Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts!

Go Back   Ford Ranger Forum - Forums for Ford Ranger enthusiasts! > > >
Forgot Password? Join Us!

Welcome to Ford Ranger Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread

  #1  
Old 11-12-2016, 07:43 PM
purplepeopleeater purplepeopleeater is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 7
Default 2.9 ranger barely runs

I finally got my truck running after replacing a few parts, barely though.
I just replaced the fuel pressure regulator, ignition coil, distributor with new module, timed at 10 deg, engine was at TDC when distributor was done, also has all new plugs, and all gapped at .045. I even cleaned the EGR hoping for a lucky fix. But my question is does anyone know why the truck will idle with the red vacuum line disconnected from behind the throttle body on the pass side, but not idle when it's connected? With it off it idles very roughly but it will stay running, until I reconnect the line. Checked the vacuum box under the filter box, no cracks, and holds air. All vacuum hoses are connected, but when it's actually running I can hear what sounds like air being blown into a plastic box. Not sure if the rough idle is vacuum related or not. Any help is very appreciated, thank you for any input.



Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
1987 ford ranger 4x4
Single cab long bed
2.9l 5 speed
Stock except lift
Reply With Quote
  #2  
Old 11-16-2016, 06:31 AM
2trux 2trux is offline
Found, 89 4X4
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 82
Default Re: 2.9 ranger barely runs

Sounds like the IAC is not working. Removing the vacuum line gives it more air.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-16-2016, 01:19 PM
purplepeopleeater purplepeopleeater is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 7
Default Re: 2.9 ranger barely runs

I thinking that I'm going to replace the iac line your saying, also the map and the tps. I've cleaned the iac a lot and even hooked up power to it, it seems to function, but that's not to say that it's worker properly. Thank you for the reply.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
1987 ford ranger 4x4
Single cab long bed
2.9l 5 speed
Stock except lift
Reply With Quote
  #4  
Old 12-20-2016, 10:17 AM
purplepeopleeater purplepeopleeater is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 7
Default Re: 2.9 ranger barely runs

For anyone else that may have this issue. I've seemed to fix my problem. ECU would not give any codes, so I ended up replacing it with a new one. Truck now starts every time and idles perfectly. I also ended up repositioning the distributor. I Must have not lined it up with the #1 cylinder like I thought I did when replacing it. Hopefully this helps point some others in the right direction


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
1987 ford ranger 4x4
Single cab long bed
2.9l 5 speed
Stock except lift
Reply With Quote
  #5  
Old 01-02-2017, 05:47 PM
ThunderedRod ThunderedRod is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 3
Default Re: 2.9 ranger barely runs

where did you get a new ecu?
Reply With Quote
  #6  
Old 01-05-2017, 09:09 PM
purplepeopleeater purplepeopleeater is offline
Learning to use the forums
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 7
Default Re: 2.9 ranger barely runs

Picked it up from rock auto somewhere near $100 with shipping


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
1987 ford ranger 4x4
Single cab long bed
2.9l 5 speed
Stock except lift
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Heater barely blows air sirfunkeybut General Tech 9 06-06-2016 08:41 PM
Truck barely running Bass4Dayz 3.0 Vulcan Tech 6 10-07-2014 06:33 PM
My 4 in a row,barely wants to go! HELLSAFRAID 4-Cylinder Tech 5 02-25-2013 08:48 PM
Barely Idle jlsooner 4-Cylinder Tech 7 07-29-2010 04:09 AM
Barely Starting Salasb 4-Cylinder Tech 3 03-31-2010 11:38 PM