Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 10-28-2009, 03:56 AM
eibbor697 eibbor697 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Post no start

hi everyone, i had an issue with my 91 3.0 this morning while driving the engine decided to shut off, slowly decreasing in RPM, then just shut off. all the lights are still on and it cranks fine and acts like it wants to start, and once i got it to start and then i pushed the gas and it died again, i dont know what would cause that, any help would be great! thank you.
__________________
91 3.0 Ranger (the box)
stock
Reply With Quote
  #2  
Old 10-28-2009, 05:12 AM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

Fuel related. Can you smell gas? Leak? You have gas in tank? Completly clogged fuel filter(not likely).fuel pump, fuel regulater? Fuel relay? When you turn the key on. Can you hear the fuel pump turning on
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #3  
Old 10-28-2009, 05:22 AM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

I reread your post. If the timing belt snaps(if you have one) on my truck it dies instantly and when you go to start it it will crank but that's is all
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
  #4  
Old 10-28-2009, 06:48 AM
eibbor697 eibbor697 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Default

im not sure if i have a timeing belt but it would start up for a second and then just die again, i was thinking it could be the fuel filter or pump, but i was reading another post and it seems like the ignition module. any thoughts on that?
__________________
91 3.0 Ranger (the box)
stock
Reply With Quote
  #5  
Old 10-28-2009, 07:03 AM
modelageek modelageek is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 6,257
Default

I am not sure about ignition module so I will not comment on that . I would check for the obois cheap stuff first . I mentioned this in my other post but you did not answer. when you turn the key to the on position can you hear the fuel pump start up ...you might want to take the gas cap off. Do you have a spark. Distributer cap rotor? gas? as you are trying to crank it I would think you should smel some gas?
__________________
2004 Ext Cab, 4WD, 4.0, Auto, 154k. (4.0 engine is out of a 2009 Ranger w/96k) ( as of 7/1/2017)

2004 Ranger, Ext Cab, 2WD, 3.0, 5 speed , 4WABS, crank windows, no cruise, Edge 116k.(6/5,2014) (SOLD).
1999 Ford Ranger, Reg Cab, 2.5, 5 speed, 2WD, no AC, 150k (SOLD).
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Random no start. jgrasty7 3.0 Vulcan Tech 32 11-01-2011 12:20 PM
Won't Start with the key lukeylikadonut Electrical Tech 5 06-12-2010 08:50 AM
97 4.0 will not start sometimes SMOKEY MNT. ROB 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 2 10-23-2009 04:52 PM
94 with 4.0 want start Gene 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 4 08-23-2009 08:46 PM
Won't start 95 flossin' General Tech 3 05-16-2009 02:05 PM