Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #16  
Old 02-26-2011, 12:31 PM
PMoreau PMoreau is offline
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 17
Default Re: Oil in coolant, coolant in oil. Doing head gasket job on 1995 3.0

The 3.0 was real common, and a real tough engine, you'll be able to find a donor if it comes to it.
Reply With Quote
  #17  
Old 02-26-2011, 02:47 PM
Tommy2 Tommy2 is offline
Ford Pickup
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 102
Default Re: Oil in coolant, coolant in oil. Doing head gasket job on 1995 3.0

I think I was getting panicky over nothing...Thankfully.. I put about 100 miles or so on the truck in the last day or 2, and the oil level looks fine.

I don't think it actually dropped at all.. It just looked a little funny checking it when I had a cold motor, started it for about 2 minutes, then killed it. Might have looked a little lower from the stance of how the truck was parked and a little slushy from water separation.

I'll change the oil in the next few hundred miles once I'm sure all is ok.

Just a little on edge with all the work I've put in the truck.. Would hate to have to change motors now. Especially since this one only has 70xxx miles on it.

I got a P0402 code today.. From googling it looks like the silver sensor with 2 lines going to it on the driver side of the intake. Truck still runs perfect. I'll just grab another next time I'm in the junkyard.
Reply With Quote
  #18  
Old 11-22-2011, 03:52 PM
CapnCorbett CapnCorbett is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 8
Default Re: Oil in coolant, coolant in oil. Doing head gasket job on 1995 3.0

Okay im new to forums in general. So i hope anybody and everybody can see this and HELP ME OUT!!!! One day i lost half my power, but it was still running fine (not spitting and sputtering). Smelled antifreeze burning everytime i drove it, using up antifreeze like hell. bought some stop leak and was flushing out the radiator to do it, on my 6th flush of the brownest nastiest shit out of it i was running it to get it up to temp. and realized there was "choclate pudding" in my intake hose. The oil mixed with the antifreeze/water and raised the oil level, filled the valve covers, and blasted through the vent hose into my intake. all the way up the dipstick

----------

I already took everything off, down to the pistons. heads, upper lower intake exhaust obviously, and my gaskets look fine on all gaskets so far. Ive looked through all these forums and everybody says "probably head or intake gasket" well apparently its not. One engine guy said it might be the waterpump/timing belt cover. I didnt know coolant ran through this but I need to know if i should keep tearing it apart and HOPEFULLY find the problem or junk it becasue the bearings are all screwed up anyway friom the antifreeze. That is just a rediculous amount of gunky oil it has to be something big. but i cant find it...
__________________
2000 XLT 4x4 Ext. Cab. 3.0
(stock)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 ranger losing coolant, in oil...HELP mi66stang 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 10 11-23-2011 12:33 PM
Coolant in oil expidition200 2.9 Liter Tech 2 11-15-2010 07:56 AM
chugging idle... recent head gasket job haggisbasher 3.0 Vulcan Tech 3 04-25-2010 05:44 PM
Coolant in the engine oil jeepnphreak 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 2 02-17-2010 07:38 PM
Coolant in the engine oil jeepnphreak 4-Cylinder Tech 0 02-17-2010 04:28 PM