Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 08-14-2010, 07:50 PM
mmmaxwell mmmaxwell is offline
Liking the Ford Ranger Forum
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 16
Default Hey new to the forum and have a question about the 3.0

I recently purchased a 99 xlt 3.0 automatic. The issue I am having is when I start the truck the engine revs to around 1500rpm and stay there. The transmission is sluggish changed the filter and fluid no excessive metal in the pan. Changed the plugs wires look good. Cleaned the IAC and Throttle body but the engine still revs until you drive it a few blocks the n all goes to normal any ideas or suggestions?
Thanks in advance Max.
Reply With Quote
  #2  
Old 08-14-2010, 07:57 PM
Dcrymes99ranger Dcrymes99ranger is offline
Explorer seats are in
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6,176
Default Re: Hey new to the forum and have a question about the 3.0

Try cleaning your IAC with some carb cleaner. If it fixes it for a while and does it again then you should replace your IAC. That should solve the problem
__________________
1999 Ford Ranger 3.0xl


My Build Thread!!!
Reply With Quote
  #3  
Old 08-14-2010, 09:17 PM
STL STL is offline
...............

 
Join Date: May 2009
Posts: 23,398
Default Re: Hey new to the forum and have a question about the 3.0

Quote:
Originally Posted by mmmaxwell View Post
Cleaned the IAC
Quote:
Originally Posted by Dcrymes99ranger View Post
Try cleaning your IAC with some carb cleaner. If it fixes it for a while and does it again then you should replace your IAC. That should solve the problem

He did clean the IAC
__________________
2005 Edge

Reply With Quote
  #4  
Old 08-14-2010, 10:13 PM
Ranger_EDGE Ranger_EDGE is offline
SVT
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 2,522
Default Re: Hey new to the forum and have a question about the 3.0

my 3.0 did this when my mechanic didn't plug the a/c back in!! i was at red light looking like a idiot with my truck idling at 1,500rpms also. once i plugged it back in it went back to normal. but that was with the defroster was on or a/c. check that out. never know.
__________________
-1995 ford ranger prerunner, 4.0, 4x4, 5-speed, 62k original miles, 2.5 radflo bypass front and 2.5 radflo triple bypass rear, deavers f23, 4.56 gears front and back, 07 seats, 07 mirrors, 35x12.50 bfg a/t, 4" fiberwerk glass front and rear, eagle alloy rims, 6k hid heads, two 8k hid off road lights, 34" led light bar, bed/roll cage/engine cage, 25 gallon fuel cell, cut and extended beams/radius arms
-2000 ford SVT f150 lightning -SOLD Lifted 2001 Ford Ranger EDGE, April's 2012 TOTM
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New to forum Mirage Introduce Yourself 11 08-13-2010 03:57 AM
hey hey! I'm the new guy from Georgia! TheBigElmo Introduce Yourself 20 07-24-2010 08:07 PM
hey hey hey from delaware uferd302 Introduce Yourself 9 04-25-2010 06:37 PM
Hey yall new to the forum Dyl Pikl Introduce Yourself 9 04-21-2010 01:53 AM
New To The Forum - Have a Question Slobra232 Exterior Tech 15 10-15-2009 06:14 PM