Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 01-06-2018, 10:04 AM
PhoenixSteve PhoenixSteve is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 4
Default Replaced plugs and wires and now it cranks but won't start

I just replaced my plugs and wires yesterday. Autolite Iridium XP103 plugs and Motorcraft OEM wires (both from Rockauto).

Plugs gapped to .045 from the box, and I checked each one.
Yes, I did one plug and one wire at a time. There is no way I screwed that up.
Old plugs looked like crap. But only 1, cyl 6, caused check engine light and misfire.
150,000 approx miles on the truck.
Yes I disconnected the battery during the install.
Yes I hear the fuel pump on turning the key to start.

The truck cranks fine but won't start. Any ideas on what to check?
Thanks in advance!

Steve
1999 Ford Ranger 3.0 Flex Fuel, XLT 2wd auto
__________________
________________________________________
Steve
1999 Ford Ranger XLT Supercab 2wd 3.0 FFV Auto
31" BFG AT T/A KO2 on Centerline rims sitting on stock suspension
Pioneer DVD touch screen with apps and bluetooth
Limo tint

Last edited by PhoenixSteve; 01-06-2018 at 10:32 AM. Reason: added line of text
Reply With Quote
  #2  
Old 01-06-2018, 01:10 PM
Grumpa Grumpa is offline
Busted Knuckles
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 225
Default Re: Replaced plugs and wires and now it cranks but won't start

Recheck your work. You may have just bumped a wire loose or didn't connect something. Check coil pack plug. Disconnected battery, which post? Ground, positive or both? I never found it necessary to do that but ok. Were there any other wires connected to the battery other than the cables? There is also the chance this has nothing to do with your repairs and is completely new and coincidental. So you will need to determine what it is lacking, spark or fuel.
__________________
1995 Ranger XLT 3.0L OBDII
Trans: A4LD (E) 2WD
Rear: 7.5 / 3.45 NL LHD
Tires:GY P235 75/R15 (orig 225 70/R14)
Long Bed, 20 Gal Tank
Up to 229,900 miles
Reply With Quote
  #3  
Old 01-06-2018, 05:21 PM
PhoenixSteve PhoenixSteve is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 4
Default Re: Replaced plugs and wires and now it cranks but won't start

Thanks Grumpa. I appreciate the reply.

Unplugged the negative side for the install. Only did that to clear the code while working on the plug and wire install.

I checked all the work, and unplugged all the plugs, one by one, backed them off and tightened each a little less than original (didn't crank it down but suspected maybe a bit too tight), checked for loose wires, etc.

It finally started.

In fact it idled so well that for the first 5 mile test ride I couldn't tell it was running at stop lights. Then it threw a blinking check engine light and started running not so smooth.

I had the kid at Autozone check and clear the check engine light and the code is now saying bad coil. Yes, perhaps coincidental. The check engine light is now intermittent and blinking when it does come on. Running, and a lot better than before, but still intermittent check engine blinking. Oh...and it smells like something is burning...ugh...

Checking Rockauto for coil packs as a next step but at least it is running again. Looks like MOTORCRAFT DG535 - is this right for a 1999 V6 3.0 FFV?
__________________
________________________________________
Steve
1999 Ford Ranger XLT Supercab 2wd 3.0 FFV Auto
31" BFG AT T/A KO2 on Centerline rims sitting on stock suspension
Pioneer DVD touch screen with apps and bluetooth
Limo tint

Last edited by PhoenixSteve; 01-06-2018 at 05:26 PM. Reason: added text
Reply With Quote
  #4  
Old 01-06-2018, 05:31 PM
99Ranger376 99Ranger376 is offline
Still around
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,296
Default Re: Replaced plugs and wires and now it cranks but won't start

The flashing engine light means a cylinder is missing, check your wire routing for a wire touching the exhaust. Also check EBay for a coil. Iíve yet to buy from Rock Auto, I always find better deals elsewhere.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
2011 Ranger XLT 4x4 3.73 8.8" Trac-lok #1 T-bars, K -springs, LineX bedliner, General Grabber AT2's, Tonnopro tri-fold, CoverKing Realtree AP seat covers, OEM pre-keys, axle spacers, Bilstein 4600's, Hellwig AAL. Ziebart Undercoat
'98 Ranger XLT 2WD (sold)
Reply With Quote
  #5  
Old 01-06-2018, 07:52 PM
PhoenixSteve PhoenixSteve is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 4
Default Re: Replaced plugs and wires and now it cranks but won't start

99Ranger376, thank you for the reply.

