Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 12-18-2010, 03:53 PM
fomospede fomospede is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 2
Default 3.0 bank1 lean code please help

ok my ranger 3.0 flex 220k has progressively lost power over the past few months
and started with a lean misfire code that has developed into a bank1 lean code 0171 i think
what i have done so far
fuel pump and filter
new fomoco injectors
sprkplugs and wires
new timing chain
took heads off lapped all valves
compression is at 140 150 psi
today i cleaned the airflow meter
and shot starting fluid everywhere and cannot find a vacuum leak
please any suggestions would be greatly appreciated??

this starts up and idles smooth and takes the gas good but just bogs when you try to accelerate
Reply With Quote
  #2  
Old 12-23-2010, 08:48 AM
anchorshot anchorshot is offline
Keep It Simple Stupid
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 311
Default Re: 3.0 bank1 lean code please help

I had the same error code you are getting. I tried replacing air filter, cleaned MAF, cleaned IAC, replaced plugs and wires. But it wasn't until I replaced the coil pack that my issue went away.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-24-2010, 08:36 AM
fomospede fomospede is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 2
Default Re: 3.0 bank1 lean code please help

well after doing alot of work
i removed the y pipe plasma cut open the converters and gutted them and rewelded shut, leaving the last 2 in line
that being said my truck has never ran this good
and it still passed the state inspection
how did i figure it out?
while talking to a ford tech he mentioned that there should be no more than 4 psi at the upstream oxy sensor location mine read 6psi
im at 220k and now thinking 400k is possible!
Reply With Quote
  #4  
Old 01-29-2011, 07:45 AM
blueranger1801 blueranger1801 is offline
Ford Pickup
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 119
Send a message via AIM to blueranger1801
Default Re: 3.0 bank1 lean code please help

Quote:
Originally Posted by fomospede View Post
well after doing alot of work
i removed the y pipe plasma cut open the converters and gutted them and rewelded shut, leaving the last 2 in line
that being said my truck has never ran this good
and it still passed the state inspection
how did i figure it out?
while talking to a ford tech he mentioned that there should be no more than 4 psi at the upstream oxy sensor location mine read 6psi
im at 220k and now thinking 400k is possible!
What year is your truck? asking cuz if your year has the o2 sensors down there...how did you get them not to bring up the cel light?
Reply With Quote
  #5  
Old 01-29-2011, 07:48 AM
FireRanger FireRanger is offline
Blinded by the light
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,674
Send a message via AIM to FireRanger
Default Re: 3.0 bank1 lean code please help

Did this fix the lean condition trouble code too?
__________________
(Formerly)
FireRanger
2003 Edge 4.0 4wd

How to: Aux light wiring, relays, & fuses
Info: 300+ intake threads here on FRF
Info: HID Projectors
How To: NO HEAT Troubleshooting Guide
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
If you have an 01+ 4.0 with lean codes (PO171 and/or PO174) look here! 01_ranger_4x4 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 114 11-03-2015 09:14 PM
Cylinder 4 missfire and lean Kink2227 4-Cylinder Tech 7 08-15-2015 12:39 PM
is this a normal lean? FX4 Suspension Tech 12 06-27-2010 03:13 PM
p0402 err lean bank1 2 bigmacnro 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 5 01-08-2010 06:55 PM
95 ranger lean.. camkos Suspension Tech 14 06-19-2009 07:19 AM