 Tires, MT 15x10 wheels

Stock otherwise, for now
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
90 ranger 2.9L Loses oil pressure and runs rough dksob81 2.9 Liter Tech 1 04-15-2011 08:09 AM
87 ranger 2.9 runs rough when warm mossyoakranger99 General Tech 5 12-08-2010 09:33 AM
Ranger runs rough wedge 4-Cylinder Tech 0 08-16-2010 11:17 AM
ranger runs rough smokes alot here and there 94 Ranger 3.0 Vulcan Tech 10 05-10-2010 04:46 PM
1998 Ford Ranger runs rough with sulfur smell? Michael K General Ford Ranger Discussion 1 01-01-2009 12:57 PM



Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.