I used most of the old wire management but there could be one of the new wires touching since I broke a few trying to separate them. Didn't think, since they're insulated, it would cause a problem but worth a check anyhow. Maybe I'll run everything up to the coil from the sides instead of around the backside since the coil is right on top.

I just checked eBay and Rockauto still looks like the best deal on that coil pack.
__________________
________________________________________
Steve
1999 Ford Ranger XLT Supercab 2wd 3.0 FFV Auto
31" BFG AT T/A KO2 on Centerline rims sitting on stock suspension
Pioneer DVD touch screen with apps and bluetooth
Limo tint
Reply With Quote
  #6  
Old 01-07-2018, 09:19 PM
99Ranger376 99Ranger376 is offline
Still around
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 2,296
Default Re: Replaced plugs and wires and now it cranks but won't start

Quote:
Originally Posted by PhoenixSteve View Post
99Ranger376, thank you for the reply.

I used most of the old wire management but there could be one of the new wires touching since I broke a few trying to separate them. Didn't think, since they're insulated, it would cause a problem but worth a check anyhow. Maybe I'll run everything up to the coil from the sides instead of around the backside since the coil is right on top.

I just checked eBay and Rockauto still looks like the best deal on that coil pack.

Cool, good luck with it


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
2011 Ranger XLT 4x4 3.73 8.8" Trac-lok #1 T-bars, K -springs, LineX bedliner, General Grabber AT2's, Tonnopro tri-fold, CoverKing Realtree AP seat covers, OEM pre-keys, axle spacers, Bilstein 4600's, Hellwig AAL. Ziebart Undercoat
'98 Ranger XLT 2WD (sold)
Reply With Quote
  #7  
Old 01-12-2018, 07:30 PM
btspencer btspencer is offline
9906fordguy
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 6
Default Re: Replaced plugs and wires and now it cranks but won't start

If it starts running rough again, wiggle test, sometimes that can help pin point the issue.
__________________
1999 ranger 3.0 4x4
1996 ranger 3.0 4x4
1996 ranger 4.0 4x4
2006 f250 6.0
Reply With Quote
  #8  
Old 01-13-2018, 10:05 AM
PhoenixSteve PhoenixSteve is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 4
Default Re: Replaced plugs and wires and now it cranks but won't start

Problem solved! Yea!

Ordered new coil pack from Rockauto. $42. Got it in 2 days.
10 min install.

Purrrrrrs like a kitten now and feels like a new truck. So quiet that at traffic lights I can't feel it running.

So all in all it needed plugs (got Autolite Iridium), wires (Motorcraft) and a new coil (Motorcraft) and for under $100 it runs like new.

Thanks for all the replies.
__________________
________________________________________
Steve
1999 Ford Ranger XLT Supercab 2wd 3.0 FFV Auto
31" BFG AT T/A KO2 on Centerline rims sitting on stock suspension
Pioneer DVD touch screen with apps and bluetooth
Limo tint
Reply With Quote
  #9  
Old 01-13-2018, 12:27 PM
Grumpa Grumpa is offline
Busted Knuckles
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 225
Default Re: Replaced plugs and wires and now it cranks but won't start

Glad to hear it worked out!
__________________
1995 Ranger XLT 3.0L OBDII
Trans: A4LD (E) 2WD
Rear: 7.5 / 3.45 NL LHD
Tires:GY P235 75/R15 (orig 225 70/R14)
Long Bed, 20 Gal Tank
Up to 229,900 miles
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Replaced plugs, wires and coil and truck wont start JTGHunter Electrical Tech 9 09-06-2014 01:45 PM
Ranger Cranks and cranks but wont start!! Jsmitty92 General Tech 4 06-05-2014 06:40 PM
New wires and plugs. JMJ 3.0 Vulcan Tech 6 12-29-2012 12:36 PM
#4 misfire after all plugs and wires replaced peyton331 3.0 Vulcan Tech 1 05-09-2012 10:25 AM
replaced fuel filter then no start. just cranks acameron95 General Tech 8 10-31-2011 03:27 PM