Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > Engine Tech Forum > 6-Cylinder Tech > 3.0 Vulcan Tech
Forgot Password? Join Us!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 05-19-2011, 05:44 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 15
Default wont run right after head gasket replacement

ok so i had a blown head gasket so i pulled it down and replaced them. This is on a 99 ranger 3.0. now ive got it all back together and it runs but runs rough. when i give it gas in park it backfires and blows the DPFE hose off and then when i rev it with the hose off it blows a little fire out of the tube. It will rev up in park or neutral but when i put it in gear it stumbles real bad under a load. When i try to rev it in gear it just acts like it wont take the gas. i can hold it to the floor and it will only rev to like 1500rpm's (just guessing on that #) I had my friend hook his snap-on scanner up to it and it wont detect anything, he looked at the oxygen sensors and the MAF sensor to make sure they were doing what they were supposed to. I pulled all the plugs out (They were brand new-only about 20 min idleing run on them) was cylinders 1,2,3 (passenger side front to back) were still almost brand new looking porcelin was still white. Cyl 4 (driver side front) was BLACK and cylinder 5 (Driver side middle), and cylinder 6 (driver side rear) looked like my old plugs that i pulled out that had about 50,000 miles on them. I have checked and rechecked all my vaccuum lines and ground straps and they are all correct.. Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 05-19-2011, 06:41 PM
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 831
Default Re: wont run right after head gasket replacement

I'm 99% sure its your firing order. The diagram in the Hayne's manual I have is wrong. Clean off the top of the coil and make sure the wires are on according to how the coil is marked.
__________________
22 and counting...
Reply With Quote
  #3  
Old 05-20-2011, 04:46 AM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 15
Default Re: wont run right after head gasket replacement

Ok I will double check the firing order this evening
Reply With Quote
  #4  
Old 05-20-2011, 06:59 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 15
Default Re: wont run right after head gasket replacement

Got it. Thanks wvcat. The manual is wrong. I cleaned the top of the coil pack off and followed the numbers there and it fired up and ran good. Thanks again.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-20-2011, 07:30 PM
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 831
Default Re: wont run right after head gasket replacement

Your welcome...been there done that...glad to help out.
__________________
22 and counting...
Reply With Quote
  #6  
Old 05-23-2011, 05:41 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 15
Default Re: wont run right after head gasket replacement

Just when i thought i had it fixed..... I drove it a little bit this weekend and it ran great, so i decided ide drive it to work this morning. Mind you this is 4:15 am. Halfway to work it started missing like crazy and cut off on me. I was able to get it back started and limp it anout 1/4 mile up the road to a hotel. I had to be at work so i went back and got the truck later on a trailer. Did a compression test and a big fat ZERO on cylinder #5. WTF............. Hopefully its just a broken valve spring so i dont have to pull the head back off. Seems like i cant win for losing.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-23-2011, 06:19 PM
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 831
Default Re: wont run right after head gasket replacement

Good luck I hope its something simple...
__________________
22 and counting...
Reply With Quote
  #8  
Old 05-23-2011, 06:41 PM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 15
Default Re: wont run right after head gasket replacement

Me too. Sucks cause its on the driver side so the upper intake has to come off again. But im going to hope that when i pull off the valve cover i see something. I dont want to have to pull the heads again.
Reply With Quote
  #9  
Old 05-23-2011, 07:51 PM
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 831
Default Re: wont run right after head gasket replacement

For it to have zero compression a valve is open or a hole in a piston. I would guess either the keepers came off the valve spring, a spring broke, or the stem is seized in the valve guide.
__________________
22 and counting...
Reply With Quote
  #10  
Old 05-26-2011, 08:28 PM
Learning to use the forums
 
Join Date: May 2011
Posts: 7
Default Re: wont run right after head gasket replacement

Haha I did the same exact thing!
__________________
stock 2000 2wd 3.0 flex fuel. 2 12" kicker comps 1000 watt kenwood amp with alpine radio .
Reply With Quote
  #11  
Old 05-27-2011, 02:31 AM
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 15
Default Re: wont run right after head gasket replacement

Took it apart yesterday and a valve spring is broken. Going to replace them all while I have it apart.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Need some Help ( Truck wont run under WOT ) blackstangt70 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 6 05-01-2011 04:49 PM
HELP head gasket and wont start mikeskypeck01 4-Cylinder Tech 0 11-30-2010 03:45 PM
Head gasket replacement stanner 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 1 11-06-2010 04:45 PM
head gasket talkington 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 0 08-02-2010 03:04 PM
1994 wont run madmax 3.0 Vulcan Tech 4 08-15-2009 11:26 PM



Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.