Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 11-04-2014, 05:56 PM
DiabloLoco007 DiabloLoco007 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 13
Default 3.0 'sputtering' at highway speeds

I've got a slight issue. When going down the highway, under acceleration, my engine tends to sputter. Cruising along is fine, under 55 mph is fine too. Between 55-75 is when it happens, and only when I press the gas. I've already changed the fuel filter, cleaned the MAF, and new wires, plugs and coils were put on the truck 20k miles ago by previous owner (service records show this) and I pulled them to be sure.

Any suggestions as to what could be causing this? I'm going to clean the IAC tomorrow, but wanted to see what people thought on here.
__________________
1994 XLT Extended Cab
3.0, 2 wheel drive
Reply With Quote
  #2  
Old 11-04-2014, 08:35 PM
pearlkid9988 pearlkid9988 is offline
Ford Ranger Driver
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 677
Default Re: 3.0 'sputtering' at highway speeds

Is it auto or manual? Dirty fluid/filter may be causing it to delay downshifting if its an auto. Which can make it bog down. But the 3.0 gets kinda gutless at those speeds in stock form mine was always pretty sluggish at interstate speeds.
__________________
New DD-2009 Mustang GT/CS candy apple red

(For Sale)2003 XLT 5speed swap, Hurst Shifter, STX valance SLP drop coils, thunderbolt hood scoop,Screamin demon coil, Flo-pro super v, 1.8:1 Morana rockers, Roush sway bars, SCT tuned by Fred at Rogue, Taurus E-fan, 15x8 Torque thrust wheels gunmetal on chrome, Led 06 tails and smoked HID projectors, mud flap delete, painted drums/calipers, Rear flip kit.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-04-2014, 08:49 PM
DiabloLoco007 DiabloLoco007 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 13
Default

Automatic. I don't believe it's a tranny issue though. When I floor it, it shifts down fine. It seems like more of a skip in the engine. I will definitely check the fluid tomorrow thoigh.
__________________
1994 XLT Extended Cab
3.0, 2 wheel drive
Reply With Quote
  #4  
Old 11-05-2014, 06:33 AM
rangerlocal rangerlocal is offline
Ermahgerd Ferd Rernjurs!
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1,939
Default Re: 3.0 'sputtering' at highway speeds

It's definitely not the IAC. The IAC only acts at zero throttle and idle.

Did you check the gap on the spark plugs?
__________________
2000 Ranger XL, 2WD, 3.0l, 3.73 rear, 10" rear drum ABS, standard cab, long bed, A/C, 4r44e auto trans w/transgo shift kit, throttle cable mod, air box silencer mod, rear sway bar retrofit, white grill swap, CURT hitch, Westin step bars
Quote:
Originally Posted by writtenaudio View Post
Man wish i had tits, seems like its easier to get a job if you have tits.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-07-2014, 12:23 PM
DiabloLoco007 DiabloLoco007 is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 13
Default

Plugs are gapped correct. Found the problem. Had a vacuum leak. Thanks for the advice guys.
__________________
1994 XLT Extended Cab
3.0, 2 wheel drive
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Real bad shake at highway speeds Ranger_Enthusiast 4.0 SOHC / 4.0 OHV Tech 3 06-30-2012 07:23 PM
Prolong highway speeds XRANGER 2.9 Liter Tech 3 01-26-2012 03:15 PM
02 Edge with vibration at highway speeds seedusol 3.0 Vulcan Tech 2 11-12-2011 07:17 PM
Typical RPM at highway speeds? TheWorx 3.0 Vulcan Tech 6 04-13-2011 11:39 AM
Knocking at highway speeds partyinfinley88 2.9 Liter Tech 0 04-18-2010 10:05 PM