Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 11-09-2010, 04:52 PM
Ran13 Ran13 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 4
Default Running rough when I put on the brakes

I recently started having problems with the engine running rough when I put on the brakes. It does not happen all the time but about 60 percent of the time. When I run over the speed bumps it runs ok but only when braking. I have about 80,000 miles.
__________________
2006 Standard Cab 7 Ft bed 3.0 V6 auto 2WD
Reply With Quote
  #2  
Old 11-09-2010, 04:58 PM
Fordzilla80 Fordzilla80 is offline
Welcome to FRF!
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 8,952
Default Re: Running rough when I put on the brakes

Does it run rough at a stop, or is it only when you press the brakes?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-09-2010, 05:45 PM
bluerang3r bluerang3r is offline
I like turtles
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 266
Default Re: Running rough when I put on the brakes

im thinking the brake booster line off the top of my head... there is a chech valve in that line that allows it to enter but not leave... if that valve is busted or the hose has cracked the vacuum for the engine will be extremely low and will definately make your engine run rough cause the engine isn't getting the proper vacuum pressure when at idle
__________________
2009 ford ranger Sport 4.0L V6/2 8" red hot glasspacks swept side before rear tire/2 catco high flow cats/K&N 77 series intake system/BFG all terrain 31x10.5x15 tires/Procomp 98 series rock crawler black rims/westin black sportsman brush guard/6-6'' Hella 500FF lights/black rhinoliner/Bilstein 5100 shocks/uniden 68LTW CB radio/Fx4 skid plates/cranked Tbars/autometer vaccum, Camper shell with thule roof rack/ belltech shackles/Pioneer headunit with pioneer speakers with Kicker 10'' sub
Reply With Quote
  #4  
Old 11-09-2010, 05:54 PM
01_ranger_4x4 01_ranger_4x4 is offline
OIF Veteran

 
Join Date: Feb 2010
Posts: 6,043
Default Re: Running rough when I put on the brakes

Quote:
Originally Posted by bluerang3r View Post
im thinking the brake booster line off the top of my head... there is a chech valve in that line that allows it to enter but not leave... if that valve is busted or the hose has cracked the vacuum for the engine will be extremely low and will definately make your engine run rough cause the engine isn't getting the proper vacuum pressure when at idle
^^ this!
__________________
2001 Ranger 4x4 Stepside
-RCD Suspension lift
-33x12.5 BFG KM2's on Mickey Thomson classic locks
-4:56 gears
-Auburn gear LS
-James Duff traction bars
-Headers
-Flowmaster duals
-SCT X-Cal2 and some small exterior mods

http://www.cardomain.com/ride/2321189

2005 F-150 Lariat 4x4
-LED third brake light
-Weathertech floor liners
-Edge tuner
Reply With Quote
  #5  
Old 11-09-2010, 06:06 PM
Ran13 Ran13 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 4
Default Re: Running rough when I put on the brakes

Quote:
Originally Posted by Fordzilla80 View Post
Does it run rough at a stop, or is it only when you press the brakes?
Only when I put on the brakes.
__________________
2006 Standard Cab 7 Ft bed 3.0 V6 auto 2WD
Reply With Quote
  #6  
Old 11-09-2010, 07:51 PM
Fordzilla80 Fordzilla80 is offline
Welcome to FRF!
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 8,952
Default Re: Running rough when I put on the brakes

As the others said, check the brake booster line.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-17-2010, 08:58 PM
Ran13 Ran13 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 4
Default Re: Running rough when I put on the brakes

Thanks for the advice will be checking into it.

----------

Sorry to get back so late but thanks for the advice will be checking into it.

----------

Sorry to get back so late but thanks for the advice will be checking into it.

----------

Sorry to get back so late but thanks for the advice will be checking into it.
__________________
2006 Standard Cab 7 Ft bed 3.0 V6 auto 2WD
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
94' running rough--need suggestions. merkchop 3.0 Vulcan Tech 0 10-28-2010 06:13 AM
Running Rough 4.0fan 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 0 02-20-2010 06:49 PM
New Brakes Slobra232 Drivetrain Tech 5 12-13-2009 02:00 PM
Brakes pmac General Ford Ranger Discussion 2 11-16-2009 11:05 AM
brakes beaujt Drivetrain Tech 4 09-22-2009 06:32 PM